Kekemelik nasıl geçer? Kekemelik neden olur?

Kekemelik nasıl geçer? Kekemelik neden olur?

Kekemelik konuşma akışıyla ilgili bir problemdir. Kekemelik çocuklukta başlar ve bazı durumlarda yetişkinlikte de devam edebilir. Konuşma akıcılığının kazanılması için yapılma gereken bazı uygulamalar vardır. İşte bilmeniz gerekenler…

 

Kekemelik erkek çocuklarda kız çocuklara göre daha fazla görülmektedir. Kekemelikte bireyler söylemek istediği sözcükleri söylemekte zorlanırlar. Bu durum kişilerde olumsuz etkilere neden olur.

KEKEMELİK

Kekeme kişi stres altında ya da heyecanlandığında konuşma problemleri yaşar. Bu kişilerin telefon konuşmaları ya da topluluk önünde konuşmalar zordur. Ancak bu kişiler şarkı söylerken ya da bir başkasıyla sohbet ederken sorun yaşamazlar. Kekemelik genellikle 2-7 yaş arası ortaya çıkabiliyor. Yapılan araştırmaya göre kekemelik görülen kişilerin birinci dereceden yakın akrabalarında bu durumun görülme oranı oldukça yüksek.

BELİRTİLERİ

Kelime ya da cümle başlatmada zorlanma,
Konuşma sırasında sözcük içindeki sesleri uzatma,
Tekrar etme,
Konuşma sırasında kelime içinde duraklama,
Bir sonraki kelimeye geçmede zorlanma,
Konuşma sırasında üst gövdenin gerilmesi.

NEDENLERİ

Beynin dil ve konuşma bölümünde kalıtsal bir anormallik,
Beyin yaralanmaları,
Duygusal travmalar,
Nörolojik hastalıklar,
Orta kulak enfeksiyonu,
Çocuk istismarı,
Sinir sistemi patolojileri.

NASIL GEÇER?

Konuşma terapisi: Konuşma hızı, gırtlak gerginliği ve nefes desteği ile konuşma kalıpları kontrol edilir. Konuşma terapisi 3-6 ay arasında kekemelik problemi olan kişilerde, ailede kekemelik öyküsü olan kişilerde, bu durum nedeniyle duygusal zorluk yaşayanlarda etkilidir.

Elektronik aletler: Bazı elektronik cihazlar ile konuşma akıcılığı artırılabilir. Bu cihazlar konuşmayı taklit eder ve kişi bir başkasıyla konuşuyormuş gibi hissedip tedavi olur.

Bilişsel davranışçı terapi: Bu tedavi yöntemiyle kekemeliğe neden olan düşünce biçimleri tanımlanır ve kekemeliğe neden olan stres ve özgüven sorunları çözülür.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

KEKEMELİĞİN ARTTIĞI DURUMLAR

Yeni insanlarla tanışıp konuşma,
Kendisinin ya da bir başkasının isminin sorulması,
Telefonda konuşma,
Topluluk önünde konuşma,
Zaman baskısı altında olma.

19-12/26/kekemelikjpgg.jpg

KEKEMELİĞİN AZALDIĞI DURUMLAR

Sayı saymak,
Yüksek sesli bir ortamda konuşmak,
Şarkı söylemek,
Koro eşliğinde bir şeyler okumak

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN