Uzmanlar semptomları tek tek açıkladı: İkiz salgın alarmı

Uzmanlar semptomları tek tek açıkladı: İkiz salgın alarmı

Okulların açılmasıyla ve mevsim geçişiyle birlikte grip vakalarında artış yaşanırken uzmanlardan ''ikiz salgın'' uyarısı geldi. Milyonlarca insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgınında vaka artışı dikkat çekerken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal ve Enfeksiyon Uzmanı Dr. Fatih Yıldız sohbahar için ikiz salgın alarmına karşı önemli açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs yaklaşık 3 yıldır tüm dünyayı etkisi altına aldı. Koronavirüsün yanı sıra soğuk algınlığına bağlı bulaşıcı hastalıklar da tırmanışa geçti. Son günlerde artış gösteren grip, Kovid-19 (koronavirüs) ve yeni ortaya çıkan virüsler hızla yayılıyor.

Posta'dan Serpil Dokurel'in haberine göre, uzmanlar iki salgın dönemine girildiğine Kovid-19 salgını ile grip vakalarının artacağına dikkat çekiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal ve Enfeksiyon Uz. Dr. Fatih Yıldız grip ve koronavirüs salgınına karşı önemli açıklamalarda bulundu.

“İKİZ SALGIN DEDİĞİMİZ DÖNEME GİRMİŞ BULUNMAKTAYIZ”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, “Sonbahar aylarında aslında viral enfeksiyonlarının kuvvetleneceğini ve bunların koronavirüs pandemisiyle beraberlik göstererek başka yüksek viral enfeksiyon dalgalarına neden olacağını beyan etmiştik. Kasım ayının ortalarında beklenen bu pik seviyesi daha Kasım ayına girmeden, Ekim ayının ortalarında başladı. Özellikle influenza A ve parainfluenza virüslerinin şiddetli ve hızla yayılmış olmasıyla birlikte; yüksek ateş, ani başlayan gribal enfeksiyon bulguları, özellikle nezle, hapşırık, burun akıntısı ve aşırı yorgunluk ve halsizlik tıpkı Kovid-19’un B5 Omicron varyantına çok yakın benzerlik göstermekte. Dolayısıyla Ekim ayının son haftasına girmeden "iki salgın" dediğimiz hem mevsimsel viral enfeksiyon faktörlerinin hem de Kovid-19’un giderek logaritmik artış gösterdiği döneme girmiş bulunmaktayız” diye konuştu.

"BEN POZİTİF ÇIKMADIM" DEYİP KALABALIK ORTAMLARA GİRMEYİN!

Her viral enfeksiyonda olduğu gibi hasta olan kişilerin kendilerini toplumdan mümkün olduğu kadar izole etmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Tuğçe Hürkal, “Ancak, maalesef ki kişilerin Kovid-19 antijen testlerinin negatifliğiyle 'ben zaten Kovid-19 çıkmadım' diyerek, normal viral enfeksiyon bulgularıyla sahada, iş yerinde, okulda ve kalabalık alanlarda olmalarıyla mevsimsel grip de daha hızlı ilerliyor. Bu salgınları önlemenin en temel yöntemi, kişilerin semptom hissettiklerinde eğer bedensel çalışma gücüne sahiplerse ya da çalışmak mecburiyetindelerse maske takarak kendilerini toplum içinde izole etmeleri; böylece hastalığın öksürük, hapşırık ve damlacık yoluyla etrafa yayılmasını engellemeleridir. Maskelerin sık değiştirilmesi, özellikle sekresyonu yani balgamı, burun tıkanıklığı ve hapşırığı olan kişilerin sık sık maskelerini yenilemesi ve çok sık el, ağız ve burun temizliği yaparak bu bölgede hijyen oluşturulması sağlanmalıdır. Böylece enfeksiyon bulaştırıcılığı düşürülebilir.” açıklamasında bulundu.

PEÇETELERİ ORTALIKTA BIRAKMAYIN!

Maske takmanın kişilerin enfeksiyon bulgularını yaymasına engel olduğunu belirten Dr. Hürkal “Maske hem mevsimsel grip hem de Kovid-19’un yayılımını azaltmaktadır. Fakat maskelerin nezle gibi hapşırık, burun akıntısı şikayetleri süresince sık değiştirilmesini öneriyoruz. Ağız ve burun temizliği yapılan peçetelerin de hiçbir şekilde açık alanlarda ortada bırakılmaması ve mutlaka bir çöp torbasına atılması gerekir ” dedi.

“KOVİD-19 İLE GRİP KARIŞACAK”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal “Kovid-19 ve grip karışıyor, mevsimsel viral enfeksiyonlarda çoğu şikayetler Kovid-19 ile örtüşmekte. COVID-19’un B3, B4 ve B5 varyantları, influenza, parainfluenza, RSV (Respiratuar Sinsityal Virus), rinovirüs semptomlarının hepsi birbirine yakın. Fakat hepsinin semptom akışı açısından öncelik ve oluş sıralamaları değişmekte, dolayısıyla boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, boğazda batma, hızlı ilerleye bir nezle, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş gibi şikayetler virüslerin kendileri arasındaki sıralamalarda ayrım ve öncelikleri değişmektedir" diyor ve aralarındaki farkları örneklerle açıklıyor.

"Koronavirüs B4 ve B5 varyantları yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve boğaz ağrısıyla başlayıp ardından öksürük gelebiliyorken, özellikle parainfluenzada şiddetli bir nezleyi, akut öksürük atağı destekliyor. Rinovirüste daha çok nezle ön planda. İnfluenza A virüsünde ise aşırı eklem ağrısı, 39-40.5 civarı yüksek; ateşin 3 güne kadar seyretmesinin ardından ise öksürük geldiğini görüyoruz."

OMICRON B5 VARYANTI VE FARANJİT BELİRTİLERİ AYNI

Dr. Tuğçe Hürkal, Kovid-19'daki B5 varyantının semptom ve akışında boğaz ağrısının ön planda olduğunu ve ciddi faranjit belirtiileriyle ortaya çıktığını açıkladı. Aynı zamanda belirtilere kuru öksürük ve baş ağrısının da görüldüğünü ekledi.

“GRİP KOVİD- 19’A GÖRE DAHA YAVAŞ BULAŞIYOR”

Gribin koronaviüre göre daha yavaş bulaştığına dikkat çeken Enfeksiyon Uzmanı Dr. Fatih Yıldız ise, şu uyarılarda bulundu:

“Grip, Kovid-19 ile benzer şekilde havadaki damlacıklar yoluyla, kirlenmiş eller ve eşyalar yoluyla insanlar arasında yayılmaktadır. Ancak grip, Kovid-19'a göre bir kişiden diğerine daha yavaş bulaşmaktadır. Kapalı ve kalabalık ortamlarda maske takmak ve el temizliğine özen göstermek gribin bulaşmasının büyük ölçüde engelleyecektir. Solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerin, öksürük, aksırık, burun akıntısı veya boğaz ağrısı şikayeti bulunan kişilerin hastalığı çevrelerine yaymamaları için ellerini sık yıkaması, maske takması ve çevresindeki kişilerle yakın temastan kaçınması önemlidir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN