Açık oturumun amacı nedir, nasıl yapılır? Açık oturum özellikleri ve kuralları

Açık oturumun amacı nedir, nasıl yapılır? Açık oturum özellikleri ve kuralları

Açık oturum nedir, ne demektir, anlamı ve özellikleri nelerdir, amacı nedir? Açık oturum nasıl yapılır? Öğrenmek için hemen TIKLAYIN.

Açık oturum, sözlü anlatım türü olmakla birlikte herkesin açıkça izleyebileceği bir toplantı veya söylem türüdür. Uzman kişiler, açık oturumda karşı karşıya gelirler ve topluluk karşıısnda tartışırlar ve fikit beyan ederler. Açık oturum kalabalık izleyicilerin karşısında yapılabileceği gibi radyo ya da televizyon aracılığı ile de yayımlanabilir.

Genellikle panel ile karıştırılan bir tür olan açık oturumda üslup farkı görülür. Genellikle ciddi ve mücadeleci üslupla yapılan açık oturumlar başkan veya diğer adıyla modaretör toplantıya hakimiyet kurar. Katılımcılara sorular sorar ce onların düşüncelerini alır. Açık oturumlar genellikle açık veya kapalı salonlarda yapılır.

Açık oturumun amacı nedir?

Açık oturum adından da anlaşılacağı şekilde güncel olan problem veya sorunlar halkı ilgilendiren tüm konuları tartışmaya açarak onları bilgi sahibi yapmak ve sorunları tartışma yoluyla çözebilmek için gerçekleştirilir. Bu sayede uzman isimler güncel sorunları tartışırlar ve farklı çözümler üreterek oturumu gerçekleştirirler.

Stüdyolarda yapılan açık oturumlarda ayrıca, oturumu izlemeye gelen seyircilerden gelen sorularda uzmanlar tarafından konuşmacılara sorulur. Konuşmacı ise temel amacı doğrultusunda gelen soruya halkın anlayacağı şekilde bilinçlendirerek yanıt verir.

Açık oturumun amacı nedir, nasıl yapılır

Açık oturum nasıl yapılır?

Açık oturum yapmak çok kolay bir durum değildir. Aynı zamanda aşamaları bulunan açık oturumlarda ilk olarak konuk veya konuklar belirlenir. Ayrıca açık oturumu ve konuşmacıları yönetecek bir başkan şimdiki adıyla modaretör seçimi yapılır.

Açık oturumun başlamasının hemen ardından başkan sırasıyla uzman konuşmacıları seyircilere tanıtır ve tartışma konusu açarak halkı bilgilendirme şekline geçer. Başkan her daim kontrolü elde tutmak zorundadır ve yüksek çıkışlarda sükuneti mutlak derecede korur. Tartışmanın uzaması ise sorulan sorulara bağlantılıdır. Açık oturum bitmeden önce başkan ele alınan konuyu özetler ve elde edilen sonucu kamuoyuna açıklar.

Açık oturum özellikleri ve kuralları

Açık oturum yapabilmek için bazı özellikler ve kurallar bulunur. Bu kurallar olmadan açık oturum gerçekleşmez veya gerçekleşse bile kaliteli bir ilerleme sağlayamaz. Bu görevler ise maddeler halinde şöyle:

* Açık oturumu yönetecek olan başkan çok önemlidir. Başkanın her anlamıyla donanımlı olması gereklidir ve açık oturumu kontrol altında tutabilecek bir güce sahip olmalıdır. Tartışma konularının belirlenmesiyle birlikte seyircileresoru sorma hakkı verilir.

* Başkan konuşmacılara bir süre verir ve bu sürenin dışına çıkmamasını sağlar. Açık oturumun konusu katılımcılara da anlatılır ve konuşmacılarında dinlenmesi sağlandıktan sonra sırayla konuşmacıların konuşması istenir.

* Tartışmanın bitimi sonrasında dinleyiciler sorularını sorarlar ve katılımcı bu sorulara açık yüreklilikle yanıt verir. Başkan daha sonra oturumu özetler ve kapanışı gerçekleştirir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN