Deniş köylülerinin yerüstü maden ocağına karşı direnişi sürüyor

Deniş köylülerinin yerüstü maden ocağına karşı direnişi sürüyor

Manisa'nın Soma ilçesindeki Deniş köylülerinin Kolin grubunun yapmak istediği madene karşı mücadelesi devam ediyor. Bir köylü kadın, "Kolin kedi oldu, biz fare olduk. Bizimle oynuyor” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesindeki Deniş köyünde yurttaşların evleri, tarlaları, ahırları maden nedeniyle 2016 yılında kamulaştırıldı. Kamulaştırmanın ardından maden işini Kolin grubu aldı. Kamulaştırmadan ise geriye 140 haneli köyden 20 hane kaldı. Kamulaştırmada da köylülere yeni bir ev alabilecekleri para verilmedi.

MADEN OCAĞI ÇALIŞMALARI KÖYE KADAR GELDİ

Kolin kendisine bağlı Hidro-Gen A.Ş. ile Deniş köyü yakınındaki yerüstü maden ocağında çalışmalara başladı. Maden ocağı çalışmaları köyün yakınına kadar geldi. Köylülerin yaşamları etkilendi. Köylüler dışarı çamaşır dahi asamazken, maden için patlayan dinamitler nedeniyle her an ürkerek yaşıyorlar.

Köyün sularının kesildiğini ve bakkalın bulunmadığını belirten köylü kadın, “Gençlerimizin işi yok, hiçbir şey yok. Köyü terk etmek zorunda kalıyoruz” dedi.

"KÖYDE HERKES GİTTİ"

Yaşlı köylü kadın ise evlerinin alınacağı sözünün verildiğini ancak bu sözün tutulmadığını kaydederek, “Köyde herkes gitti, biz sakat halde bekliyoruz. Evlerimizi alacaklarsa alsınlar, almayacaklarsa bize ona göre cevap versinler” diye konuştu. Kadın çamaşırlarını bile kurutamadıklarını aktararak, “Zeytinlerimiz olmuyor tozdan. Aşağıda benim tarlam var. 129 kilo yağ alırdım. Nasıl o şirket oraya kuruldu, 1-2 kasa. Yazık değil mi bana? 4 tane çocuk bakıyorum ben” diye dert yandı.

ekran-resmi-2021-04-10-10.jpg

ERDOĞAN’A SESLENDİ

Suları olmaması nedeniyle banyo bile yapamadıklarını dile getiren köylü, “Banyo oluyorsun saçların oluyor kazık gibi” dedi. Toz içinde yaşadıklarını vurgulayan köylü, “Burası sanayi bölgesi mi?” diye sordu. Seslerinin duyulmasını isteyen köylü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Sadece burada bir kömür çıkmasıyla, bu vatandaşın mağdur edilmesi zorunlu mu?” dedi.

Başka bir köylü de evlerine değerinin verilmemesine tepkisini Kolin’e tepki göstererek dile getirdi. Köylü, “50 liraya evi verip de 250 liraya ev alıp da nereden ödeyeceğiz bunu” dedi. 

"KOLİN KEDİ OLDU BİZ FARE OLDUK"

Köylü kadın mağdur edildiklerini anlatarak, “Kolin kedi oldu, biz fare olduk. Bizimle oynuyor” dedi.  Kadın köylerinde insan kalmadığını söyleyerek, “Evi olan gidiyor, evi olmayan garibanlar kaldı köyde. Bağıra bağıra ağlayasımız geliyor” diye dert yandı. Kadın madene karşı duracaklarını dile getirerek, “İşletmeyeceğiz burayı” dedi.

Engelli bir köylü, köyde kalanların evlerinin olmadığını söyleyerek, “Evleri alacağız diyorlar itiraz ediyorlar, istimlak edeceğiz diyorlar etmiyorlar” diye konuştu. 75 yaşındaki köylü kadın, “Oh şirket kazansın, öte tarafı yok olsun” diye mağduriyetlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN