Sadullah Ergin: Bir akrabam hariç kimse enkazdan sağ çıkmadı

Maraş'ta yaşanan ve 41 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremde 16 yakınını kaybeden Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin 'Bi' Karar Ver' programına konuk oldu. Ergin afet bölgesinde, "Bir akrabam hariç enkazın altından canlı çıkan olmadı" diyerek yaşadıklarını ve gördüklerini anlattı.

SERKAN CAN BOZKURT

KARAR TV Youtube kanalında yayınlanan 'Bi' Karar Ver'in bugünkü konuğu Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin oldu. Maraş'ın Pazarcık ilçesinde yaşanan depremde 16 yakınını kaybeden Sadullah Ergin depremin ilk 8 gününde yaşadıklarını canlı yayında anlattı. Ergin, AFAD'ın organizasyonu iyi yönetemediğini ve gelen yardımların eksik olduğunun altını çizerek, "7. gün şehirden çıkarken hala bir tuvalet bile yoktu" dedi.

"4. GÜNÜN SABAHINA KADAR SESİMİZİ DUYURAMADIK"

Afet bölgesinde enkazın altında kalan yakınlarını kurtarmak için günlerce beklediğini ifade eden Ergin, "Enkazdan sadece bir akrabam canlı olarak çıktı. 8. gün sonunda herkesi enkaz altından çıkardık fakat canlı çıkan olmadı. Çünkü müdahale 4. güne mümkün oldu. Elektrik, akaryakıt yok... Kurtulabilenler çoluk çocuk arabalarına girdiler ısınmaya çalıştılar. 7.gün son cenazelerimizi defnedip yola çıkarken akaryakıt sıkıntısı şehirde hala devam ediyordu. 6 gün boyunca telefon iletişimi yoktu. Bizim enkazımız kent merkezinde, Atatürk Anıtı'na 150 metre mesafedeydi. Buna rağmen biz 4.gün sabahına kadar sesimizi duyuramadık" ifadelerini kullandı.

"DEPREM ÖNCESİNDE HAZIRLIKLARIN YAPILMASI KADER DEĞİLDİR"

Depremin sadece kader olduğunu ve ihmalsizliğin kader olamayacağını belirten Sadullah Ergin, "Deprem insan iradesinin dışında bir hadise. Bu kaderdir, engelleme şansımız yok ama deprem öncesinde hazırlıkların yapılması kader değildir. Afet sonrası arama kurtarma çalışmalarının eksik yapılması, lojistik ihtiyaçlarının karşılanamaması ve hazırlıkların yapılamaması kader değildir. Bunlar tamamen bizim eksikliklerimiz ve ihmallerimiz. Biz bunların hepsi normalmiş gibi yaparsak maalesef üstünü örtmüş gibi olacağız. Bu kadro ve müdahale yöntemiyle İstanbul depremini düşünmek bile istemiyorum" açıklamasında bulundu.

"7. GÜN ŞEHİRDEN ÇIKARKEN HALA BİR TUVALET BİLE YOKTU"

AFAD'ın organizasyon sorununa dikkat çeken Ergin, "Hatay'a giderken AFAD'a telefonda yıkık ihbarı yaptım. Call center açıyor telefonu, karşınızda muhatap yok. Nihayetinde kaydımızı yaptırdık, şehir merkezine 150 metre mesafedeyiz. 4.gün 'Buraya bir şey göndermeyi düşünüyor musunuz' diye tekrar aradık.

Gelen iş makinalarının koordine edilip sevk edilmesinde gecikildi. Hem de gelen yardımların organize edilip dağıtılmasında sorunlar yaşandı. 7. gün şehirden çıkarken hala bir tuvalet bile yoktu. Herhangi bir kurumu karalamak niyetiyle söylemiyorum ama bizi bekleyen yeni afet bölgeleri var. Bari oralarda bunlar yaşanmasın. Yapılan yanlışların kaynaklarına inmemiz gerek" dedi.

Sözlerine devam eden Sadullah Ergin, "Olmadı, iyi bir sınav veremedik! Artık buradan özür mü dileyeceğiz, yoksa istifa mı edeceğiz bunun gereğine ilgililer ayrıca karar versin. Kurtarma ekipleri geldi, AFAD organize edemedi. Mezarlıkta kendimiz kazıp gömüyoruz. Mezarlık kompleksine gelmiş battaniyelere sarılı cenazeler... Cenazesini almak isteyen insanlar, elini yüzünü yıkayacak su bulamıyor" eleştirisinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN