Navtex nedir, ne anlama geliyor? İşte Navtex'in anlamı

Navtex nedir, ne anlama geliyor? İşte Navtex'in anlamı

Denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemdir. Orijinal haliyle 'navigational telex' kısaltılmış halidir. 1993 yılından beri tüm teknelerin kullanımına açık olan bu sistem, yatlar için çok faydalıdır. İşte, TDK'ya göre Navtex'in anlamı...

Doğu Akdeniz'de Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs arasında yaşanan gerilim nedeniyle son zamanlarda sıklıkla televizyonlarda 'Navtex' terimini duyar olduk. 1980'de yürürlüğe giren Navtex sistemi, gemi telsizcilerinin özel bir alıcı sayesinde otomatik olarak yazılı Deniz Güvenlik Bilgisi (MSI-Marine Safety Information) almalarını sağlar. Küresel Deniz Güvenlik ve Zor Durum Sistemi'ne bağlı olarak Navtex kıyı suları (sahilden 300-400 mil açığa kadar) için MSI yayını yapar.

NAVTEX ANLAMI NEDİR?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre Navtex'in anlamı; denizcilere seyir ile ilgili en son acil bilgilerin, meteorolojik raporların, tehlike mesajlarının özel olarak geliştirilmiş vericiler ve alıcılar vasıtası ile ulaştıran otomatik seyir uyarı teleks sistemidir. İngilizcede 'navigational telex' kısaltılmış halidir.

navtex-navigasyon-teleks-ntx-100-chiyang-gmdss-hayat-kurtar-c-g-ne-imo-gemi-elektronik-navigasyon.webp

NAVTEX İLAN ETMEK NE DEMEK?

Navtex; denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemdir. Uluslararası bir faks makinası gibi çalışır. Gemilerde ve teknelerde, mevcut yayınları almaları için Navtex cihazı bulunmalıdır.

Navtex, İngilizce 'navigational telex' (seyir teleksi) ifadesinin kısaltması. Navtex,gemilerde bulunan ve uluslararası orta frekansta çalışan bir teleks cihazının ismi. İlgili tüm kurumlar, denizdeki seyrüsefere dair tüm uyarı ve tahminleri bu cihazdan yayımlıyor ve öğreniyor.

Navtex, MF yani orta dalga boyu frekansından yayın yapar. Yaklaşık 400 deniz mili (740 km) mesafeye kadar yayın gönderilebilmektedir. Aynı zamanda GMDSS biriminin (Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemini) de bir parçasıdır.

Navtex, 4 saatte bir yayın yapar. 10 dakikadan fazla yayın yapılamaz.

TÜRK DENİZLERİNDE NAVTEX

Türk karasularında Navtex mesaj ve seyir duyuruları, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşiongrafi Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya, Samsun, İstanbul ve İzmir yayın istasyonlarından yapılmaktadır.

Seyir duyuruları Sivil-Askeri tüm Gemi ve Tekneler için bağlayıcı niteliktedir. bu duyurular aynı zamanda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Web sitesinde de yayınlanarak denizcilerin güvenli seyirleri garanti edilmektedir.

NAVTEX MESAJ FORMATI

Navtex mesajları yayın için Binary kodlama sistemini kullanmaktadır. Bütün Navtex mesajları, mesajın başlangıcını belirten ZCZC harfleriyle başlar. Mesaj B1, B2, B3, B4 serileri kapsamında 4 karakterle devam eder.

B1 Karakteri: İstasyon adını ifade eden harf bulunur.
B2 Karakteri: Gönderilen mesajın içeriğini belirten harf bulunur.
B3, B4 Karakterleri: Mesajın sıra numarasını belirtir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN