KHK ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin ve öğretmen Engin'in ihraç sonrası gösterdikleri mücadeleyi anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma seçkisinden çıkarılmasına tepkiler sürerken jüriden, "Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz" açıklaması geldi. Jüri, ayrıca belgeselin seçkiye alınması halinde görevlerini yerine getireceklerini açıkladı.
Belgesel yönetmeni Nejla Demirci, dün yaptığı açıklama ile ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin Altın 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarıldığını duyurdu. Demirci, festival yönetiminin, belgeseli seçkiden çıkarma gerekçesi olarak belgeseldeki bir karakterinin yargı sürecinde olmasını gösterdiğini belirterek, kararı “belgesel sinemaya bir darbe” olarak niteledi.
Jüri üyeleri, Nejla Demirci'nin ihraç edilen doktor Yasemin ve öğretmen Engin'in mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" belgeselinin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden kaldırılmasının ardından bir açıklama yayınladı.
Açıklamada, filmin seçkiye geri alınması halinde görevlerini yerine getirecekleri belirtiliyor.
Demet Akbağ, Zeynep Dadak, Ayşegül Aldinç, Özcan Alper, Onur Saylak, Mehmet Günsür, Ali Aga, Sema Kaygusuz, Behiç Ak, Deniz Tortum, Elif Refiğ, Hazar Ergüçlü, Paolo Bertolin, Ali Ercivan, Hakan Bıçakcı, Anna Maris Aslanoğlu, Ezel Akay, Engin Palabıyık, Senem Erdine ve Ahmet Gürata 'nın imzasının yer aldığı açıklama şöyle:
"MESLEKTAŞIMIZLA YAN YANAYIZ"
"60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması, Belgesel Film Yarışması seçici kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri olarak, ülkemizin en köklü film festivalinde Nejla Demirci'nin 'Kanun Hükmü' belgeselinin ani bir kararla yarışma programından çıkarılmasını şaşkınlık ve üzüntüyle karşıladık.
"Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Yıllardır süren Antalya Altın Portakal Film Festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Bu bağlamda sanatçılar için güvenli bir alan olmaya devam etmesi yaşamsaldır. Jüri üyeleri olarak bizler de meslektaşlarımızla yan yana durmayı görev biliyoruz.
"İmzası bulunan jüri üyeleri olarak, 60.Antalya Altın Portakal Film Festivali'ndeki görevimizi 'Kanun Hükmü' filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz."
Antalya Altın Portakal’da yaşananlara dair jüri olarak açıklamamızdır. #nejlademirci pic.twitter.com/u4fWLbYGqu
— Zeynep Dadak (@ZeyNora) September 23, 2023
NE OLMUŞTU?
Yönetmen Nejla Demirci'nin ihraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" belgeseli, belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiği iddiasıyla 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden kaldırıldı.
2014'teki 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde belgesel dalında seçim yapan ön jüri, Gezi Direnişi'yle ilgili "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" adlı filmi festival yönetiminin listeden çıkardığını duyurmuş, bunun üzerine 11 jüri üyesi istifa etmişti.
Konuyla ilgili dün (22 Eylül) açıklama yapan Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, yargı süreci bitene kadar filmin festivalden çıkarıldığını duyurdu ve ekledi: "Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz."
Yönetmen Demirci ise açıklamayı ve yaptırımı "hukuka aykırı" olarak değerlendirdi.