Koronavirüs kalbe de ciddi zarar veriyor

Koronavirüs kalbe de ciddi zarar veriyor

Bilim insanları koronavirüsün beyinde neden olduğu hasarın ardından kalbe de ciddi zarar verebileceğini ortaya koydu.

İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada 69 ülkeden bin 200 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastasının verileri incelendi. Çalışmada, hastaların yarısından fazlasının kalp faaliyetlerinde anormallik tespit edilerken, yüzde 15’inde Kovid-19’un ardından kalp yetmezliği ve aort anevrizması gibi ciddi kalp hastalıklarından görüldüğü belirtildi.

Bununla birlikte araştırmada verileri incelenen tüm hastaların ciddi Kovid-19 hastası olduğu ve virüsle enfekte olan çoğunluğun hastalığı hafif semptomlarla atlattığı hatırlatılarak, kalp hastalığına ilişikin uyarıların herkes için geçerli olmadığı kaydedildi.

"KORONAVİRÜSÜN ARDINDAN MEYDANA GELEN KALP HASTALIĞINI TANIMLAMAK ÖNEMLİ"

Çalışmanın baş yazarı Profesör Marck Dweck, BBC’ye yaptığı açıklamada, yaptıkları keşfin hastalığın tedavisi için bir dönüm noktası olduğunu söyleyerek, “Ağır Kovid-19 hastalarında meydana gelen kalp hasarı onların hayata tutunma becerileri düşürürek hayatta kalma olasıklarını azaltıyor. Ancak günümüzde kalp hastalıkları başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor ve organ yetmezliğini tedavi etmek için elimizde pek çok imkan bulunuyor. Eğer Kovid-19’a eşilk eden kalp hastalıklarını da tanımlayabilirsek onların hızlıca iyileşmesini sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, geçen hafta İngiltere'deki Londra Üniversitesi Akademisi'nde (University College London, UCL) yapılan yeni bir çalışmada yeni tip corona virüs salgınıyla beyin hasarı arasındaki ilişkiye dikkat çekilmişti. Bilim insanları, Kovid-19'un beyinde hasar bırakabileceğine dair uyarıda bulunmuş ve corona virüsün ardından beyin iltihabı, psikoz ve deliryum vakalarının artabileceği ifade edilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN