Matadornetwork yazarlarından Leeann Murphy; İstanbul sakinlerine dünyanın en iyi şehrinde yaşadıklarını düşündüren 25 sebebi sıralıyor.
1/25
Eğer İstanbul’un surları konuşabilseydi; mitolojik tanrıları içeren yüzlerce efsane, kehanet ve binlerce aşk masalı anlatabilirdi. Zira öküz ya da inek geçidi anlamına gelen ‘Bosporos’ adını taşıyan boğaza bu adın verilmesi Yunan mitolojisinde baştanrı Zeus'un, İo adında bir kıza âşık olması olayına dayanıyor. Hikâyeye göre Tanrıların kralı Zeus, nehirler tanrısı İnahos'un kızı İo’ya âşık olur ve eşi Hera'dan gizlice onunla birlikte olmaya başlar. Bir gün Hera'ya yakalanmak üzereyken kendini bir buluta, İo'yu ise bir ineğe çevirir. Aldanmayan Hera, ineği hediye olarak eşinden ister. Onu Zeus'tan uzak tutmak adına Argos Panoptis adlı canavarın gözetimine bırakır. Ancak Zeus, Hermes'i yollayıp Argos'u öldürtür. Bunun üzerine Hera, ineğe dönüşmüş İo'yu sürekli rahatsız etmesi için ona bir sinek musallat eder. Sinekten kurtulmak için var gücüyle koşan İo, boğaza geldiğinde kendini boğazın sularına bırakır ve bu engeli yüzerek geçer. Kıyıya çıktığı yerde Keroessa adında bir kız çocuğu doğurur ve bu kız büyüdüğünde denizler tanrısı Poseidon ile evlenerek Byzas adında bir oğlan dünyaya getirir. Bu çocuk, doğduğu yerde kendi adını verdiği Byzantion kentini kurar. Bu mitolojik öyküler hem İstanbul şehrine hem de Boğaz'a adlarını vermelerinden dolayı İstanbul’a ayrı bir mistizim katar. Fotoğraf: Lex Kravetski
2/25
Şehrin manzarasına takılıp kalan sadece biz değiliz. Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorlukları tüm Akdeniz ve Karadeniz arasındaki ticaretin merkezi için yıllarca mücadele vermiş.
3/25
Antik Yunan’dan günümüze kadar dünya çapında ihtişamını kanıtlamış, Galata, Boğaz köprüleri, Sirkeci tren istasyonu, Mimar Sinan'ın Süleymaniye Camii gibi sayısız eser, İstanbul’da bulunuyor. Fotoğraf: Kültür ve Turizm Bakanlığı
4/25
Topkapı Sarayı, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı gibi şehrin 650'den fazla hektarlık alanı, UNESCO Dünya Mirası’nın gelecek nesiller için korunması zorunlu yapılar listesinde yer alıyor.
5/25
Manastır olarak 534 yılında Justinianus döneminde Aziz Teodius tarafından yapılmış, 1204-1261 Latin istilası sonrası Teodor Metokhites tarafından onarılmış Kariye Kilisesi ile dört âyet ve on beş kelimeden oluşan İhlâs Sûresini bir pirinç tanesi üzerine yazma mahareti gösterdiği için "Gubâri" lakabını almış Seyyid Kasım Gubâri’nin mermer üzerine hak edilmiş celî sülüs hatlarıyla süslü Sultanahmet Camii, İstanbul’un en değerli yapıları arasında.
6/25
İstanbul Boğazı'nda konumlanan Çırağan Palace Kempinski ve Four Seasons Hotel, lüks konaklama, gurme restoranlar, havuz başı manzara seyri gibi ayrıcalıklı imkanlar sunuyor. Fotoğraf: Kültür ve Turizm Bakanlığı
7/25
Sıcaklıklar Aralık ayına doğru sıfıra düştüğünde İstanbul'un yedi tepesinde kış başlar. Ayasofya ve Sultanahmet Camii ile çevrili Sultanahmet Parkı'nda kartopu savaşı yapmak ve şehirde kar yürüyüşü harikadır.
8/25
Sıcaklıklar Haziran ayında yükselir. ‘Suada’ ismi verilen denizin ortasına kurulu, sofistike suni ada ve havuzda tembellik yapabilirsiniz.
9/25
İstanbul’da günbatımını tarif etmek imkânsızdır. Galata Kulesi, Taksim ve Beyoğlu’nun terası bulunan restoran ve kafeleri olağanüstü bir manzara sunar. Gün batımında, klasik İstanbul siluetinin bir fotoğrafını çekmek isterseniz, Karaköy'den ya da Kadıköy'den vapura binebilirsiniz. Fotoğraf: Kültür ve Turizm Bakanlığı
10/25
Kız Kulesi, şehrin 8.500 yıllık kalıntıları arasında düğün ve doğum günü kutlamaları için romantik bir ortam yaratıyor.
11/25
2005 yılında başlayan İstanbul Lale Festivali ile baharın gelişi kutlanır. Emirgan ve Gülhane Parkı’na kadar laleler arasında yürüyüş yapılabilir. Fotoğraf: Daxis
12/25
Şehrin geneline tepeden bakabileceğiniz restoranlar vardır. Bizim favorimiz Beyoğlu'nda Mikla ve Leb-i Derya…
13/25
Yaşasın Hollywood! İstanbul’un en özel yerleri, Hollywood’un ünlü filmlerinde görülür. Taken 3, The Water Diviner, 007 Bond klasikleri ve Inferno bu filmlerden bazıları…
14/25
Uzun geceleri sevenlere, Boğaz manzarası sunan Anjelique, Reina ve Sortie gibi eğlence mekanları var. Fotoğraf: Reina
15/25
Dünyanın her yerinden müzik sesleri duyabileceğiniz İstiklal Caddesi’nde bir kot ve tişörtle uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.
16/25
Mark Twain, Ernest Hemingway ve Agatha Christie gibi yazarlar, ilham perilerini İstanbul’da buldu. Türk yazar Orhan Pamuk, şehir hakkında yazdıklarıyla, Nobel Ödülü kazandı. Sayısız şarkı sözü yazarı, şair, tasarımcı ve fotoğrafçı, burada yaratıcı bir ütopya ortaya çıkardı.
17/25
Tiyatro, film, müzik, caz ve görsel sanatlar alanında pek çok uluslararası sergi, İstanbul Modern, Pera Müzesi, Santral İstanbul, Garaj İstanbul ve Tophane’deki sanat evlerini ziyaret eder. Fotoğraf: Hendrik Wieduwilt
18/25
İki kıta arasındaki seyehatin en ucuz olduğu şehirlerden biridir. Hatta İstanbul kart sahipleri tüm toplu taşıma araçlarını daha uygun fiyatlara kullanır.
19/25
Türk kahvesi için "Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var” denir. İstanbul’da en güzel Türk kahvesini içebilir, özellikle Taksim’de kahve falı baktırabilirsiniz. Fotoğraf: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
20/25
İstanbul misafirperver bir şehirdir. Şehrin kapısını çalanı hoşgörüyle karşılar ve en güzel şekilde ağırlar.
21/25
Olgun domates, çıtır salatalık, zeytin, yumurta, reçel ve taze pişmiş ekmek yanında çay… Türk kahvaltısının tadına doyum olmaz.
22/25
Üç imparatorluğun izini taşıyan, sekiz sınır komşusuyla etkileşimini sürdüren ve dört tarafı denizlerle çevrili bir kent İstanbul… Haliyle mutfağı çeşitli ve zengindir.
23/25
Şehir çok geniş ve yaşam tarzları çok farklı… Sultanahmet’te bir kafede oturup insanları seyredebilir, Galata’nın bohem havasına kendinizi kaptırabilir, Karaköy’de gurme lezzetlerin tadına bakabilir, Kadıköy ve Moda’da şehrin gençleriyle yeniliklere ayak uydurabilirsiniz.
24/25
İstanbul, 2013 yılından beri MasterCard tarafından dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olarak listeleniyor. TripAdvisor 2014 listesine göre seyahat edilesi yerlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul’un 8.500 yıllık tarihiyle alışverişin, eğlencenin, dost insanların ve lezzetli yiyecekler tatmanın en güzel yerlerinden biri olduğunu sadece biz düşünmüyoruz.
25/25
Napolyon Bonapart bile ne demiş; “Eğer dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” Fotoğraf: Kültür ve Turizm Bakanlığı