'Varyant geçirmez' aşı

'Varyant geçirmez' aşı

Koronavirüsün yeni varyantları mevcut aşıları tehdit ederken ABD’li ilaç şirketi Gritstone, Manchester Üniversitesi ve İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri işbirliği ile mRNA teknolojisine sahip yeni bir aşı geliştirildi. ‘Varyant geçirmez’ olarak adlandırılan aşının ilk faz denemeleri başlarken, sonuçların 2022 yılının bahar aylarında açıklanacağı bildirildi.

KARAR DIŞ HABERLER

Bilim dünyası koronavirüse karşı etkili aşılar geliştirse de halen çok sayıda insanın aşı olmaması Kovid-19’un daha güçlü varyantlarının gelişmesi için konaklar bulmasına imkan veriyor. Bu nedenle İngiltere’de koronavirüsün mutasyonlarıyla mücadele etmek amacıyla ilk kez ‘varyant geçirmez’ olarak adlandırılan yeni bir aşı geliştirildi.

ABD’li ilaç şirketi Gritstone, Manchester Üniversitesi ve NHS Foundation Trust (İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri Vakfı) ile işbirliği içinde geliştirilen aşının ilk faz çalışmaları başladı. 63 yaşındaki Andrew Clarke ve 64 yaşındaki eşi Helen Clarke üzerinde ilk kez denenen mRNA aşısının başarılı olması durumunda yeni varyantlar üzerinde kullanıma sunulacağı açıklanırken, sonuçların 2022 yılının bahar aylarında açıklanacağı bildirildi.

Mevcut aşıların çoğunun, virüsün insan hücrelerine tutunmak için kullandığı, virüsün dışındaki küçük kanca olan Kovid-19 başak proteinini hedef aldığı aktarıldı. Varyantların geliştirdiği başak proteinleri de aşıları daha az etkili hale getirebilecek mutasyonlara uğruyor.

GRT-R910 olarak adlandırılan yeni aşının ise virüsün başak proteininin yanı sıra T hücresi tepkisini de azaltmak üzere tasarlanmış viral protein içerdiği vurgulandı. Manchester Üniversitesi’nden araştırmanın baş araştırmacısı Profesör Andrew Ustianowski, “Artık birinci nesil aşılara karşı bağışıklık tepkisinin, özellikle yaşlı insanlarda zayıflayabileceğini biliyoruz. Yeni ortaya çıkan varyantların yaygınlığı ile birleştiğinde, Kovid-19’u uzak tutmak için sürekli tetikte olmaya açık bir şekilde ihtiyaç var” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN