John Francis Clauser kimdir, nereli, kaç yaşında? John Clauser nobel kazandıran çalışması

John Francis Clauser kimdir, nereli, kaç yaşında? John Clauser nobel kazandıran çalışması

2022 Nobel Fizik Ödülü’nü kuantum mekanikleri konusunda yaptığı çalışmalarının sonucunda Fransız fizikçi Alain Aspect, Amerikalı teorik ve deneysel fizikçi John F. Clauser ve Avusturyalı kuantum fizikçisi Anton Zeilinger layık görüldü. Peki, John Francis Clauser kimidr? 2022 Nobel Fizik Ödülü sahibi John Clauser nereli? John Clauser nereli? John Clauser kaç yaşında? John Francis Clauser’e Nobel ödülünü kazandıran çalışma ne? İşte Francis Clauser’ın hayatı hakkındaki detaylar…

2022 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü kuantum mekaniği ile ilgili yaptığı çalışmalarından dolayı Alain Aspect, John Francis Clauser ve Anton Zeilinger bu ödüle layık görüldü.

İşveç Kraliyer Bilimler Akademisi’nde yapılan basın toplantısında, ödülün üç bilim insanına "dolanık fotonlarla ilgili deneyler, Bell eşitsizliklerinin bozulduğunun gösterilmesi ve kuantum enformasyon biliminde öncülükleri" konusunda yaptıkları çalışmalarında dolayı bu ödüle layık görüldükleri açıklandı. Peki, John Francis Clasuer kimdir?

John Francis Clauser

JOHN FRANCİS CLAUSER KİMDİR?

John Francis Clauser, 1 Aralık 1942 tarihinde Pasadena’da dünyaya gelmiştir. Amerikalı teorik ve deneysel fizikçi, kuantum mekaniğinin temellerine, özellikle de Clauser-Horne-Shimony-Holt (CSHS) eşitsizliğine katkılarıyla tanınmaktadır.

Clauser, Pasadena, California’da doğmuştur. 1964’te California Teknoloji Enstitüsünde fizik eğitimini tamamlamıştır. Columbia Üniversitesi’nde 1966 yılından master, 1969 yılında ise doktorasını tamamladı.

1969’dan 1966 yılına kadar ağırlıkla olarak Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı ve California Üniversitesi’nde çalışmıştır. Mayıs 1975 yılında Elizabeth Rauscher ve George Weissmann tarafından kurulmuş olan felsefe ve kuantum fiziğini tartışmak üzere hemen hemen her hafta bir araya gelerek, gayri resmi Berkeley Fundamental Fysiks Group’a üyedir.

John Francis Clauser

JOHN FRANCİS CLAUSER KUANTUM DOLANIKLIK VE BELL EŞİTSİZLİKLERİNİN İHLAL ÇALIŞMASI

John Francis Clauser, 2010 senesinde Alain Aspect ve Anton Zeilinger ile beraber Wolf Fizik Ödülü almıştır. 1972 senesinde Stuart Freedman ile çalışmalar yapmıştır. CHSH-Bell teoremi tahminlerinin ilk deneysel testini yapmıştır. Bu dünyanın kuantum dolanıklık ve Bell eşitsizliklerinin ihlalini gösteren ilk deneysel gözlemidir.

1974 senesinde Michael Horne ile çalışmalar yürütmüştür. İlk olarak Bell’in Teoreminin genellemesinin bütün yerel gerçekçi doğa teorileri için şiddetli kısıtlamalar getirdiğini göstermiştir. (Örneğin, nesnel yerel teoriler). Bu çalışmada Clauser-Horne (CH) eşitsizliğini, yerel gerçekçilik tarafından belirlenmiş olan ilk genel deney gerekliliği olarak tanıtılmıştır.

John Francis Clauser

Bununla beraber “CH Gelişmeyen varsayım” tanıtılmasının ardından CH eşitsizliği CHSH eşitsizliğine indirgendi. Ve bununla beraber yapılan deneysel testlerle birlikte yerel gerçekçiliği de kısıtlamaktadır. Aynı zamanda 1974 yılında ışık için sub-Poisson istatistiklerinin ilk gözlemini yapmıştır. (Klasik elektromanyetik alanları için Cauchy-Schwarz eşitsizliğinin ihlali yoluyla). Ve bununla beraber ilk kez, fotonlar için belirgin bir parçacık benzeri karakter göstermiştir. 1976 yılında CHSH-Bell teoremi tahminleri için dünyanın ikinci deneysel testi gerçekleştirilmiştir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN