En iyi 70’ler filmi 21. yüzyılda geldi

En iyi 70’ler filmi 21. yüzyılda geldi

Sinemalarda üçü yerli 9 yeni film vizyona giriyor. Filmlerde, ‘Sideways’ filmiyle tanınan Amerikalı yönetmen Alexander Payne’in 5 dalda Oscar’a aday gösterilen ‘Geride Kalanlar’ (The Holdovers) filmi öne çıkıyor. Usta aktör Paul Giamat’ın tatilde evine gitmek yerine yatılı okulda kalan çocuklara göz kulak olmak zorunda kalan huysuz bir öğretmeni canlandırdığı film, 1970’lerden beri çekilen en iyi 70’ler filmi olarak niteleniyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bu hafta üçü yerli 9 film vizyona giriyor. Filmlerde, ‘Sideways’ filmiyle tanınan Amerikalı yönetmen Alexander Payne’in 5 dalda Oscar’a aday gösterilen ‘Geride Kalanlar’ (The Holdovers) filmi öne çıkıyor. Senaryosunu David Hemingson’nın yazdığı filmin başrolünde İtalyan asıllı oyuncu Paul Giamatti rol alıyor. 20 yıl önce Oscar’a aday gösterilen Giamatti filmde canlandırdığı huysuz öğretmen rolü ile ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünün güçlü adayları arasında gösteriliyor.

kar02-geride-kalanlar.jpg

Geride Kalanlar

Giamatti, Noel tatilinde yatılı bir okulda evine gidemeyen çocuklara göz kulak olmak zorunda kalan huysuz bir New England öğretmeni canlandırdığı rolü ile Ocak ayında Altın Küre’de müzikal veya komedi dalında ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülüne layık görüldü. Filmdeki rol arkadaşı Da’Vine Joy Randolph da, ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ödülünü evine götürdü.

22 yaşındaki Dominic Sessa ise bu filmdeki ilk rolüyle, yılın en iyi çıkışını yapan genç oyuncuları arasında gösteriliyor. Sinema eleştirmenleri, hikayesi 1970’lerde Massachusetts’te geçen filmin, 70’lerden beri çekilen en iyi 70’ler filmi olduğunu yazdı.

HATIR: Haftanın dikkat çeken diğer bir yabancı filmi ‘Hatır’ın (Memory) yönetmen koltuğunda Meksikalı film yapımcısı Michel Franco oturuyor. Filmde, Oscar ödüllü Jessica Chastain ve Peter Sarsgaard rol alıyor. Sarsgaard bu filmde canlandırdığı rolle 2023 Venedik Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu Volpi Kupası’nı aldı. Film, Saul’un (Sarsgaard) Sylvia’yı (Chastain) lise buluşmasından, eve kadar takip etmesiyle çarpışan geçmiş, şimdiki zaman ve geleceğe odaklanıyor.

TETİKÇİ: John Cena, Alison Brie ve Juan Pablo Raba’lı usta oyuncu kadrosuyla vizyona giren Tetikçi (Freelance) aksiyon tutkunları için beyazperdede. Pierre Morel’in yönetmen koltuğunda oturduğu film, emeklilik hayatından bunalmışken kendisini bir anda büyük bir maceranın içerisinde bulan eski bir askerin hikayesini konu ediniyor.

EMANET: Senaryosunu Haluk Özenç’in yazdığı, yönetmenliğini Ali İlhan’ın üstlendiği ‘Emanet’ filminde Mustafa Üstündağ, Tuvana Türkay, Turgay Tanülkü gibi oyuncular rol alıyor. Dram aksiyon türündeki film, geçmişi sırlarla dolu olan oto tamircisi Orhan Usta (Üstündağ) ve ailesinin hayatına odaklanıyor.

HAYATIMIZ ROMAN: Haftanın komedi filmlerinden Hayatımız Roman, polislerden kaçarken kendilerini bir Roman mahallesinde bulan Nihat ve Öykü’nün hikayesini konu ediniyor. Savaş Sancak’ın yönettiği filmde Anıl Altan, Aslı Bekiroğlu, Cem Belevi rol alıyor.

RAHHA: Senaristliğini ve yönetmenliğini İlker Çavga’nın üstlendiği yerli korku Rahha da bin yıldır bir büyünün altında kalan bir kral ile kraliçenin üzerindeki bu büyünün kalkmasını konu ediniyor.

kar02-minik-fare-ve-sevilmi-ayinin-maceralari.jpg

Minik Fare ve Sevimli Ayı’nın Maceraları

ÇOCUKLARA İKİ ANİMASYON

Çocukları sinema salonlarında bu hafta iki yabancı animasyon bekliyor. ‘Süper Kahramanlar: Sihirli Dünya’ animasyonu bilmediği sihirli bir dünyada kaybettiği altın asayı bulmaya çalışn Kwai Boo ve arkadaşlarının maceralarını konu ediyor. ‘Minik Fare ve Sevimli Ayı’nın Maceraları’ animasyonu ise, ülkelerinde yeniden müzik sesi duyulmasını sağlamak için zorlu bir mücadeleye girişen Ernest ve Celestine’in eğlenceli hikayesini çocuklarla buluşturuyor.

kar02-hayali.jpg

Hayali

HAYALİ ARKADAŞLAR GERÇEKTEN MASUM MU?

Haftanın dikkat çeken diğer bir filmi de Blumhouse’un yeni korku filmi ‘Hayali’ (Imaginary). Jeff Wadlow’un yönetmen koltuğunda oturduğu film,Guillermo del Toro’nun ‘Pan’ın Labirenti’ filminden esinleniyor. Film, yeni ailesiyle birlikte çocukluk evine taşınan bir kadının, burada üvey kızının eski oyuncak ayısını bulmasının ardından yaşanan gerilimi izleyiciye aktarıyor. Matthew Sato, Veronica Falcon, Betty Buckley gibi oyuncuların rol aldığı film, hem korkulara hem de ironik bir şekilde hayal gücüne ışık tutuyor.Film, birçok çocuğun sahip olduğu hayali arkadaşların masumiyetini sorguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN