Ağız sağlığı kötü olan bireyler Kovid-19'u daha ağır geçiriyor

Ağız sağlığı kötü olan bireyler Kovid-19'u daha ağır geçiriyor

Kovid-19’un ağız ve diş sağlığına olan etkisini değerlendiren Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Cenker Selçuk, "Ağız ve diş sağlığı bozuk olan bireylerin Kovid-19’u ağız ve diş sağlığı açısından daha kötü geçirdiğini yapılan araştırmalar söylüyor" dedi.

Kovid-19 pandemisiyle beraber ağız ve diş sağlığı zorunlu olarak göz ardı edildi ancak uzmanlar, ağız ve diş sağlığının Kovid-19 açısından dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olduğunu söylüyor. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Cenker Selçuk, ağız ve diş sağlığının koronavirüse etkisini değerlendirdi.

“AĞIZ VE DİŞLERİ SAĞLIKLI OLMAYAN İNSANLAR KOVİD-19’U DAHA AĞIR GEÇİRİYOR”

Kovid-19 pandemisinden sonra yapılan araştırmalarda çok fazla diş kayıpları olduğunu, diş ve diş etlerinin etkilendiğinin görüldüğünü söyleyen Selçuk, bu durumun özellikle yoğun bakımdaki hastalarda daha fazla gözlendiğini ifade etti. Özellikle dişi çevreleyen kemik, doku ve çevresindeki diş etindeki ödem, iltihap, inflamasyon gibi nedenlerden dolayı diş etlerinde ve kemiklerde kayıplar olduğu ve diş kayıpları olduğunun söylendiğini aktaran Selçuk, "Bununla beraber ağız ve diş sağlığı bozuk olan bireylerin Kovid-19’u ağız ve diş sağlığı açısından daha kötü geçirdiği söyleniyor, yapılan araştırmalar böyle söylüyor" dedi.

"ÇÜRÜK, KORONAVİRÜSÜN VÜCUDA TUTUNMASINA KOLAYLIK SAĞLIYOR"

Sindirim sisteminin ağızdan başlaması nedeniyle Kovid-19’a yakalanma konusunda ağız ve diş sağlığının büyük önem taşıdığını söyleyen Selçuk, ağızda bulunan yaygın çürük ve diş eti probleminin virüsün oraya tutunmasına kolaylık sağladığının altını çizdi. Kovid-19’un Türkiye’de görülmesinin üzerinden 2 yıl geçtiğini hatırlatan Selçuk, bu süreçte hem hastaların muayeneye gelmediğini hem de kendilerinin de çalışmalarını duraklattığını söyleyen Selçuk, aşılamanın başlamasıyla beraber bu durumun değiştiğini söyledi.

"HASTALAR DİŞLERİNİ SAĞLIKLI BULSALAR DA GÖREMEDİKLERİ SORUNLAR OLABİLİR"

Ağız ve diş sağlığı için önemli olan iki noktanın diş fırçalamak ve diş ipi kullanmanın etkisinden bahseden Selçuk, şunları söyledi:

"Bize genelde hastalar şunu sorar, 'acaba hangi marka diş macunu' kullanmalıyız diye. İnanın bunun önemi yok. Önemli olan mekanik temizliktir. Mekanik temizliği de sağlayan diş fırçasıdır. İyi bir diş fırçası, normal bir diş macunu sizin için yeterli olacaktır. Bununla beraber diş fırçasının giremediği yerler var tabi. Özellikle de dişlerin araları, bunun da temizliğini ancak diş ipi ile yapabilirsiniz. Bununla beraber altı ayda veya bir yılda bir diş hekimine kontrole gelirseniz, hiçbir sorun olmamasına rağmen bununla ilgili sizin göremediğiniz ve hatta hissetmediğiniz tedavi gerektirebilecek durumlar olabilir. Bunu da hekiminiz görebilir. Böyle bir kontrol de olursa eminim çok fazla diş ağız ve diş sağlığında problem yaşamayacaksınız. Yani özetleyecek olursak diş fırçalamak ve diş ipi sizi kurtaracaktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN