Yunanistan ve Fransa'dan Navtex Provokasyonu

Yunanistan ve Fransa'dan Navtex Provokasyonu

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kameralar karşısında atışmasının ardından bir olay daha yaşandı. Dendias'ın Ankara ziyaretinin hemen ardından geçen hafta Türkiye ve Yunanistan’ın, Fransa’nın da dahil olduğu diplomatik bir kriz yaşadığı ortaya çıktı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ı Ankara’ya gönderen Yunanistan’ın, Türk kıta sahanlığı ile Yunanistan-Mısır anlaşması alanının sınır hattında sismik araştırma faaliyeti yapacağını açıklamasının üzerine Ankara ile Atina arasında bir gerilim yaşandı. Fransa ve Yunanistan’ın Ankara büyükelçilerinin geçen cuma günü Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak tepki iletildiği öğrenildi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Dendias’ın Çavuşoğlu’yla söz düellosuna sahne olan Ankara ziyaretinin gerçekleştiği 15 Nisan’da Yunanistan, Girit’te bulunan Heraklion NAVTEX istasyonu üzerinden Fransız bayraklı “L’Atalante” gemisinin Doğu Akdeniz’de 3 gün sürecek sismik araştırma yapacağını duyurdu. Türkiye’ye ait Antalya NAVTEX istasyonu ise 16 Nisan’da araştırma alanlarının Türk kıta sahanlığı ve Türk NAVTEX servis sahası içinde olduğu gerekçesiyle Yunanistan’ın NAVTEX mesajının geçersiz olduğuna dair bir mesaj yayımladı.

KAMUOYUNA DUYURULMADI

Yunanistan’ın Türkiye’nin 2019’da Birleşmiş Milletler’e (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırları içinde sismik araştırma yapacağını duyurması üzerine Türkiye, Fransa ve Yunanistan’a diplomatik yollardan da tepki iletti. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro ile Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Mihail Hristos Diamesis, 16 Nisan’da Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı ve her iki büyükelçiye de Yunanistan’ın Türk kıta sahanlığı olarak belirlenen sınırlar içinde araştırma yapma girişiminden duyulan rahatsızlık iletildi.

gemiii.jpgDoğu Akdeniz’de izinsiz olarak Türk kıta sahanlığına giren Fransız araştırma gemisi ve Yunan fırkateyni, Türk donanması tarafından uzaklaştırılmıştı.

Yaşanan diplomatik krize karşın Fransız ve Yunan elçilerin Dışişleri’ne çağırıldığının kamuoyuna duyurulmaması dikkat çekti. Türkiye’nin karşı NAVTEX (seyir bildirimi) mesajı ile Fransız ve Yunanistan büyükelçileri üzerinden diplomatik girişimlere karşın L’Atalante gemisinin hafta sonunda Yunanistan Deniz Kuvvetleri’ne ait fırkateyninin refakatinde Türk kıta sahanlığına girdiği, bölgede bulunan Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait fırkateynin, her iki gemiyi bölgeyi terk etmeleri için uyarmasının ardından gemilerin bölgeden uzaklaştığına dair haberler Yunan basınında yer aldı. Türk askeri yetkililer ise bu haberlere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. Gemi trafiği verilerinin paylaşıldığı sistemdeki verilere göre L’Atalante gemisi dün gün boyunca Yunanistan’a ait Rodos ve Kerpe adalarının batısındaki Yunan sularında seyretti. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN