Kimlik Bilgileri nasıl çalındı? 50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri çalındı | MERNİS hacklendi mi?

Kimlik Bilgileri nasıl çalındı? 50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri çalındı | MERNİS hacklendi mi?

Bilgisayar korsanlarının yaklaşık 50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerini sızdırdı. Thanksgiving adlı bir site kimlik bilgilerini yayınladığını duyurmuş ve birçok dolandırıcının yanı sıra kimliğini sorgulamak isteyen masum insanların da dikkatini çekmişti.

Bilgisayar korsanlarınca yüklenen bir veri tabanı, 50 milyona yakın TC. vatandaşının kişisel bilgilerine ulaştığı ortaya çıktı. Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise “50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı haberi doğru değil. Bu olayın güncel değeri yok” diye açıklama yapmıştı.

50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı iddia edildi. Çalınan kimlik bilgileri Thanksgiving adlı siteden yayınlandı. Thanksgiving'te pek çok siyasetçinin ismi de yer alıyor.

Thanksgiving adlı internet sitesi virüs yoluyla kişisel bilgilere ulaşıyor. 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin yayınlandığı bu site (Thanksgiving) kullanıcıların bilgisayarlarına virüs göndererek kimlik bilgilerine kolaylıkla sızabiliyor. Site üzerinde sorgulama yaptığınız takdirde tüm bilgileriniz karşı tarafa kendi ellerinizle aktarmış oluyorsunuz.

SAKIN BU SİTEYE GİRMEYİN!

Thanksgiving.epicm.org adlı site ziyaretçilerini tuzağa düşürerek özel bilgilerinize kolaylıkla ulaşıyor. Kimlik avı hırsızlığı yapan siteye ziyaretçilerimizin itibar etmemeleri ve her hangi bir sorgulama işlemi yapmamaları konusunda yetkililerden açıklama geldi. Aksi halde sitede çalıştırılan sorguda bilgisayarınıza sızılmış olacaktır.

Turkish Citizenship Database adlı isimle yayına başlayan Thanksgiving vatandaşların bilgilerinin açığa çıkmasına neden oluyor. Bilgilerin yayılması üzerine ziyaretçi sayısı artan siteye yоğunluktan dolayı erişim neredeyse durma noktasına geldi. Turkish Citizenship Database siteye giriş yapmanız halinde sizinde kimlik bilgilerinize kolaylıkla sızma yapılacaktır.

50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri internette

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Davutoğlu, 50 milyon Türk vatandaşının bilgilerinin internete sızdırılmasıyla ilgili olarak “Konuyu ciddiyetle ele alıyoruz” diye konuştu.

Davutoğlu "Ciddiyetle ele alıyoruz. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu’nda bilgi verdi. Bu konuda bir çalışma yürütülüyor. Bütün vatandaşlarımız gerekli tedbirlerin alındığından emin olmalı. Benim kişisel verilerim ne kadar önemliyse, vatandaşın ki de o denli önemlidir."

BİNALİ YILDIRIM'DAN KRİTİK AÇIKLAMA

Binali Yıldırım 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiası üzerine "Bu paralel yapının algı operasyonudur. 2009 yılı ve daha sonraki seçimlerde, bütün seçimlerden önce, seçime girecek partilerinin tamamına, seçmenlerin adlarını, adreslerin, T.C. numaralarını yasa gereği vermek zorundasınız. Şu net, sisteme sızma olarak elde edilmiş bilgi değildir. Ele geçirilmiş bilgilerdir. Vatandaşları rahatsız etme, sistemlerin güvenilir olmadığı algısı yaratmaktır. Malum örgüt bunu kullanıyor. Bunu başka bir ülkede farklı kayıtla yapmaya çalışıyor. Asıl bilgileri sağlamdır, vatandaşlarımız rahatsız olmasın. TC numaralarının değişmesi gibi bir ihtiyaç yok. Gerekli tedbirler alınmaya devam edilecek." dedi.

ROMANYA'DAN DÜNYAYA SERVİS EDİLDİ

Uluslararası haber sitelerinden edinilen bilgilere göre; geçtiğimiz pazar günü, 2010 yılından önce çalındığı düşünülen yaklaşık 50 milyon vatandaşa ait temel kimlik bilgilerini içeren 7 GB büyüklüğünde bir veri tabanı Romanya kökenli bir siteye yüklendi. Romanya merkezli siteden ise dünyanın dört bir yanına dağıldı.

BÜTÜN BİLGİLER HACKLENDİ

Thanksgiving adlı internet sitesi tarafıdnan sızdırılan veri tabanında; 2011 seçimi öncesinde seçmen sıfatı kazanmış 46 milyon 611 bin 709 vatandaşın TC kimlik numaraları, anne-baba isimleri, nüfusa kayıtlı oldukları yer, doğum tarihleri ve bugünkü MERNİS’e kayıtlı adresleri bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KİMLİK BİLGİLERİ SIZDIRILDI

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tam 50 milyon insan bu virüs nedeniyle bilgileri ifşa oldu. Bu hesapların arasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da olduğu dikkatlerden kaçmadı. Erdoğan’ın Ankara Subayevleri’ne kayıtlı olduğu gözleniyor.

16-04/06/1-1459941049.jpg

DAVUTOĞLU VE GÜL'DE LİSTEDE

Thanksgiving üzerinden paylaşılan veri tabanında eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Başbakan Davutoğlu'nun kimlik bilgileri de yer alıyor. Bilgilerin yayınlandığı Thanksgiving sayfası, genel olarak bilgi sızıntılarını yayınlayan İzlandalı bir gruba ait olduğu belirlendi. Sızan veri tabanı, 49.611.709 isim içerdiği ve bu bilgilerin yayınlanmasının kimlik hırsızlığı ve sahteciliğe olanak sağladığı belirtildi.

16-04/06/2-1459941056.jpg

HACKERLAR BU MESAJI YAYINLADI

Çalınan kimlik bilgilerini yayan hackerlar tarafından paylaşılan mesajda “Gerici ideolojiler, adam kayırma ve dinde aşırıya kaçmanın Türkiye’yi savunmasız ve acı çekecek hale getireceğini kim tahmin edebilirdi.” ifadesini kullanıldı.

KİMLİK BİLGİLERİ NASIL ÇALINDI?

Türkiye’yi yakından ilgilendiren özel bilgilerin nasıl çalındığına yönelik ise çeşitli ‘söylentiler’ var.

Birincisi yol; 2010 yılında bu verilerin Yüksek Seçim Kurulu’ndan çalındığı.

İkinci yol; merkezi MERNİS sistemine girilerek tüm bu bilgilerin çalındığı yönünde.

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Çalınan kimlik bilgileri için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin sızdırılması skandalı ile ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN