Turkovac ne zaman? İşte, Turkovac aşısı tarihi

Turkovac ne zaman? İşte, Turkovac aşısı tarihi

Koronavirüs'ün önlenmesi maksadıyla yapılan araştırmalar doğrultusunda bilim insanları aşı çalışmalarını üst seviyeye ulaştırdı. Bu kapsamda ilaç şirketleri, aşılarını dünyayla buluşturdu. Biontech-Pfizer ve Sinovac aşıları uygulanmaya devam ederken, yerli Turkovac aşısının ne zaman çıkacağı sorgulanıyor. İşte merakla beklenen Turkovac aşısı için detaylar...

Yerli aşı 'Turkovac' için bilim insanları yoğun titizlikle çalışmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz kasım ayı içerisinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli inaktif koronavirüs aşısı Turkovac için 'Acil Kullanım Onayı' başvurusu yapıldığını duyurmuştu. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirilen ilk yerli inaktif Covid-19 aşısı olan Turkovac için 3’üncü faz çalışmaları kapsamında gönüllü vatandaşların aşılanması sona yaklaşıyor.

TURKOVAC İÇİN GERİ SAYIM

Bakan Fahrettin Koca’dan edinilen bilgiye göre, şu ana kadar Türkiye genelinde 118 milyon doz aşılama yapılmış ve bu sayı itibarıyla Çin, Hindistan, ABD, Brezilya, Japonya, Meksika, Endonezya’nın ardından ülkemiz 8’inci sırada bulunuyor.

Bakan Koca, son günlerde çalışma süresinin ciddi bir bölümünü Türkiye’nin ilk inaktif yerli aşısı Turkovac’la ilgili gelişmeler için ayırıyor.

Turkovac faz-3 çalışmaları için yürütülen çalışmalar son safhaya gelmiş durumda.

Sinovac ile Türkovac’ın etkinliğini karşılaştırma anlamında bir diğer çalışma da ayrıca yürütülüyor.

"AŞILARIN SONUÇLARI ORTADA"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Covid-19 ile mücadelede aşılanmanın önemini vurgulayarak şunları dile getirdi:

"Yaygın aşılamanın ardından süreç şunu gösteriyor: Tam aşılı olanlar Covid-19’u genellikle hafif geçirmekte. Aşı aleyhtarı söylemlerden etkilenenler, aşılarını eksik bırakanlar, genç olsalar da, kronik rahatsızlıkları bulunmasa da yıpratıcı günler yaşıyor. Aşının sonuçları ortada!"

Bakan Koca, "30 ilde 2. doz oranı %75’in altında. Aşı önemini koruyor" diyerek aşılanmaya devam edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

TURKOVAC İNGİLİZ VARYANTINA KARŞI ETKİLİ

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Turkovac aşısına dair, "Yaptığımız bir çalışmada İngiliz varyantına karşı aşımızın yüzde 100 etkili olduğunu gösterdik. Delta varyantı ile ilgili de çalışmalara başladık. İnşallah onda da iyi bir sonuç alırız diye ümit ediyoruz" dedi.

Yerli aşı için gönüllülerin telefonlarla arayarak ulaştığı belirten Çalış,

"Bazı gönüllerimiz bizi arıyor, 'Biz TURKOVAC aşısını bekliyoruz, milli aşımızı olacağız.' diyorlar. Biz de onlara Kayseri bağlamında, '20-30 gün bekleyin, inşallah çıkacak.' şeklinde ifade ediyoruz. Ama bu arada onların da aşı olmasını istiyoruz Çünkü bizi pandemiden kurtaracak tek şey aşı. Kısa zaman içinde Faz-3 çalışmasının yapıldığı merkez sayısı artacak. Belki birkaç tane yurtdışı merkez de bu işin içine girecek. Kısa zaman içinde sonuçlanacağını inanıyorum" ifadelerini kullandı.

İNAKTİF AŞI NE DEMEK?

İnaktif Covid-19 aşısı, Covid-19’a neden olan yeni Koronavirüs’ün (Sars-Cov-2) kimyasal ve fiziksel uygulamalardan geçirilerek hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde edilen, vücutta bağışıklık yanıtı oluşturabilen cansız virüs aşısıdır. Ülkemizde de uygulanan 'Sinovac' aşısı 'inaktif' aşıdır.

Geleneksel yöntem olarak bilinen inaktif yönteminde virüs parçalanıp etkisiz hale getirilerek insan vücuduna zarar verilmeden bağışıklık uyarılıyor.

HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN OLMALI?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da yerli Covid-19 aşısı Turkovac'ın son durumuna ilişkin açıklamada bulundu.

Prof. Dr. Kara, yeni varyant 'Omicron'a karşı maske ve mesafe kurallarının altını çizerek, "Kurallara uyarsak 'Omicron'un önüne geçmiş oluruz, hem de diğer virüslerin yayılımını azaltmış oluruz. İnaktif aşıdaki koruma 3-4 ay kadar, mRNA aşılarındaki koruma 6 ay kadar sürüyor. 6'ncı aydan sonra hatırlatma dozları geliyor.
İnaktif aşılar için 3'üncü ve 4'üncü dozdan sonra hatırlatma dozları geliyor. Bunların uygulanmasının ardından verilere ve ön verilere baktığımızda da 6 ay ile 9 ay kadar korunduğunu görüyoruz. İşte bu süreleri tamamlananlara bir ilave hatırlatma dozunun daha uygulanması söz konusu. Bu sağlık çalışanlarında olduğu gibi vatandaşlarımızda da süreler geldiğinde ve veriler ortaya çıktıkça uygulanacaktır" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN