Gürkan Coşkun kimdir? Neden öldü, hastalığı neydi? İşte hayat hikayesi

Gürkan Coşkun kimdir? Neden öldü, hastalığı neydi? İşte hayat hikayesi

Sanat eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde alan ressam Gürkan Coşkun, eserlerinde 'Komet' mahlasını kullandı. Özellikle 1960'dan sonra resimlerinde kendine gönderimli, duygulanımsal ve düşlemsel/gizemsel bir dünya kurmayı öngördü. İşte, Gürkan Coşkun biyografisi...

7 yıl süren yüksek öğreniminin ardından yurt dışında da sanatın çeşitli dallarında eğitimler alan Gürkan Coşkun'un eserleri sanatseverlerden beğeni topladı. Resimlerinin yanı sıra çeşitli dergilerde şiirlerini ve anılarını yayımladı.

GÜRKAN COŞKUN NEDEN ÖLDÜ, HASTALIĞI NEYDİ?

'Komet' adıyla bilinen ressam ve şair Gürkan Coşkun, kanser hastalığı nedeniyle 25 Eylül 2022 Pazar günü 81 yaşında yaşamını yitirdi.

Komet'in vefat haberini Alef Yayınevi, Twitter hesabından "Hoşçakal Komet" mesajıyla duyurdu.

Gürkan Coşkun'un eşi Zeynep Bayramoğlu, 2017 yılında İstanbul Cİhangir'deki evlerinin 5. katından düşerek hayatını kaybetmişti.

komet-gurkan-coskun-oldu-mu.jpg

GÜRKAN COŞKUN'UN HAYATI

1941 yılında Çorum'da dünyaya geldi.

Çorum Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) 1967 yılında tamamladı.

Öğrenciliği yıllarında Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer Atölyeleri'nde çalıştı. Ressam Gürkan Coşkun, eserlerinde 'Kuyruklu Yıldız' anlamına gelen 'Komet' mahlasını kullandı.

Çeşitli insan görünümlerini karmaşık ve kalabalık gruplar halinde fantastik bir yönelimle tuvale yansıtan ünlü ressam, bu dönem resimlerinde en çok siyah rengi kullandı. Kırmızı, pembe ve sarılarla ölüm ve acı temasını vurguladı.

1971 yılında devlet bursu ile Paris'e giderek Vincence Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü'nde eğitimine devam etti.

İlk sergisini 1974 yılında Fransa'nın Rouen şehrinde açtı. 1974'ten itibaren de Salon de Mai (Mayıs Salonu) sergilerine düzenli olarak katıldı.

Paris'te bulunduğu sırada Rönesans öncesi İtalyan sanatını, Pompei resimlerini ve İtalyan Primitifleri'ni inceleyen sanatçı, bilinçaltının gizemli dünyası üzerine kurulu ancak gerçeklikle bağını koparmayan eserler vermeye başladı.

komet-gurkan-coskun-eserleri.jpg

Gürkan Coşkun, 1973-1981 yılları arasında sırasıyla Yeni-Romantik, Yeni-Dışavurumcu ve Post-Modernist anlatımların egemen olduğu resimler yaptı, bu tarihten sonraysa bütünüyle bağımsız bir anlatıma ulaştı.

Yaşamını İstanbul ve Paris'te sürdüren deneyimli ressam, Türkiye'de 15, Paris'te 9, Viyana, Salzburg, Lozan ve Brüksel'de ise birer kişisel sergi açtı. Ayrıca birçok uluslararası sergiye katıldı.

Eserleri, Lozan Canton Müzesi, Viyana Modern Sanatlar Müzesi, Kopenhag Grafik Sanatlar Müzesi, Paris Modern Sanatlar Müzesi ve İstanbul Modern gibi müzelerde sergileniyor.

2004 yılında 'Koşarak Geldim Çorabı Deldim' adlı anı kitabını yayımlayan Gürkan Coşkun'un önceki yıllarda çeşitli dergilerde yer alan şiirleri de 2007 yılında 'Olabilir Olabilir' adıyla kitap olarak yayımlandı.

'Komet' mahlaslı Gürkan Coşkun, 25 Eylül 2022 tarihinde kanser hastalığı nedeniyle 81 yaşında hayatını kaybetti.

komet-gurkan-coskun-gencligi.jpg
'Komet' Gürkan Coşkun'un gençliği / 1972

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN