Kırmızı alarm nedir? Hatay Valiliğinden açıklama

Kırmızı alarm nedir? Hatay Valiliğinden açıklama

Hatay Valiliği, kentte duyulan alarmların ardından açıklama yaptı. İkaz ve alarm siteminin kurulumundan dolayı kırmızı, sarı, siyah ve beyaz alarmların duyulabileceğini kaydetti.

Hatay Valiliği'nden  yapılan son dakika açıklamasında; özellikle kırmızı alarm ikazının duyumlası durumunda vatandaşların panik yapmamaları önerildi. Olağanüstü durumlarda çalınan kırmızı alarm ikazının yenilenmesinden dolayı kentte siren seslerinin duyulduğu aktarıldı

HATAY’DA NEDEN ALARM VE SİREN SESİ ÇALIYOR? VALİLİK AÇIKLADI

Vatandaşlara korku dolu anlar yaşatan alarmalar alakalı Hatay Valiliği'nden yapılan şu açıklama yapıldı;

Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden paylaşılan bilgilere göre; ASELSAN A.Ş. ile Başkanlığımız arasında 19 Şubat 2019’da imzalanan ‘Hatay, Gaziantep ve Kilis’te İkaz ve Alarm (Siren) Sistemi Kurulumu İşleri Sözleşmesi’ dâhilinde kentimizde kurulumu tamalanan Siren Sistemlerinin geçici muayene kabul işlemleri 20-30 Ekim 2020 tarihleri arasında yapılacaktır.

Yapılan işlemler sahada siren seslerinin çaldırılması ve sesli anons şeklinde olacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

KIRMIZI ALARM NEDİR?

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; günümüzde sirenlerden anons yapılabilirken, anlamları önceden bilinen ikaz ve alarm işaretleri de verilebiliyor. Türkiye’de kullanılan İkaz ve Alarm işaretleri 4'e ayrılır: Kırmızı Alarm, Sarı İkaz, Beyaz İkaz (Tehlike Geçti İkazı) ve Siyah Alarm (KBRN Alarmı)…

KIRMIZI ALARM

Hava saldırısı tehlikesi olduğunu belirtilen kırmızı alarm, 3 dakika boyunca devam eden yükselip alçalan dalgalı siren sesi ile duyurulur.

Bu alarm duyulunca;

Kapalı alanda olanlar:

Sarı alarm esnasında eksik kalanları tamamlamalı ve gerekli olan malzemeleri de alarak hızlı bir şekilde sığınak yerine gitmelidir. Tehlike geçti gelinceye dek sakin bir biçimde sığınakta beklenmelidir. Sığınakta radyasyon, gaz, yangın tehlikesi olması durumunda; maske takılarak sığınak amiri gözetiminde yeni sığınağa gidilmelidir.

Dışarıda açıkta olanlar:

Hemen en yakın genel sığınaklara, sığınma yerlerine ya da dehlizler, yeraltı geçitleri, bodrumlar, sağlam pasajlar, çukurlar, duvar dipleri gibi sığınılmaya elverişli bölümlere gitmeli ve tehlike geçti ikazına dek sükunetle beklemelidirler.

Araçta olanlar:

En elverişli yerde aracı terk etmeli ve açıktaki gibi hareket etmelidirler.

SARI İKAZ

Hava saldırısı ihtimali olduğunu gösteren sarı ikaz, 3 dakika boyunca düz siren sesi ile çalar.

Bu ikaz duyulunca;

Kapalı alanda olanlar:

Bina içindeki elektrik, gaz, su ana anahtarları kapatılmalı. Yanan soba, ocak gibi şeyler söndürülmelidir. Pencereler ve açık kapılar, perdeler çekilmelidir. Sığınak ya da sığınma yeri hazır olmalıdır. Kapalı kaplar içindeki içecek ve yiyecekler sığınağa/sığınma yerine götürülmelidir.

Varsa ilk yardım çantası, maske, yoksa steril pansuman, gazlı bez, plaster ve lüzumlu ilaçlar, hazır pansuman gibi ilk yardım malzemesi, pilli ya da transistorlu radyo, gemici feneri, el feneri, gaz ocağı, mevsime göre manto, palto, pardösü ve diğer giyecekler gibi eşyalarla bardak, tabak, kaşık, çatal, içme ve kullanma suyu ve diğer ihtiyaçlar daha önceden sığınak yerinde hazırlanmamışsa sığınağa taşınmalıdır. Bu hazırlıklar bir kaç gün sığınakta kalınacağı göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

Dışarıda açıkta olanlar:

Yakındaysa evine ya da iş yerine gitmeli. İş yerine ya da evine yakın olmayanlar; gerekirse saklanmak adına yakındaki genel sığınaklara, sığınma yerlerine ya da dehlizler, yeraltı geçitleri, bodrumlar, sağlam pasajlar, çukurlar, duvar dipleri gibi sığınılmaya elverişli yerlerin yakınlarına gitmelidir.

Araçta olanlar:

Yakındaysa evine ya da iş yerine gitmeli. Ev ya da iş yerinin yakınında bulunmayanlar, şehir dışına çıkmalıdırlar ya da aracı terk ederek açıktaki gibi davranmalılar.

SİYAH ALARM

Biyolojik, Kimyasal, Nükleer, Radyolojik saldırı tehlikesini gösteren bu alarm ise 3 dakika boyunca kesikli siren sesi ile çalar.

Bu alarm duyulunca;

Dışarıda açıkta olanlar:

En yakın kapalı yere gitmelidir. Fakat kapalı yere girilmeden evvel gaz bulaşmış olabileceği ihtimaline karşın, elbiseler yıkanmalı ya da değiştirilmeli ve mümkün olduğunca bir naylon torbaya konulmalıdır. Vücudun açıkta kalan bölümleri bol su ile yıkanmalıdır. Su yoksa temiz bir bezle bulaşan yerler sürtmeden emdirilerek temizlenmelidir. Kimyasal gaza maruz kalanlarda baş dönmesi, nefes alma zorluğu, kızarıklık, kusma ve gözlerde yanma, şişme görüldüğünde, yine bol su ile bu bölgeler yıkanmalıdır. Buna maruz kalan kişi sıcak tutulmalı, fazla hareket etmemelidir. En kısa süre içerisinde tedavi merkezlerine ulaştırılmalıdır. Kirlenmiş araç ve gereçler deterjanlı su ya da çamaşır suyuyla yıkanmalı, mümkün olduğunca da kullanılmamalıdır.

kirmizi-alarm-nedir-hatay-valiliginden-aciklamaa.jpg

Kapalı alanda olanlar:

Anonslar ya da basın yayın araçlarıyla tehlikenin türü öğrenilmeli. Radyoaktif tehlike bulunuyorsa ivedi bir şekilde sığınağa gitmelidir. Kimyasal tehlike bulunuyorsa, hemen üst katlardaki sığınma yerine gidilir. Konutların ve işyerlerinin iç bölümlerinde penceresi az ve korunmaya elverişli bir bölümü sığınma yeri olarak tercih edilmelidir. İçeriye gaz sızmasını önlemek adına pencere ve kapı gibi yerlerin çevresi ve aralıklarını bant macun ya da çamaşır suyuna batırılmış bezlerle örtülmelidir. Burun ve ağız, ıslatılmış bez arasına konulmuş ıslak pamukla kapatılmalıdır. İlk yardım malzemeleri, depolanmış su ve temiz bezler alınarak sığınma yerinde tehlike geçti haberine kadar beklenmelidir.

Araçta olanlar:

En elverişli yerde durularak ‘açıkta olanlar’ gibi hareket etmeli. Dışarıda emin bir yer bulunmuyorsa aracın pencere ve kapılarıyla havalandırması örtülmeli, vücudun açıkta kalan bölümleri örtülmeli ve araçtan dışarı çıkılmamalıdır. Vakit varsa ve mümkün olduğunca eve ya da iş yerine gidilmelidir. Mümkün olmuyorsa rüzgârın aksi yönde şehir dışına çıkılmalıdır.

BEYAZ İKAZ

Tehlike geçti ikazının işareti, televizyon, radyo, megafon, hoparlör gibi araçlarla paylaşılır. Bu haber duyulunca sığınılan yerden çıkarak normal yaşanılan yerlerinize dönülmeli, yardıma muhtaç olanlara yardımda bulunmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN