Stabil ne demek? Hastanın durumu stabil ne anlama geliyor?

Stabil ne demek? Hastanın durumu stabil ne anlama geliyor?

Durumu stabil, özellikle hastanede sıkça duyulan tabirler arasında yer alıyor. 'Kararlı' anlamına gelen stabil kelimesi, tıp alanının dışında farklı alanlarda kullanılıyor. Dizi-filmlerde de duyulan "Hastanın durumu stabil" ifadesi, hastanın durumunda değişiklik olmadığı, en son (olumlu ya da olumsuz) durumu neyse onu sürdürdüğü anlamına gelir. İşte, TDK'ya göre stabilin anlamı...

Bir kişinin durumunu ifade etmek için kullanılan 'stabil' kelimesi, kişinin sağlık durumu hakkında iyi veya kötü bir yargı bildirmez. Mevcut olan durumunun herhangi bir değişikliğe uğramadan aynı şekilde devam ettiğini belirtmek için kullanılır. Durumun olağan seyrinde ilerlediğini ifade eder.

STABİL NEDİR?

Sağlık kurumlarında sıklıkla kullanılan 'stabil' kelimesi, Fransızca kökenli bir sözcüktür. Orijinali 'stable' şeklinde yazılan bu kelimenin ilk anlamı 'istikrarlı'dır.

Türkçede stabil kelimesi ile eş ve yakın anlamlı olan sözcükler şöyle: sabit, nötr, dengeli.

Herhangi bir durumun stabil olması demek; dayanıklı, dengeli, düz, kararlı ve değişmemiş anlamlarını taşır.

Türk Dil Kurumu'na göre, 'stabil' kelimesi sıfattır. Kullanım alanı olarak isimlerin önüne gelerek onları nitelemek için kullanılır.

HASTANIN DURUMU STABİL DENİNCE NE ANLAŞILIR?

Hasta muayene edilip gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastanın sağlık durumunda değişme olup olmadığına bakılır. Eğer, hastanın durumunda herhangi bir değişiklik gözlemlenmezse 'sağlık durumu stabil' denir.

Hastalar için kullanılan 'durumu stabil' ifadesi, hastanın durumunda herhangi bir değişiklik olmadığı anlamına gelir. Bu kalıplaşmış ifade, hastanın ne daha iyiye ne de daha kötüye gittiğini söylemek için kullanılır.

Örneğin, yoğun bakıma kaldırılan bir hasta, ertesi gün hâlâ yoğun bakımdaysa, bu sağlık durumunun stabil olduğunu gösterir.

Stabil, sadece o ana kadarki geçen zamanı kapsar. Gelecekte hastanın durumu daha iyiye ya da kötüye gidebilir.

STABİL NE ANLAMA GELİR?

Stabil kelimesi tıp alanının dışında da özellikle teknoloji sektöründe kullanılıyor.

Elektronik ürünlerimizin arızalanması durumunda tamir edilmesi için yetkili servise göndeririz. Tamir edilen ürünü alırken yetkili kişi, "Ürün stabil çalışıyor, bir sorun kalmadı" yanıtını verebilir. Bu, ürünün sağlıklı bir şekilde çalıştığı anlamına gelir.

Stabil kelimesinin bir diğer kullanım alanı da internet servis sağlayıcınız ile ilgili olarak karşılaşabileceğiniz bir durumdur. İnternetiniz yeterli bir düzeyde çekmediği takdir de kullanmanızı kısıtlayan bir uyarı olarak 'stabil olmayan bağlantı' problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu da yeterli sinyalin alınmadığı anlamına gelir.

Fizik biliminde, bir maddenin hareketsiz bir halde bulunduğunu ifade etmek için stabil kelimesi kullanılır. Biyolojide de hücreler için 'stabil hücre' ifadesi kullanılır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN