Gelin birlikte öğrenelim...
Gelin birlikte öğrenelim...
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya da yansıyan bir tartışmada iki tıp doktoru kemik suyunun beslenmemize ve sağlığımıza olan katkıları konusunda karşıt görüşler belirttiler. Biri kemik suyunun faydalarından bahsederken diğeri aslında sağlığımıza bir faydası olmadığını, hatta zararlı olabileceğini söyledi.
Kemik suyu bizim mutfağımızda da geleneksel olarak yer alan, yemeklere ve çorbalara eklenen, şifalı olduğu, özellikle de kış aylarında bağışıklığımızı güçlendirsin diye tüketilen bir madde. Adı üzerinde: Etini tükettiğimiz hayvanların kemiklerinin kaynatılması ve bu kemiklerin içinde yer alan, ilik diye tanımladığımız maddenin kaynama suyuna karışmasıyla elde edilen bir su. Peki faydaları var mı? Yoksa tamamen gereksiz bir takviye mi?
Şu günlerde başta Amerika olmak üzere dünya ülkelerinde de oldukça popüler olan, hatta evlere servis edilen, pahalı restoranların menülerinde yer alan kemik suyunun içindeki bazı bileşenlerin insan sağlığına faydalı olduğu belirtiliyor. Bu faydalar şöyle sıralanıyor:
KEMİK SUYUNUN FAYDALARI
Sindirim sisteminin, özellikle midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
Kasların güçlenmesine de yardımcı olduğundan özellikle sporcular tarafından çokça tercih ediliyor.
Kemik suyu, ameliyat ve ciddi kazalar sonucu oluşan yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine destek oluyor.
Antioksidan özelliği sayesinde uykusuzluk ve stresin azalmasına destek olur.
Özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve gençler olmak üzere hepimizin bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bu sayede soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı kalkan görevi görüyor.
Özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve gençler için büyük önem taşıyan büyüme hormonunun düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
İlerleyen yaşlarda görülen kemik erimesi, eklem hastalıkları gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azalttığı düşünülüyor.
İçindeki mineraller ve aminoasitler sayesinde cilt sağlığında da etkilerini konuşturuyor, erken yaşlanma etkilerini, kırışıklıkları ve cilt lekelerini en aza indiriyor.
Kemik suyunun kolajen yapısı selülitlerin oluşumunu engellemede ve var olan selülitlerinin görünümünü iyileştirmede oldukça etkili olduğu söyleniyor.
Hafızayı güçlendirmede ve beyin fonksiyonları üzerinde önemli etkileri var.
Kemik suyunun fazla tüketilmesi zararlı olabiliyor. Bunun sebebi de çokça kolesterol içermesi. Bu yüzden sağlık problemi olanların tüketmeden önce iyi düşünmesi hatta doktoruna danışmasında fayda var. Kemik suyu aynı zamanda kalori bakımından da oldukça zengin. Yani yine fazla tüketildiğinde kilo aldırabilecek bir besin. Bu yüzden kilo problemi olanlar ya da diyet yapmak isteyenler tüketmeden önce daha iyi düşünmeli. Fazla tüketilen her besin faydalı da olsa vücuda istenmeyen yükler bindirip zararlı hale gelebilir. Hiçbir besin tek başına mucize yaratmaz, bunu unutmadan planlama yapmak gerekiyor.
HAYVANSAL GIDA TÜKETİMİNİ TERCİH ETMİYORSANIZ
Hayvansal ürünler tüketmeyi tercih etmeyen veganlar ya da et tüketmeyen vejeteryanlar için her zaman kemik suyunun alternatifi olabilecek seçenekler var. Toplumda yaygın olan ve sadece hayvansal gıda tüketimi sayesinde sağlıklı kalabileceğimizi savunan baskıcı görüşlerle farklı beslenme rejimlerini seçmiş insanlara yapılan baskı zorlayıcı ve kırıcı maalesef. Yetişkin beslenmesinde kişinin kendi tercihleriyle ilerlemesi, sağlık açısından yaşayacakları sorunlarda, oluşabilecek sorularda beslenme uzmanları, doktorlardan görüş almaları ve buna göre bir yol izlemeleri yeterli olacaktır.
KEMİK SUYU NASIL YAPILIR
Kemik suyu tüketmeye karar verirseniz hazır olanlarını satın alabileceğiniz gibi evinizde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Sadece süreç biraz uzun, bunu bilerek hazırlanmanız yeterli. Bir kasaptan, kemik suyu için özel olarak ayrılmış kemikleri satın almalısınız. Kemiklerin temizlenmesi için geceden bol miktarda suyu içinde bırakıp, sabah güzelce yıkayarak temiz olmalarını sağlayabilirsiniz. Daha sonra bu kemikleri su ve dilediğiniz baharatları ekleyerek düdüklü tencerede birkaç saat, normal bir tencerede ise neredeyse 10 saat kadar kısık ateşte pişirmelisiniz. Pişirme sırasında suyun yüzeyinde oluşan köpükleri ara ara toplayıp atmalısınız.
Kemik suyunun pişme işlemi bittikten sonra süzerek temiz kavanozlara alıp ağzını sıkıca kapattıktan sonra dilerseniz dondurup dilerseniz de buzdolabında saklayıp yemeklerinize, çorba ve pilavlarınıza katabilirsiniz. Buzlukta sakladığınız zaman daha uzun süre dayanacağını unutmayın. Afiyet olsun, sağlıkla kalın...