Ahmed Arif kimdir? Ne zaman ve neden öldü? İşte en güzel Ahmed Arif şiirleri

Ahmed Arif kimdir? Ne zaman ve neden öldü? İşte en güzel Ahmed Arif şiirleri

Toplumcu gerçekçi şairlerden biri olan Ahmed Arif, 2 Haziran 1991 tarihinde kalp krizi sonucu vefat etti. Şiirlerinin toplandığı tek kitabı olan 'Hasretinden Prangalar Eskittim' döneminde uzun süre en çok satanlar listesinde yer aldı. İşte, Ahmed Arif biyografisi...

44 yaşında Aynur Önal ile evlenen Ahmed Arif'in aslında en büyük aşkı Leyla Erbil idi. Sonradan Leyla Erbil'e yazdığını öğrendiğimiz şiirlerin birçoğu Diyarbakır'da kaleme aldı. Mektuplar, Leyla Erbil'in ölümünden sonra Eylül 2013'te yayımlandı.

Ahmed Arif'in şiirleri yıllar içerisinde Cem Karaca, Fuat Saka, Ahmet Kaya, Grup Yorum, Moğollar, Suavi, Kızılırmak, Rahmi Saltuk, Manuş Baba, Grup Ekin, Zülfü Livaneli, Grup Baran, Fikret Kızılok, Onur Akın, Ciwan Haco, Edip Akbayram, Alaaddin Us tarafından bestelenerek seslendirildi.

4.jpg

AHMED ARİF'İN HAYAT HİKAYESİ

23 Nisan 1923'de Diyarbakır'ın Hançepek semtinde dünyaya geldi. Ahmed Arif'in tam ismi Ahmet Hamdi Önal'dır.

Henüz 2 yaşındayken annesi Sare'yi kaybetti. Kendisini büyüten Arife annesine ise hep saygı duydu. Ahmet Arif ailesini, "Asıl adım Ahmed Önal, Ahmed Arif olarak bilinirim. Öz anamın adı Sayre, Kürt'tür. İki yaşındayken kaybettim onu, kardeşimin doğumu sırasında. Beni büyüten, emziren, yedirip içiren, eğiten Arife anamdır. Babam; Kerküklü Arif Hikmet, Kürt değildir. Rivayete göre, babamın büyük babası Rumeli’den göçmüş buralara. Bu üçünü de çok severim, hayatta laf söyletmem onlara" sözleriyle anlattı.

Ahmed Arif, babasının memuriyeti nedeniyle Diyarbakır'dan Şanlıurfa Siverek'e gitti. Ortaokulu Şanlıurfa'da, liseyi yatılı olarak Afyon'da okudu.

Çeşitli bölgelerde yaşaması sonucunda Arapça, Zazaca ve Kürtçe dillerini konuşabiliyordu.

İlk şiiri 1940 yılında 'Seçme Şiirler Demeti'nde, ikincisi de 1942'te 'Millet Dergisi'nde yayımlandı.

1.jpg

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünde okudu ancak 1951 ve 1952'de iki kez tutuklandığı için öğrenimini tamamlayamadı.

Ahmed Arif uzun dönem TKP Ankara İl Komitesi'nde çalıştı.

1967 yılında Aynur Hanım ile evlendi, 1972 yılında oğlu Filinta dünyaya geldi.

Şiirlerinin toplandığı tek kitabı 'Hasretinden Prangalar Eskittim' 1968 yılında yayımlandı. Türkiye'de en çok basılan kitaplardan biri oldu. Ahmed Arif'in şiirlerini çoklukla yazarak değil, kafasında kurguladığı ve hafızasında tuttuğu bilinmektedir.

Ahmet Kaya, Cem Karaca gibi sanatçılarca birçok şiiri bestelendi.

AHMED ARİF'İN VEFATI

Ölümünden kısa süre önce yakınlarına, ikinci bir kitap basımı için şiirlerinin hazır olduğunu, İstanbul'a giderek yayımlatacağını ve yeni kitabının basılacağını söyledi. Fakat bunu gerçekleştiremedi.

Ankara'da yalnız yaşadığı evinde 2 Haziran 1991 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu 68 yaşında hayatını kaybetti.

ahmed-arif1-748x1024-001.jpg

AHMED ARİF KİTAPLARI

2006 - Hasretinden Prangalar Eskittim
2005 - Yurdum Benim Şahdamarım

AHMED ARİF ŞİİRLERİ

* Akşam Erken İner Mahpushaneye
* Anadolu
* Ay Karanlık
* Sen Hep Şerefinle Yaşarsın Baba[kaynak belirtilmeli]
* Bu Zindan Bu Kırgın Bu Can Pazarı
* Diyarbekir Kalesinden notlar ve Adiloş Bebenin Ninnisi
* Hani Kurşun Sıksan Geçmez Geceden
* Hasretinden Prangalar Eskittim
* İçerde
* Kara
* Karanfil Sokağı
* Leylim Leylim
* Merhaba
* Otuz Üç Kurşun
* Sevdan Beni
* Suskun
* Unutamadığım
* Uy Havar!
* Vay Kurban
* Yalnız Değiliz
* Kara

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN