Kovid aşı çalışması yapan bilim insanları TikTok'ta

Koronavirüs aşı çalışmaları yürüten bilim insanları aşının güvenilirliğini duyurmak için TikTok kullanıyor. TikTok trendlerine bilim ve aşı temaları yerleştiren bilim insanları TikTok'un etkili bir yol olduğunu düşünüyor

Aşı üzerine çalışan bilim insanları, aşı çalışmaları hakkında bilgilendirme yapmak için TikTok'u kullanıyor. Bilim insanları aşıların güvenliği hakkında bilgi vermek amacıyla çeşitli TikTok videoları çekerek insanlara ulaşıyor. 

BBC News'in haberinde, normalde bilim ve Tiktok'un beraber düşünülemeyen iki şey olduğu fakat koronavirüsün bitmesi için yapılan aşı çalışmalarında bilim ve TikTok'un önemli partnerler haline geldiğine dikkat çekiliyor. 

"TİKTOK BİZİM LABORATUVARLARIMIZDAN DAHA BÜYÜK"

Dr. Anna Blakney, Imperial College London'da aşı çalışması yürüten bilim insanlarından biri. Blakney, "Tiktok'a yaklaşımım eğlence için fakat bilim için TikTok'ta kalın" diyor. Blakney'in TikTok'ta yaptığı ve aşı ile ilgili bilgiler içeren açıklamaları 200 binin üzerinde takipçiye ulaşıyor ve 2 milyon 800 bin beğeni almış durumda. Blakney, bu durumu şöyle açıklıyor: "Bu bizim laboratuvarlarımızdan ve bizden daha büyük."

"BİLGİ EDİNECEKLERİ EĞLENCELİ VİDEOLAR"

"TikTok'un bilim sahnesi"nde tanınan bir diğer kişi ise Dr. Will Budd. Budd, Londra'da farklı aşılar üzerinde araştırmalar yapıyor. Budd'ın amacı aşı hakkında insanları bilgilendirmek ve aşı hakkındaki tereddütü azaltmak. Budd, TikTok'ta yayınladığı videoları şöyle tanımlıyor: "İnsanların aşı hakkında bilgi edinecekleri ve bilime daha çok güvenecekleri 50-60 saniyelik eğlenceli videolar." İnsanların tam olarak analyamadığı şeylerden korktuğunu bildiğini söyleyen Budd, "İnsanlara yardım etmek istiyorum bu yüzden insanlar bilinçledikten sonra aşı olup olmayacaklarına karar verebilir" şeklinde konuşuyor. 

"TREND VİDEOLARI BİLİM VE AŞI TEMALARIYLA YAPIYORUM"

Blakney ve Budd, ayrıca insanlardan bir dizi soru alıp onları yanıtlıyor. Blakney, bu konu hakkında şunu söylüyor: "Halk verilere bilim insanların ulaşabildiği gibi ulaşamayabilir ya da yorumlayabilir. Bu yüzden insanlar bir sonuç çıkarmak için başkalarına güveniyor."

Blakney, TikTok videolarına bilimsel bilgileri koymada izledikleri yol için şöyle diyor: "TikTok'un temeli videolarındaki trendleri kopyalamaktır. Ben de onları alıp bilim ve aşı temalarıyla yapıyorum."

Budd'ın en çok izlenen videolarından biri ise TikTok'taki dans trendlerinden birini içeriyor. Blakney'in en çok sevdiği videosu ise şimdiye kadar 15 milyon görüntülenmeye sahip.

KOMPLO TEORİLERİYLE DE UĞRAŞIYORLAR

Blakney ve Budd'ın uğraştığı tek şey aşı hakkında bilgilendirme videoları çekmek değil. Blakney ve Budd'ın komplo teorileriyle de uğraşması gerekiyor. Budd, insanlara her zaman cevap vermenin zor olduğunu çünkü insanların ne söyledikleri konusunda temelsiz olduklarını söylüyor ve ekliyor: "Bu yüzden insanlarla tartışmamak önemlidir. Duygusal cevap vermek söylemeye çalıştığın şeyi değiştirir. Gerçeklerle cevap vermeye çalışıyorsun."

"TİKTOK ETKİLİ BİR YOL"

Blakney, yanlış bilgi ile karşı karşıya kaldığını belirtiyor ve soruları cevaplarken görevine bağlı kalmaya çalıştığını ifade ediyor. Blakney ayrıca şunu da ekliyor: "Komploları destekleyenlerle aynı şekilde soru soran ya da endişeleri olan insanları kategorize etmemek önemli. İnsanlar sadece soru soruyor ve cevap istiyor. Ben daha fazla bilim insanının TikTok'a dahil olmasını isterim çünkü TikTok'un gerçekten etkili bir yol olduğunu düşünüyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN