'Bay sinema' artık yok

'Bay sinema' artık yok

Türk sinemasında ‘Bay Sinema’ olarak anılan, Erler Film’in kurucusu, yönetmen, senarist ve yapımcı Türker İnanoğlu 88 yaşında İstanbul’da vefat etti. Türk sinemasında cesur yapımcısı, Yeşilçam’da renkli filmler döneminin mimarı, Hababam Sınıfı’ndan Arka Sokaklar’a sevilen yüzlerce filmin yapımcısı İnanoğlu, Türkan Şoray’ı da keşfeden isimdi. Son eşi Gülşen Bubikoğlu’ndan bir kızı ve eski eşi Filiz Akın’dan bir oğlu bulunan İnanoğlu’nun cenazesi bugün son yolculuğuna uğurlanacak.

SALİHA SULTAN

Türk sinemasında ‘Bay Sinema’ olarak anılan, Erler Film’in kurucusu, yönetmen, senarist ve yapımcı Türker İnanoğlu 88 yaşında İstanbul’da vefat etti. 2 Nisan’da önce hastaneye kaldırıldığı bilgisi gelen İnanoğlu’nun acı haberini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Sanat dünyamızın ünlü isimlerinden yapımcı ve film yönetmeni Türker İnanoğlu geçirdiği ani rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sevenleri olarak acımız büyük” ifadeleriyle duyurdu.

04kr02-man.jpg

Türker İnanoğlu ve Gülşen Bubikoğlu 1974 yılından beri evliydi.

İnanoğlu’nun eşi sanatçı Gülşen Bubikoğlu da, 50 yıllık eşi ve kızı Zeynep’in babasının vefatını “Çok kıymetli eşim Türker İnanoğlu’nu kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Ailemizin, tüm sevenlerinin, hepimizin başı sağ olsun” sözleriyle duyurdu. Eski eşi ve oğlu İlker’in annesi sanatçı Filiz Akın da üzüntüsünü “Hayatında pek çok şeyden de fazla sinemayı seven, gerçekten de son günlerine kadar üreten, önce yönetmen ve yapımcı daha sonra sadece prodüktör olarak devam eden son çınarı, oğlumun babasını kaybettik. Başta eşinin, çocukları Zeynep ve İlker’in, torunlarının ve tüm sinema camiasının başı sağ olsun, sabırlar diliyorum… ‘Bay Sinema’ maalesef yok artık” sözleriyle dile getirdi.

RENKLİ FİLMLER DÖNEMİNİ O BAŞLATTI

Yeşilçam’ı kuran sinemacılardan olan İnanoğlu, renki film çekmenin siyah beyaza nazaran masraflı olduğu 60’lı yıllarda cesur bir girişimle Erler Film adına ilk renkli filmi çeken isimdi. Böylelikle Kerime Nadir’in romanından senaryolaştırılan ve başrollerini Kartal Tibet’le Filiz Akın’ın paylaştığı ‘Aşka Tövbe’ ile Yeşilçam’da renkli filmler dönemini başlattı. İnanoğlu, yabancı film şirketlerinin Türkiye’de çektikleri filmlerde de Erler Film’in katkısı ile yürütücü yapımcılık desteği sağlayarak uluslararası projelerde de yer aldı.

Dünya çapında oyuncuların rol aldığı ‘Topkapı’, ilk James Bond filmlerinden ‘Rusya’dan Sevgilerle’ ve ‘Aşk Gemisi’ (The Love Boat) televizyon dizisinin bir bölümü İnanoğlu tarafından Erler Film organizatörlüğünde ülkemizde çekildi. İnanoğlu 1997 senesinde Türker İnanoğlu Sinema Vakfı’nı (TÜRVAK) kurarak yapımcılığını üstlendiği tüm filmleri ve hakları kendisinde olan TV programlarını sinema öğrencilerine burs olarak aktaran bu vakfa devretti. İnanoğlu, ayrıca 16 derslikli bir ilköğretim okulu ile sinema - televizyon konusunda eğitim veren TÜRVAK - Sinema Televizyon Eğitim Merkezi’ni kurdu.

Türkiye’de türünün ilk ve tek örneği olan TÜRVAK - Sinema Tiyatro Müzesi’ni de kuran İnanoğlu, buradan TÜRVAK Kitapları adı altında çeşitli eserler yayımladı. İnanoğlu 60 yılı aşan sinema kariyeri boyunca 208 sinema filmi, 4 binin üzerinde televizyon dizisi ve özel kanallarda 10 bin saatin üzerinde televizyon programlarına imza attı. 2018’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen İnanoğlu için bugün saat 10.00’da Tim Show Center’da tören düzenlenecek. Ardından Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camisi’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Kanlıca’dasi aile mezarlığına defnedilecek.

04kr02-man2.jpg

TÜRKAN ŞORAY’I BÖYLE KEŞFETMİŞTİ

İnanoğlu, sinemada geçen 64 yılda biriktirdiği anıları ‘Sinemaya Adanmış Bir Ömür: Türker İnanoğlu-Acısıyla Tatlısıyla Yeşilçam Anıları’ kitabında yayımlandı. ‘Türkan Şoray’ı keşfeden isim’ olarak da anılan İnanoğlu bu kitapta 1960 yapımı ‘Köyde Bir Kız Sevdim’ filmini yönetirken Şoray’ı nasıl keşfettiğini şu ifadelerle aktarıyor: “Baş kadın oyuncu Emel Yıldız’a içim pek ısınmamıştı. Emel 4. gün sete çok güzel bir genç kızla geldi. ‘İzleyebilir mi?’ dedi. ‘İzlesin’ dedim. 15-16 yaşındaydı. Fatih Ortaokulu son sınıf öğrencisiymiş. Akşam Zeki’yle (Zeki Çan, filmin yapımcısı) buluştuğumda kızı anlattım. ‘Ne yapıp edip başrolü o derin bakışlı esmere vermemiz gerekiyor’ diye iknaya çalıştım. Yapım sorumlusu Suat, kızın annesiyle konuşmak için surların dibindeki Sultan Mahallesi’ne gitmiş. ‘Yarın kızını da al, yazıhaneye gel’ demiş. Ertesi gün geldiler. Zeki, 500 liraya anlaştı. Filmi çektik.

04kr02-man1.jpg

‘ELBETTE BULUŞACAĞIZ’

İnanoğlu’nun Gülşen Bubikoğlu ile evliliğinden doğan kızı Zeynep İnanoğlu, babasına “Seni çok seviyorum her halinle. Çok özleyeceğim. Hep kalbimde taşıyacağım. Yalnız kaldığımda konuşacağız usul usul. Elbette buluşacağız bir gün. Canım babam, canım benim” sözleriyle veda etti. Filiz Akın’la evliliğinden dünyaya gelen oğlu oyuncu İlker İnanoğlu da babasının vefatının ardından “Değerli babam, kıymetlim, Türkiye’nin ‘Bay Sineması’ Türker İnanoğlu’nu kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim. Ailemizin, sevenlerinin, tüm sanat dünyamızın başı sağ olsun” ifadelerini kullandı.

‘BEYAZPERDENİN OYUNCU FABRİKATÖRÜ’

TÜRKAN ŞORAY: En yakın dostum, arkadaşım Türker İnanoğlu’nu kaybettik. Yokluğunu şimdiden hissetmeye başladım. Sinema kariyerimi başlatan, hayatımda özel bir yeri olan, değerli setdaşımın kaybından dolayı çok ama çok üzgünüm. Türk sinemasına kendini adamış, yaptığı katkılarla, verdiği emeklerle yapıtlarıyla ve filmleriyle sonsuza kadar yaşayacak, unutulmayacak. Tüm sinema camiasının, hepimizin başı sağolsun.

HÜLYA KOÇYİĞİT: Çok derin bir üzüntü içindeyim. Güle güle ‘Bay Sinema’... Türk sineması, temel taşlarından, ömrünü sinemaya adamış, gece gündüz sadece sinema için yaşayan, sinemaya adeta oyuncu fabrikatörü olmuş önemli bir ismi kaybetti.

BEKİR AKSOY: 1993 yılından beri ‘Çiçek Taksi’ başta olmak üzere birçok televizyon programında bana ve dostlara roller ve şanslar verdi Türker Bey. Bizi biz yapan, bizi sevdiren ve bizi sizlerle buluşturan, buna vesile olan büyük yapımcı ve yönetmen Türker İnanoğlu.

ERDAL ÖZYAĞCILAR: Türker Abi meslek hayatımda bana gösterdiğin sevgiyi, bana gösterdiğin güveni, bana verdiğin öğütleri, Yeşilçam filmleri ve dizi film dünyasında bana öğrettiklerini helal et... Beraber çalıştığımız yapımlarda katkılarım helal olsun. Seni ve kulağıma küpe olan sözlerini unutmayacağım... Hep yüreğimdesin. Nurlar içinde yat.

MELEK BAYKAL: Sevgili Türker ağabeyimiz çook üzgünüm çok ve şu anda ne yapacağımı ne yazacağımı bilemez haldeyim. Haberi aldığımda inanamadım, inanmak istemedim. Bunca yıl birlikte çalıştık, beraber yollar aştık. Şu an tek hissettiğim tarifi olmayan bir acı. Yeri doldurulamaz babacan bir insandınız... İyi ki sizi tanıdım iyi ki birlikte çalışma şansını yakaladım. Hakkınızı helal edin Türker abicim, emekleriniz unutulmaz. Biz sizi hiç ama hiç unutmayacağız. Her daim sevgi ve saygı ile hatırlayacağız. Nurlarda uyuyun.

YEŞİLÇAM’I KURAN İSİMDİ

18 Mayıs 1936’da Karabük-Safranbolu’da dünyaya gelen İnanoğlu, sinema dünyasına 1957 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda öğrenciyken adım attı. 1959’da “Senden Ayrı Yaşayamam” filmiyle yönetmenliğe başlayan İnanoğlu, 1960’da Erler Film adıyla kendi yapım şirketini kurdu. Erler Film’le 200’ün üzerinde filmin yapımcılığını üstlenen İmamoğlu, 66 uzun metraj sinema filmine de yönetmen olarak imza attı. 1950’lerden itibaren Türk sinemasına katkı sağlayan ve pek çok başarılı film projelerine imza atan İnanoğlu, 1979’da Ulusal Video şirketini kurarak, ilk kez video kaset dağıtımı başlattı. Beyoğlu’ndaki Atlas Sineması, Şişli’deki Kent sineması, Kavacık’taki Boğaziçi Sineması’nın da sahibi olan İnanoğlu, 2005’te Maslak’taki Türker İnanoğlu Maslak Show Center‘ı (TİM) açtı. İnanoğlu’nun Türk sinemasındaki önemli eserler arasında ‘Hababam Sınıfı’ serisi, ‘Davaro’, ‘Şabanoğlu Şaban’, ‘Kibar Feyzo’, ‘Çöpçüler Kralı’ gibi filmler bulunmakta. Ayrıca, ‘Sultan’, ‘Yılanların Öcü’, ‘Bizim Aile’, ‘Çiçek Taksi’, ‘Arka Sokaklar’, ‘Yabancı Damat’, ‘Cennet Mahallesi’ gibi televizyon dizileri de yapımcılığını üstlendiği projeler arasındadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN