İtalya'daki bir müzeden Cezanne, Matisse ve enoir tabloları çalındı: Üç dakikada film gibi soygun

İtalya'daki bir müzeden Cezanne, Matisse ve enoir tabloları çalındı: Üç dakikada  film gibi soygun

Sanat dünyası bir kez daha film sahnelerini aratmayan bir hırsızlıkla sarsıldı. İtalya’da Parma yakınlarında bulunan Magnani Rocca Vakfı koleksiyonuna ait villaya giren maskeli dört kişi, yalnızca üç dakika içinde 10 milyon dolar değerinde Fransız ressamlara ait üç nadir tabloyu çaldı. Olay, 19 Ekim’de sekiz dakikada soyulan Louvre Müzesi vakasını hatırlatırken, Avrupa’da müze güvenliğinin kırılganlığını da yeniden gündeme getirdi.

İtalya’nın kuzeyindeki Parma yakınlarında bulunan Magnani Rocca Vakfı Müzesine 22 Mart’ta giren maskeli dört hırsız, Fransız ressamlar Pierre-Auguste Renoir, Paul Cezanne ve Henri Matisse’in tablolarını çaldı. Sanat tarihçisi Luigi Magnani’nin koleksiyonuna ait olduğu açıklanan tabloların toplam değerlerinin ise yaklaşık 9 milyon euro olduğu ifade edildi. Çalınan eserler arasında Renoir’ın Les Poissons, Cezanne’ın Still Life with Cherries ve Matisse’in Odalisque on the Terrace adlı tabloları bulunurken Magnani Rocca Vakfı, “organize ve planlı hareket eden bir grup” izlenimi verdiğini açıkladığı hırsızların, yaklaşık üç dakika içinde müzeye girip çıktığını belirtti. Ayrıca müzenin alarm sisteminin devreye girmesi, şüphelilerin daha fazla eser çalmasını engellediğini öne sürdü. Yerel basında yer alan haberlere göre, şüphelilerin Parma kırsalında bulunan Villa dei Capolavori adlı yapının ana kapısını zorlayarak içeri girdiği ve binanın birinci katındaki ‘Fransız Odası’ndan tabloları alarak kaçtığı ifade edildi.

31kr02-man.jpg
Renoir, Les Poissons

Bölgesel kamu yayıncısı TGR de hırsızların kaçarken müzenin çevresindeki bir çitin üzerinden atlayarak olay yerinden uzaklaştığını bildirdi. TGR’nin tahminine göre çalınan üç tablonun toplam değeri yaklaşık 9 milyon euro. Renoir’ın Les Poissons adlı eserinin tek başına 6 milyon euro değerinde olduğu belirtiliyor. Olay, son yıllarda İtalya’daki en önemli sanat hırsızlıklarından biri olarak değerlendirilirken İtalyan haber ajansı ANSA, çalınan eserlerin fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Olayın İtalya’nın askeri polis gücü Carabinieri ve Bologna’daki Kültürel Miras Koruma Birimi tarafından soruşturulduğu belirtildi.

31kr02-man1.jpg
Paul Cezanne, Still Life with Cherries

Diğer yandan Parma’daki bu üç dakikalık soygun, sanat eserlerinin korunmasına yönelik tartışmaları yeniden alevlenirken, dünyanın en önemli sanat kurumları arasında yer alan Louvre Müzesi’nde 19 Ekim 2025’te sekiz dakikada gerçekleşen soygunu hatırlattı. 35 binden fazla sanat eserine ev sahipliği yapan Louvre’da, Apollo Galerisi’nden Napolyon dönemine ait imparatorluk koleksiyonundan olduğu belirtilen 9 parça ve 88 milyon euro değerinde mücevher çalınmıştı. Meydana gelen bu soygunlar, bir kez daha Avrupa’da müze güvenliğinin hâlâ kırılgan olduğunu gözler önüne serdi.

MODERN SANATIN TEMSİLCİSİ ÜÇ NADİR ESER

İtalya’da çalınan üç tablonun her biri aynı zamanda sanat tarihinde bir kırılma noktasını temsil ediyor. Renoir’in 1917’de yaptığı yağlıboya eseri ‘Les Poissons’ empresyonizmin nadir örneklerinden birini oluştururken, Cezanne’ın 1890’da tamamladığı ‘Still Life with Cherries’ ise ressamın hayatının son dönemlerinde kullandığı suluboya tekniğiyle yapılmış olması nedeniyle nadir olarak nitelendiriliyor. Cezanne, modern sanatın temelleri atan isimlerden biri olarak kabul ediliyor. Matisse’in 1922 tarihli ‘Odalisque on the Terrace’ adlı tablosunun da oryantalist dönemin önemli örneklerinden biri olarak 20’nci yüzyıl modernizminin gelişiminde etkili olduğu biliniyor. Öte yandan 1977 yılında temelleri atılan ve Luigi Magnani’nin 1984’teki ölümünden sonra aile evinde resmen kurulan Magnani Rocca Vakfı, Dürer, Rubens, Van Dyck, Goya ve Monet gibi isimlerin eserlerini de barındıran dünya çapında bir koleksiyona sahip.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN