Aşıyı geliştiren bilim insanlarından iyi haber: Virüsün kaçacak yeri kalmadı

Aşıyı geliştiren bilim insanlarından iyi haber: Virüsün kaçacak yeri kalmadı

Oxford/AstraZeneca aşısını geliştiren bilim insanı Gilbert, virüsün geleceği ve uğradığı varyantlarla ilgili konuştu. Gilbert, "virüsün gidebileceği pek fazla yer olmadığı için" çok daha ölümcül bir varyanta dönüşmesinin olası olmadığını ve zamanla daha az öldürücü olma eğiliminde olduğunu söyledi. Moderna'nın CEO'su Bancel ise gelecek yılın ortasına dek dünyadaki herkesi aşılamaya yetecek kadar dozun mevcut hale geleceğini, bu sayede Kovid-19'un grip gibi normal bir hale geleceğini söyledi.

İngiliz ilaç şirketi Astrazeneca ile Oxford Üniversitesi ortaklığıyla geliştirilen koronavirüs aşısının arkasındaki bilim insanı Dame Sarah Gilbert’ten virüsün geleceği ve uğradığı varyantlara dair açıklama yaptı.

Ntv'de yer alan habere göre; Geçtiğimiz gün düzenlenen Royal Society of Medicine web seminerinde konuşan konuşan Dame Sarah, "Virüs tamamen mutasyona uğrayamaz çünkü spike proteini o hücreye girmek için insan hücresinin yüzeyindeki ACE2 reseptörü ile etkileşime girmek zorundadır” derken, "Spike proteinini o reseptörle etkileşime giremeyecek kadar değiştirirse, hücrenin içine giremez. Bu yüzden virüsün, bağışıklıktan kaçarak bulaşıcı bir virüs olabileceği çok fazla yer yok” diye konuştu.

gilbert.jpg

Dame Sarah Gilbert

'VİRÜSÜN DAHA ÖLÜMCÜL OLMASI OLASI DEĞİL'

Oxford aşısını geliştiren bilim insanı, "virüsün gidebileceği pek fazla yer olmadığı için" Kovid-19’un çok daha ölümcül bir varyanta dönüşmesinin olası olmadığını söyledi.

Gilbert, virüsler yayıldıkça toplum bağışıklık kazandığı için zamanla daha az öldürücü olma eğiliminde olduğunu ifade etti. Bazı genetik değişimlerin olası olduğunu ancak Kovid-19'un sonunda soğuk algınlığına ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan diğer mevsimsel koronavirüsler gibi olacağını belirtti.

kovid.jpg

'ŞUAN DÜNYADA 4 KORONAVİRÜS VAR VE FARKINDA BİLE DEĞİLİZ'

"Normalde virüslerin daha kolay dolaştıkları için daha az öldürücü hale geldiklerini görüyoruz. Kovid-19'un daha öldürücü bir versiyonuna sahip olacağımızı düşünmek için de hiçbir neden yok” diyen bilim insanı, halihazırda dünya üzerinde dört tane koronavirüs türünün dolaştığını ve bunların farkında bile olmadıklarının altını çizdi.

Our world in data verilerine göre Oxford/AstraZeneca koronavirüs aşısı halihazırda 182 ülkede kullanılırken, Avrupa İlaç Ajansı’nın 21 Ocak 2021 tarihinde aşıya pazarlama izni vermesiyle başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere yaygın bir şekilde kullanıma sunulmuştu.

bancel.jpg

Stephane Bancel

'GELECEK YILIN ORTASINA DEK HERKESE YETECEK AŞI MEVCUT OLACAK'

İsviçre gazetesi Neue Züricher Zeitung'a konuşan ABD merkezli Moderna'nın CEO'su Stephane Bancel, artan aşı üretiminin küresel tedariki karşılamasıyla pandeminin bir yıl içinde bitebileceğini dile getirdi.
Gelecek yılın ortasına kadar dünyadaki herkesi aşılamaya yetecek kadar dozun mevcut hale geleceğini ve böylece Kovid-19 pandemisinin normal bir seyre kavuşacağını söyleyen Moderna CEO'su, "Son 6 ayda endüstri çapında üretim kapasitelerinin genişlemesine bakılırsa, dünyadaki herkesin aşılanabilmesi için yeterli dozun gelecek yılın ortasına kadar erişilebilir olması gerekir" dedi.

koronavirus.jpg

'AŞI OLMAYANLAR KİŞİLER DE BAĞIŞIKLIK KAZANACAK'

"Delta varyantı çok bulaşıcı olduğu için aşılanmayanlar doğal olarak bağışıklık kazanacaklar. Bu şekilde grip benzeri bir duruma geleceğiz. Ya aşı olursun ve iyi bir kış geçirirsin ya da bunu yapmayıp hastalanma ve hatta muhtemelen hastaneye gitme riskiyle karşı karşıya kalırsın" şeklinde konuşan Moderna CEO'su, bunun gelecek yılın ikinci yarısında normale dönme anlamına gelip gelmediği sorusuna ise "Bugün itibariyle, bir yıl içinde, sanırım" cevabını verdi.

"Aşı hacmi en büyük sınırlayıcı etken. Dozun yarısıyla gelecek yıl dünya çapında 2 milyar yerine 3 milyar doz erişilebilir olacak" diyen Bancel, Biontech ve Moderna aşısının temelini oluşturan mRNA teknolojisinin 'büyük bir potansiyele sahip olduğunu' da ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN