Vladimir Lenin kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü? İşte biyografisi

Vladimir Lenin kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü? İşte biyografisi

Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'in eserleri, 20. yüzyılda tüm dünyada sosyalist devrimlerin ve emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelelerinin yaşanmasında büyük etkiye sahip olması dolayısıyla pek çok yazar ve tarihçi tarafından dikkatle incelenmiş ve hakkında 2 bine yakın eser yazıldı. İşte, Vladimir Lenin'in hayat hikayesi...

Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi olan Vladimir Lenin, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusudur. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin öncüsü olan Rusya Komünist Partisi'nin ilk lideri olan Lenin, aynı zamanda Marksist teorik ve felsefi yazıların yazarı olarak bilimsel sosyalizmin Marx ve Engels sonrası geliştiricilerindendir. Lenin'in en büyük amacı, kapitalizmin uzlaşmaz sınıf çelişkilerinden proleter bir dünya devrimi oluşturup toplumsal sınıf karşıtlıklarının olmadığı insan toplumunun tarihsel oluşumuna öncülük etmekti.

VLADIMIR LENIN'İN HAYATI

22 Nisan 1870 tarihinde Rusya'nın Ulyanovsk şehrinde dünyaya geldi. Tam adı Vladimir İlyiç Ulyanov'dur.

Kazan Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. Öğrencilik yıllarında Rus Devrimi'ni destekleyen bir öğrenci hareketine katıldı. Mezuniyetinden sonra Volga Nehri'nin yakınlarında bulunan bir Tatar köyünde avukat olarak çalışmaya başladı.

Vladimir Lenin, çeşitli siyasi faaliyetlerde bulundu. 7 Aralık 1895 tarihinde tutuklanarak 14 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sonrasında Peskov'a yerleşen Lenin, burada bulunan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ne üye oldu. 1. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine orduya alınarak İsviçre'ye gönderildi.

1025013792-0-0-1288-901-1000x699-80-0-0-0c344275f70c948ca9552707dd2aaaa9.jpg

SUİKAST SONRASI FELÇ GEÇİRDİ

1917 yılında Çar 2. Nicholas'ın devrilmesinden sonra Rusya'ya geri döndü. 8 Kasım 1917'de Rus-Sovyet Kongresi tarafından halk komiserleri konsey başkanlığı görevine getirildi. 1922 senesinde uğradığı suikast girişimleri sonucunda felç geçirdi.

1923 senesinde konuşma yeteneğini kaybederek yatağa bağımlı hale geldi. Lenin, 21 Ocak 1924 tarihinde Moskova yakınlarında bulunan Gorki kasabasında yaşamını yitirdi. Ölümünden sonra cesedi mumyalanarak Kızılmeydan'daki Lenin Mozolesi'ne yerleştirildi.

Vladimir Lenin, dünya proleteryasının ve pek çok komünist partinin ideolojik önderi kabul edilmektedir. Ayrıca dünyada eserleri yabancı dile en fazla tercüme edilen 7. kişidir.

VLADIMIR LENIN ESERLERİ

* Ne Yapmalı mı?
* Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması
* Devlet ve Devrim
* Nisan Tezleri
* Sol Kanat
* Yeni Ekonomik Politika

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN