Gezi yazısı nedir? Gezi yazısı nasıl yazılır? Gezi yazısı tanım ve örnekleri

Gezi yazısı nedir? Gezi yazısı nasıl yazılır? Gezi yazısı tanım ve örnekleri

Öğrenciler dersleriyle ilgili konuları araştırmaya devam ediyor. Merak edilen konulardan biri de gezi yazısı ile ilgili oldu. Peki gezi yazısı nedir? Gezi yazısı nasıl yazılır? Tüm detaylar haberimizde.

Öğrenci olanlar ve yazı yazma ile ilgisi olan insanlar internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki gezi yazısı nedir? Gezi yazısı nasıl yazılır? Gezi yazısı örnekleri nelerdir? Gezi yazısı ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

GEZİ YAZISI NEDİR

Gezi yazısı kişinin gezdiği yerleri, gezdiği yerlerde ilgisini çeken şeyleri yazdığı yazılardır. Eski zamanda gezi yazıları seyahatname ve seyahat yazıları olarak anılıyordu. Gezi yapıp bunları kaleme alan kişiler ise seyyah olarak biliniyordu, günümüzde de bu kişilere seyyah denmektedir. Gezi yazıları gezilen bölgelerin edebi bir dille anlatılması demektir. Gezi yazılarını özellikle çocukların okuması tavsiye edilmektedir. Gezi yazıları çocukların hayal dünyasının genişlemesine yardımcı olacak bir türdür. Gezi yazısı yazan kişiler yalnızca ülkeyi genel olarak anlatmakla kalmaz ve kültür, gelenek, giyim tarzı, yemek, dil gibi birçok konuya da değinir.

Gezi Yazısı Nedir Gezi Yazısı Nasıl Yazılır

TÜRK EDEBİYATI GEZİ YAZISI ÖRNEKLERİ

Türk edebiyatında en bilinen ve en önemli gezi yazı türleri şu şekildedir;

-Evliya Çelebi Seyahatnamesi

-Reşat Nuri Güntekin Anadolu Notları

-Seydi Ali Reis Mirat-ül Memalik ilk gezi yazısı kitabımızdır.

-Ahmet Haşim Frankfurt Seyahatnamesi

-Ahmet Mithat Efendi Avrupa'da Bir Cevelan kitabı Batı tekniğinde yazılmış ilk gezi yazısı kitabıdır.

-Cenap Şahabettin Avrupa Mektupları

-Cenap Şehabettin Hac Yolunda

GEZİ YAZISI ÖZELLİKLERİ

Gezi yazısının birçok özelliği vardır. Gezi yazılarında gezilen yerin detaylı bilgileri edebi bir dille anlatılır. Aynı zamanda gezilen yerin coğrafyası, konumu, sosyolojik şartları, gelenekleri gibi birçok konuya değinilir. Gezilen yerin komşu ülke ilişkileri ve doğa güzelliklerine de değinilmektedir. Gezi yazılarında en büyük amaç okuyan kişinin bilgilenmesidir.

GEZİ YAZISI NİTELİKLERİ

Bütün edebi türlerin olduğu gibi gezi yazılarının da birçok niteliği vardır. Gezi yazısının en önemli niteliği dilidir. Dil ve kurgulamanın çok iyi olması gerekir. Gezi yazılarının aynı zamanda gezilen yeri görmeyen kişilerin ilgisini çekecek şekilde yazılması gerekmektedir. Gezi yazılarının çocukların dillerinin gelişmesine katkısı olacağı için dil seçiminin dikkatli olması gerekmektedir. Gezi yazılarını yazacak kişilerin görülen yerlerde güzel gözlem ve değerlendirme yapması gerekmektedir. Gezi yazılarındaki büyük niteliklerden biri de fotoğraflardır. Gezilen yerlerin ilgi çekici özelliklerinin yazıda bulunması gerekmektedir ve yazılan yazının akıcı şekilde anlatılırken fotoğraflarla desteklenmesi de gerekmektedir.

GEZİ YAZISI NASIL YAZILIR

Gezi yazısı yazmak için birkaç tane önemli noktaya dikkat etmek gerekmektedir. Gezi yazıları kaleme alınırken farklı yerlerden görsel sağlanmalıdır. Dünya çeşitliliği, dil, ırk, din gibi konulara, gezilen yerin tarihine, ekonomik durumuna değinilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda gezi yazısının akıcı bir dil ile yazılması gerekir. Gezilen yer ile ilgili yazılacak tarihi konuların kronolojik sırayla ele alınması ve bilgilerin kısa ve öz olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Gereksiz ayrıntıya girilmemeli ve ilginç konulara değinilmesi gerekmektedir. 

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN