Sulh komisyonu nedir, ne iş yapar, hangi davalara bakar? İşte merak edilenler

Sulh komisyonu nedir, ne iş yapar, hangi davalara bakar? İşte merak edilenler

Yargının yükünü hafifletmek amacıyla 'sulh komisyonları' kuracaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; vatandaşların kamu ile uyuşmazlıkları, icra konuları, aile hukuku alanlarında yargı sistemini rahatlatacaklarını söyledi. İşte, sulh komisyonlarının işlevi ve amacı...

2012 yılında hukuk sistemine getirilen 'arabuluculuk' kurumuna ek olarak 2021 yılında 'sulh komisyonu' kurulmasına karar verildi. Yıllardır kronik sorun haline gelen mahkemelerin iş yükünün azaltılması amacıyla her ilde sulh komisyonu kurulacak. Böylece davalı ve davacı vatandaşlar, mahkemeye gitmeden anlaşmazlıklarını sulh komisyonlarında çözebilecek.

SULH KOMİSYONU NE DEMEK?

24. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yakında her ilde sulh komisyonlarını devreye alıyoruz. Böylece yargının iş yükünü düşüren bir çözüm yolunu daha hukuk sistemimize kazandırmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Sulh komisyonlarının ne zaman kurulacağı, hangi anlaşmazlıklara bakacağı, nasıl işleyeceği, kaç kişiden oluşacağı, hangi kuruma bağlı olacağı, nasıl başvuru yapılacağı henüz belli olmadı.

Yargının iş yükünü hafifletmeyi, mahkemeye gitmeden alternatif çözümleri ortaya koymayı hedefleyen sulh komisyonları, 2012 yılında hayata geçirilen 'arabuluculuk' gibi usül hukuku kurumu olacak.

SULH KOMİSYONUNUN İŞLEVİ VE AMACI NE?

Ne zaman hayata geçirileceği henüz belli olmayan sulh komisyonlarıyla; uyuşmazlığın tarafı olan kişiler, uzman ve tarafsız bir üçüncü kişiden yardım alarak, uyuşmazlığı mahkeme dışında kesin ve hızlı bir şekilde çözecek.

Sulh komisyonlarının hangi davalara bakacağı şu an belli değil. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan, sulh komisyonlarının işleviyle ilgili şunları söyledi: "İcra konularını, aile hukuku alanında çocukla kişisel ilişki kurulmasından tamamen çıkaracağız. Çocuğun üstün yararını hakim kılacağız. İdari sulh usulü, sistemi rahatlatacak bir yeniliğimiz olacak. Yakında her ilde sulh komisyonunu devreye alıyoruz. Vatandaşlarımızın kamu ile uyuşmazlıklarında mahkeme mahkeme dolaşmadan hakkına kavuşmasını sağlayacağız."

Günümüzde birçok anlaşmazlığın çözümlenmesi için mahkemelere gidiliyor. Artan nüfus ve etkileşim nedeniyle de çok fazla anlaşmazlık ortaya çıkıyor. Bu da mahkemelerin iş yükünü artırıyor, dava sürelerinin ve sonuçlanmasının uzun sürmesine neden oluyor.

Mahkemelerin üzerlerindeki bu büyük yükü azaltmak için bazı yöntemler uygulanıyor. Bu yöntemlerden biri olacak sulh komisyonu, dostane yollar ile uyuşmazlıkların çözülmesinde kullanılacak.

Konuyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Erdoğan, "Böylece külfeti azaltan, zahmeti kaldıran, yargının iş yükünü düşüren bir alternatif çözüm yolunu daha hukuk sistemimize kazandırmayı hedefliyoruz. Bugün bir hakime düşen yıllık dosya sayısı adli yargıda 709, idari yargıda 408'dir" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN