Aşıda sevindiren gelişme: Johnson & Johnson tek doz için FDA'ya başvurdu

Aşıda sevindiren gelişme: Johnson & Johnson tek doz için FDA'ya başvurdu

ABD merkezli ilaç şirketi Johnson & Johnson’ın Kovid-19’a karşı ürettiği aşının tek dozda küresel bir denemede hastalığa karşı yüzde 66 etkili sonuç elde etmesinin ardından firma, tek doz koronavirüs aşısı için acil kullanım iznine başvurdu.

KARAR.COM | DIŞ HABERLER

ABD'li ilaç şirketi Johnson&Johnson, koronavirüs salgının önlenmesine yönelik ürettiği tek doz aşının küresel çaptaki klinik araştırmalarında yüzde 66 oranında etkili sonuç elde etmesinin ardıncan acil kullanım izni için Federal Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA)' ya başvuruda bulundu.

Johnson&Johnson’ın baş araştırmacısı Paul Stoffels, yaptığı açıklamada, acil kullanım izninin alınmasının salgını bitirmeye yönelik önemli bir adım olacağını söyledi.  Stoffles, “Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onay verirse Johnson&Johnson ABD’de aşı üreten yetkili üçüncü firma olacak” dedi.

Öte yandan FDA yetkilileri, aşıyı halka açık bir toplantıda tartışacaklarını açıkladı.

AŞIYI OLANLAR ARASINDA HASTANEYE YATAN VEYA HAYATINI KAYBEDEN OLMADI

ABD medyasında yer alan bir habere göre, şirketin küresel olarak yaptığı klinik araştırmalarında aşının orta-ciddi vakaları önlemede genel olarak yüzde 66 etkili olduğunu duyurdu.

Gönüllüler üzerinde uygulanan tek doz aşının ciddi hastalık vakalarına karşı korumada yüzde 85 oranında etkili olduğunu kanıtlandı. Aşıyı olanlar arasında hastaneye yatan veya ölen olmadı.

Johnson&Johnson'ın sunduğu veriler henüz hakem denetiminden geçmemesine karşın, veriler FDA'ya mensup bilim insanları ve aşının acil kullanımı için güvenlik ve etkinlik gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını belirleyecek olan harici uzmanlar tarafından incelenecek.

Stoffels, şirketin izin almasının ardından hemen üretime geçileceğini belirtti ancak sayı vermedi.

Bu arada FDA yaptığı açıklamada, koronavirüs aşıları, terapötikler ve teşhis testleri üreticilerinin virüsün yeni varyantlarıyla nasıl başa çıkması gerektiğine dair taslak kılavuzlar önereceğini söyledi.

FARKLI VARYANTLAR ORTAYA ÇIKABİLİR

FDA’dan Janet Woodcock, FDA’nın yararlı olabilecek araçların yetkilendirilmesinde engel oluşturmayacağını söyleyerek güncellenmiş ürünleri sağlık hizmetleri personeline ulaştırmak için süreci sürdürme sözü verdi.

FDA'nın koronavirüsün değişik varyantlarının ortaya çıkmasını beklediklerini ve salgını önlemek amacıyla şuana kadar üretilen aşıların tekrar kullanılması gerektiğine inanmadığını söyledi.

Gazetecilere konuşan Woodcock, şu ana kadar izin verilen aşıların oldukça etkili olduğunu ancak kurumun tüm olasılıklar için hazırlık yapması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Woodcock varyantların baskın hale gelme olasılığını içeren senaryo planlaması yaptıklarını da sözlerine ekledi.

FDA'nın Johnson&Johnson’ın ürettiği tek doz aşının acil kullanım izni için olabildiğince çabuk yanıt vermeyi planladığını söyledi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN