Okul öncesi Kovid teyakkuzu şart: Bu kışa tedbirli girelim

Okul öncesi Kovid teyakkuzu şart: Bu kışa tedbirli girelim

Salgında oluşan rehavetle dördüncü doz rağbet görmedi. Toplumsal bağışıklık hızla erirken milyonların büyükşehirlere dönüşü, okulların açılması ve kapalı alanda daha fazla sosyalleşme sonbahar öncesi yeni dalga endişesi yarattı. TTB ilk ders ziline günler kala hızlı bir aşılama kampanyası önerdi, önlemlerini sıraladı.

EDA SANĞU

TÜRKİYE VAKA SAYISINDA DÜNYA ALTINCISI

Bu kış üçüncü yılına girilecek Kovid-19 salgınında Türkiye’de 100 bin kişi hayatını kaybetti. CHP, sadece yönettiği 21 ilde 97 bin vefat gerçekleştiğini savunup gerçek sayıyı 208 bin olarak öngördü. İki hafta önceki resmi verilere göre günlük vefat 49, vaka sayısı ise 20 bin 540 oldu. Türkiye 24 saatlik tanıda dünyada altıncı sırada yer aldı. Temmuzda başlayan dördüncü dozu ise sadece 11.5 milyon kişi olurken aşıya dönük ilgisizlik sonbahar öncesi tedirginlik yarattı.

BEŞ YAŞ ÜSTÜNE AŞI TANIMLAMASI YAPILMALI

Türk Tabipleri Birliği, yüz yüze eğitimin sağlıklı şekilde devam etmesi için tedbir çağrısı yaptı. 5 yaş üzeri tüm çocukların için aşı tanımlaması yapılması gerektiğini savunan TTB, şunları önerdi: Tüm gruplara hızlı bir aşılama kampanyası yapılmalı. Okul çalışanlarının aşılı olması sağlanmalı. Sınıfların mevcudu 30 kişiyi geçmeyecek şekilde ayarlanmalı. Penceresi açılmayan sınıf kalmamalı. Okulda HES kodu sorgulaması yapılmalı. Semptomlu öğrenciye PCR testi uygulanmalı.

2808krt01a-tum.jpg

12 YAŞ ALTI ÖĞRENCİLERE KOVİD AŞISI ŞART

Türkiye’nin artan Kovid vakalarının ardından dünyada 6’ıncı sıraya yükseldiğini söyleyen Türk Tabipleri Birliği, yüz yüze eğitime sayılı günler kala hükümete acil tedbir çağrısında bulundu. Kovid aşısının 5-11 yaş arası gruba hala tanımlanmadığını hatırlatan grup, “5 yaş üzeri tüm çocuklara aşı tanımlanmalı, tüm gruplara hızlı bir aşılama kampanyası yapılmalıdır” dedi.

Yeni eğitim-öğretim döneminin açılmasına günler kala Kovid vakalarındaki artışa dikkati çeken Türkiye Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Okul Sağlığı Çalışma Grubu, 5 yaş ve üzeri bütün öğrencilerin hızla aşılanması çağrısında bulundu. Son haftalarda Kovid’den ölümlerin arttığını hatırlatan grup, Türkiye’nin vaka sayısıyla dünyada altıncı sıraya yükseldiğinin altını çizdi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlayan TTB Okul Sağlığı Çalışma Grubu, Sağlık Bakanlığına “ABD başta olmak üzere birçok ülkede 5-11 yaşı aşılamaları yapıldı. Bizde ise bu yaş grubuna aşı tanımlanmadığı gibi 12 yaş üstü aşılama oranlarına ilişkin veriler açıklanmadı. 12-18 yaş grubuna tanımlanan aşılama oranları nedir?” diye sordu. Konuya ilişkin önerilerini sıralayan grup, şunları kaydetti: “5 yaş üzeri tüm çocuklara aşı tanımlanmalı, tüm gruplara hızlı bir aşılama kampanyası yapılmalıdır. Kovid aşısı ile ilgili bir ulusal kampanya başlatılmalıdır. Kamu spotu, sosyal medya kanalları üzerinden yapılacak duyurular vb. ile aşı ile ilgili bilgilendirme yapılmalıdır. Gezici aşı birimleri ile mesleki eğitim merkezleri ve engelli eğitim merkezleri de dahil tüm okullarda aşı kampanyaları yapılmalıdır. Okul aşılamalarında önceden bildirim yapılarak çocuklar aşılanmalıdır.” Grup, öğretmenlerin ve okul çalışanlarının aşı takvimlerinin de kontrol edilerek, eksiklerin tamamlanması gerektiğini vurguladı.

TTB Okul Sağlığı Çalışma Grubu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Pandeminin yeni zirvesi ile karşı karşıya kaldığımız bu süreçte ülkemizde salgın yönetimi kendi haline bırakılmış ise de bilim insanları pandemi önlemlerine geri dönülmesi ve aşılama oranlarının artırılması konularında ısrarcıdır.” Bakanlığa, yaz tatilinde okullarda Kovid’e karşı ne tür düzenlemeler yapıldığı sorusunu da yönelten grup, şu tavsiyelerde bulundu: “Tüm sınıfların mevcudu 30 kişiyi geçmeyecek şekilde ayarlanmalı, açılmayan penceresi olan sınıf kalmamalıdır. Omicron varyantı ile enfekte olanlarda bulaştırıcılık üç kat daha fazladır, bu nedenle kapalı alanların havalandırması çok daha fazla önem kazanmıştır. Temizlik personeli olmayan okul kalmamalı, eğitim döneminde okullara düzenli temizlik malzemesi temin edilmelidir.” Yüz yüze eğitimle birlikte okullarda maske, mesafe ve hijyen kurallarının yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini de belirten TTB Okul Sağlığı Çalışma Grubu, şunları kaydetti: “Vaka sayılarındaki artış ve DSÖ’nün acil durum uyarısı göz önüne alınarak okullar açıldığında kapalı ortamlarda maske uygulamasına geri dönülmelidir. Okullarda HES kodu sorgulaması yapılmalı, riskli kişiler hiçbir şekilde okul alanına alınmamalıdır. Okullarda fiziksel mesafe kuralları özenle uygulanmalı, kalabalık, çocukların iç içe olduğu etkinliklerden kaçınılmalıdır.”

28kr10-man.jpg

OKULDA HIZLI TEST UYGULANSIN

TTB Okul Sağlığı Çalışma Grubu, Sağlık Bakanlığı’nın yüz yüze eğitim başlamadan önce yeni bir pandemi rehberi yayımlaması gerektiğini de kaydederek, şunları vurguladı: “Okul çağındaki semptomlu her öğrencinin PCR testi yaptırması sağlanmalıdır. Okullarda ücretsiz hızlı tarama testleri uygulaması başlatılmalıdır. Okul yönetimleri, sağlık ve rehberlik birimleri her yerde kurallara uyulması konusunda aileler ile iş birliği yapmalı, seminer ve eğitimler hazırlamalıdır. Sağlık Bakanlığı okullar açılmadan önce uygulamalara ilişkin pandemi rehberini yayımlamış olmalıdır. Kovid enfeksiyonuna ilişkin tüm verilerle birlikte okullar açıldığında okullara ilişkin epidemiyolojik veriler de (vaka sayıları, yaşa ve bölgelere göre dağılımı gibi) düzenli olarak açıklanmalı, şeffaf bir politika izlenmelidir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN