Beyaz Kartal’dan Şoför Nebahat’e

Beyaz Kartal’dan Şoför Nebahat’e

İBB yeni yılın ilk ayında dört eser çıkardı. Türkçe bilmeden Türkiye’ye ya da Yunanca bilmeden Yunanistan’a yerleşmek zorunda kalanların kahraman olduğu eser Mübadele okurla buluştu. Beyaz Kartal Polonezköy adlı eserde köyün kuruluş aşamasından ve sürgünde olan Polonya Prensinin hikayesinden başlıyor. Sokak Sanatlarında İstanbul adlı eser, kenti ses, renk ve hareket odaklı inceliyor.

İBB, alanında uzman isimlerle İstanbul’a dair akademik niteliği de olan eserler hazırlamaya devam ediyor. Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus değişiminin, bilinen ismiyle nüfus mübadelesinin 100. yılında değerli bir eseri okurlarla buluşturdu.

Şiirsel anlatımla kaleme alınan İstanbul’daki Beyaz Kartal Polonezköy kitabı da tarihte kimlere ev sahipliği yaptığını okuyucuyu şaşırtacak bilgilerle sunuyor. İstanbul’un arşivlerde kalmış sokak sanatlarını ses, renk ve hareket odaklı inceleyen Sokak Sanatlarında İstanbul kitabı ve İçinden Dolmuş Geçen İstanbul eserleri de raflarda yerini aldı.

xxccxcx.jpg

Mübadeleyi hem bilimsel hem de insani boyutlarıyla ele alan 100. Yılında Mübadele kitabı, Lozan Antlaşması’ndan hemen önce 30 Ocak 1923 tarihinde, iki ülke tarafından imzalanan “Mübadele Sözleşmesi” ile sayıları bir buçuk milyona yakın insanın yer değiştirmesini anlatıyor. Yüzlerce göç hikâyesine sahne olan Anadolu’da en farklı göç sürecini anlatan kavrama Türkler Mübadele diye adlandırılıyor.

Yunanistan tarafında ise “Antalagi” olarak ifade edilen Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’ her yönüyle kaleme alındı.
Polonezköy ile köyün Osmanlı’nın izniyle kurulmasından günümüze yaşanan değişim anlatılıyor. İçinden Dolmuş Geçen İstanbul eseriyle dolmuşların kentteki serüveni anlatılırken ikonik araçların Şoför Nebahat Abla filmi ve hikayesi de anlatılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN