Topoğraf nedir, kimler olabilir, iş tanımı nedir? Topografın görevleri ve maaşları

Topoğraf nedir, kimler olabilir, iş tanımı nedir? Topografın görevleri ve maaşları

Topografın iş tanımı merak edilmeye başlandı. Topograf nedir, kimler olabilir, iş tanımı nedir, görevleri ne, maaşları ne kadar? Soruları merak içerisinde araştırılmaya başlandı. İşte tüm merak edilen soruların yanıtları. Detaylar haberimizde...

Arazi yüzeyinde su ve diğer nesneleri ayrıntılarıyla birlikte oluşturan şekle topoğrafya denir. Bunu yapan kişiye kısaca topograf denir. Topograf, harita, kara, su ve yüzeydeki her şeyi özellikleriyle tasvir eden, maden kuyularına kadar ayrıntılı inşaat, yorumlama ve çizim yapan kişidir. Ayrıca haritacılar gerekli ekipmanlarla daha verimli aramalar yaparak, çalışanların ve iş yerlerinin sağlık ve güvenliğini sağlayarak uzmanlıklarını daha verimli kullanırlar.

topograf

Topograf Ne İş Yapar, Görevi Nedir?

• Haritalar, notlar, planlar ve tapu ile beraber belgeleri inceleme, gerekli hazırlık çalışmalarının hesaplanmasını yapmak,

• Teodolit, şerit metre, mira, pusula ve topografik araştırma için gerekli diğer birçok ekipmanlar temin edilir.

• Ekibiyle çalışma alanına gelir, işin çeşitli bölümler gerçekleştirir ve kararlar alır.

• İş alanındaki önemli hususları takip eder ve gerekli kararları alır.

• Poligon ve nirengi şebeke tesisi kurulumu için yardımda bulunur.

• Tüm ölçümleri ve hesapladığı noktaları, ekipman operatörleri ile sürekli iletişim halinde tutarak iletir.

• Takometre ile topografik ölçümleri hesaplar.

• Hat, eğrileri, açıları ve daha fazla yüzey verisini hesaplar.

• Aletleri ile tüm ölçümlerin doğruluğunu doğrular ve hesaplamaları kaydeder. Çalıştıkları ve hesapladıkları arazilerin eskizlerini çizer, haritasını çizer, projelendirir ve rapor haline getirir.

Şeklinde görevleri olan topograflar genellikle sahada yapılması gereken her şeyden sorumludur.

Nasıl Topograf Olunur?

Topograf mesleği, haritacılığın ana temeli, altyapısı ve çekirdeğidir. Topograf olmak için üniversitelerin haritacılık bölümünü okumalısınız. Ancak bu iş jalon ile başlar. Yeni başlayanlar, jalonun nasıl kullanılacağını bilmeli ve çok iyi tutmalıdır. Bu, haritacıların çalışmalarını öğrenmek için gereklidir. Lise mezunları KPSS ile başlasalar da bu işe nivo ile başlarlar ve giderek topograf mesleğinde terfi alırlar.

Ardından, topograf için gereken tüm ekipmanı bilmeli ve nasıl kullanılacağını öğrenmelisiniz. Ancak farklı çizim programları gibi bilmeniz gereken şeyleri de bilmelisiniz. Topograf olmak isteyenler bunu yaptıktan sonra tamamen doğrudan gelişir ve kariyer yaparlar. İster çok çalışıp tecrübe ve bilgi biriktirir, ister bir yerde kalıp klasik hesaplar yapar.

Ayrıca haritacılık için yeterlilik belgesi gereklidir. 5544 sayılı Kanuna göre bu sertifika mesleki derece veren kuruluşlardan, Türk akreditasyon kuruluşlarından ve tüm akredite kuruluşlardan verilebilir.

Topograf İçin İş Olanakları Nelerdir?

Topografik uzmanlar için iş fırsatları beklentileri aşıyor. Birçok projede harita teknikerleri, harita mühendisleri veya çizim gibi olarak birçok farklı mesleği icra edebilir. İnşaat sektöründe yoğun talep gören topografların iş olanaklarının oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Topografik; inşaat, haritalama, madencilik, demiryolları, kamu hizmetleri, araştırma, danışmanlık, arazi hukuku ve daha pek çok alanda iş bulabilirler. Topograf genellikle evden uzakta çalışırlar. İşleri hem ofiste hem de yerinde. İşleri de çok zor çünkü her hava koşulunda dışarıda çalışmak zorunda kalabiliyorlar.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN