İBB’nin restore ettiği sıbyan mektebi unutulmuş kültürle canlanıyor: Özlenen ramazanlar semai kahvesinde yaşanacak

İBB’nin restore ettiği sıbyan mektebi unutulmuş kültürle canlanıyor: Özlenen ramazanlar semai kahvesinde yaşanacak

İBB, İstanbul kültürünün unutulmuş geleneği semai kahvesini yeniden canlandırıyor. Sultanahmet Sıbyan Mektebi binasında hayata geçecek kahvede ramazan boyunca Beşir Ayvazoğlu, Mustafa Tatcı, Ruhi Ayangil, Gönül Paçacı, Hüseyin ve Hüsrev Hatemi gibi söz ve sazın önde gelen üstatları iftar saatinde İstanbullularla buluşacak. KARAR’a konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Yaşayan bir semai kahvesi olacak. Ramazan boyunca bütün İstanbulluları bekliyoruz” diyor.

SALİHA SULTAN

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB), 19’ncu yüzyılda İstanbul’da açılmaya başlayan, günümüzde unutulmuş semai kahvesi geleneğini yeniden canlandırıyor. İBB Kültür, bu ramazanda, Sultanahmet’te bulunan ve tarihi dokusu korunarak restore edilen Sıbyan Mektebi binasında Semai Kahvesi’ni hayata geçiriyor. Etkinliklerin 6 Mart’ta (yarın) başlayacağı Semai Kahve’sinde ramazan ayı boyunca Mustafa Tatcı'dan Süleyman Seyfi Öğün’e, Beşir Ayvazoğlu’ndan Gönül Paçacı’ya, Hüseyin ve Hüsrev Hatemi kardeşlerden Hikmet Barutçugil’e söz ve sazın önde gelen üstatları İstanbullularla buluşacak. “Nerede o eski ramazanlar?” sorusunun cevabını arayan İstanbullular, Semai Kahve’sinde eşsiz muhabbetlerle, akustik sazların bir araya geldiği akşamlarda buluşup ramazanın kültürel ve manevi bereketini paylaşacak.

MAHİR POLAT: YAŞAYAN BİR MEKAN OLACAK

İBB Kültür tarafından hayata geçirilen Semai Kahvesi hakkında bilgi aldığım İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbu’un tarihte ürettiği kültürel değerlerin modern zamanda çok hızlı tükendiği görüşünü paylaşarak, “Semai kahvesi ile İstanbul kültürünün tekrar hatırlanmasını arzu ediyoruz” diyor. Semai kahvelerinin geçmişte sosyalleşmek için değerli alanlar olduğunu hatırlatan Polat, “Bu ortamlarda kurulan sohbetler ile çok anlamlı mekanlardı. Sultanahmet Sıbyan Mektebi binasında yeniden hayata geçirdiğimiz Semai Kahvesi’nin İstanbul kültürün hatırlanmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” düşüncesini paylaştı. Polat, semai kahvelerinin kültürümüze katkısına dair de şunları söyledi:

“Gelenekte özel yerleri vardı semai kahvelerinin. Meddahlar, aşıklar buralarda buluşurdu. Sohbetlerin yanı sıra aynı zamanda bir sahne idi buralar. Bugün sadece modern tiyatroyu biliyoruz ancak geçmişte bu mekanlar geleneksel kültürümüzün önemli bir buluşma noktası idi. Bugün bu kültürden feyz alan ortamlar tabii ki hala var ama gitgide ne yazık ki değerlerini kaybettiler.” Semai kahvesi geleneğini canlandırırken günümüz kültürü ile de entegre olacağı çalışmalara imza atacaklarını vurgulayan Polat, “Çağdaş bazı yaklaşımları da bu kültürle harmanlamak, kültürel olarak bu noktaların kullanılmak bizim için önemli ve ramazan ayı da bu açıdan çok anlamlı bir dönem. Ramazan boyunca ağırlayacağımız konuklarla hem semai kahvesini canlandıracağız hem ramazanı vesile kılıp İstanbul kültürünü hatırlatarak evrensel temaları bir araya getireceğiz” ifadelerini kullandı. Polat, ramazan ayında hayata geçirdikleri semai kahvesini kalıcı bir mekana dönüştürecekleri bilgisini de vererek, “Kültür merkezi gibi kullanacağız, yaşayan bir semai kahvesi olacak” dedi. Polat, son olarak şu çağrıyı yaptı: “Semai kahvesinin sadece kültür insanlarının buluştuğu bir yer değil, sosyal yaşantının, sohbetin içindeki insanlarımızın da kullandığı bir mekan olmasını arzu ediyoruz. Unutulmuş bir kültür gibi görünse de yeniden kendi kültürünü üretir hale gelmesini hedefliyoruz. Bu sebeple Ramazan boyu gerçekleşecek etkinliklere bütün İstanbulluları bekliyoruz.”

05kr02-man1.jpg

ETKİNLİKLER İFTAR SAATİNDE BAŞLAYACAK

Özellikle on dokuzuncu yüzyıldan itibaren İstanbul’da açılmaya başlayan semai kahveleri şehrin sivil-kültürel mekânları olarak musikiden tiyatroya kadar birçok kültürel fonksiyonlar gerçekleştirmiş, İstanbul halkının ramazan gecelerinde bir araya geldiği, musiki icraları, meddah ve diğer temâşaları, kahve ve ikramlarla şehrin kültür hayatının önemli bir parçası haline gelmişti. İBB Kültür’ün yeniden hayata geçirdiği semai kahvesinde etkinlikler arife gününe kadar her akşam iftar saatinde başlayacak. Konuklara eski ramazan akşamlarını yaşatacak etkinliklerde, iftar ikramı da yapılacak. Etkinliklerin detayları İBB Kültür’ün sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

05kr02-man3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN