Cankurtaran nedir, kime denir? Nasıl cankurtaran olunur? Cankurtaran olma şartları

Cankurtaran nedir, kime denir? Nasıl cankurtaran olunur? Cankurtaran olma şartları

Cankurtaranlık şüphesiz ki en önemli mesleklerden biridir. Hayati önem taşıyan bu meslekle ilgili detaylar ise birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, cankurtaran kimdir, ne iş yapar? Cankurtaran olma şartları nelerdir? İşte detaylar...

Cankurtaran; plaj ile havuz gibi yerlerde görev alan kişidir. Cankurtaran, kişilerin boğulma tehlikesi yaşaması veya boğulması gibi durumlarda hayatını kurtaran, kişilere gerekli uyarı ve müdahaleyi yapmak için gerekli eğitimi alan kişidir.

SPORCU CANKURTARAN NE OLUYOR?

Cankurtaran spor karşılaşmalarında görev alan lisanslı sporculara denir. Bu mesleği yapmak için, federasyonda lisanslı sporcu olmak gerekiyor.

BRONZ CANKURTARAN NE OLUYOR?

Havuzda güvenliği sağlayan ve kişilerin hayatını kurtarmak için yardım edecek eğitimi alan havuz görevlisidir.

GÜMÜŞ CANKURTARAN NE OLUYOR?

Deniz, göl, doğal ve yapay iç su kıyılarıyla havuzlardaki güvenliği sağlayan ve kişilerin hayatını kurtarmakla görevli olan kişilerdir.

ALTIN CANKURTARAN NE OLUYOR?

Açık deniz, göl ve kıyılarıyla havuzlardaki kişilerin güvenliğini sağlayarak, boğulma gibi tehlikeli durumlarda hayatlarını kurtarmakla görevli olan kişidir.

BRONZ EĞİTMEN NE OLUYOR?

Bronz ve cankurtaran eğitim programını uygulayan ve başarı elde edenlere bronz ile gümüş cankurtaran sertifikası verilir.

GÜMÜŞ EĞİTMEN NE OLUYOR?

Bronz, gümüş, altın cankurtaran eğitim programlarını uygulayarak başarılı olan eğitmenlerdir.

ALTIN EĞİTMEN NE OLUYOR?

Bronz, gümüş ve altın cankurtaran eğitimlerini uygulamakla görevli olan kişilerdir.

Söz konusu cankurtaranlık alanlarının hepsi için federasyondan belge almak şartı bulunmaktadır.

 cankurtaran nedir

CANKURTARAN OLMA ŞARTI NEDİR?

Bronz cankurtaran olmak için; 18 yaşından büyük olunması, minimum ilkokul mezunu olmak ve cankurtaran eğitimi almak gerekiyor.

Gümüş cankurtaran olmak için; 18 yaşından büyük ve minimum ilkokul mezunu olmak, bronz cankurtaran belgesi ile mesleğini yapmaya engel bir sağlık sorununun olmadığını gösteren belgesinin olması gerekiyor.

Altın cankurtaran olmak için; 19 yaşından büyük ve minimum ilkokul mezunu olmak, herhangi bir sağlık sorunu olmaması ve cankurtaran belgesi ile federasyondan alınan üç yıldız dalıcı belgesinin olması gerekiyor.

CANKURTARAN BELGESİ NEREDEN VE NASIL ALINIYOR?

Cankurtaran belgesi Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'ndan alınmaktadır. Bu belge için de dört ila altı gün kadar eğitim alınması şarttır. Alınan eğitimin ardından yüzde 70 oranında başarılı olanlar cankurtaran belgesi almaya hak kazanır.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN