MET müzesi çalışanları kuruma seslendi: Gazze için ateşkes çağrısı yapın

MET müzesi çalışanları kuruma seslendi: Gazze için ateşkes çağrısı yapın

Metropolitan Sanat Müzesi’ndeki 150’den fazla çalışan müzeden Gazze’de ateşkes çağrısında bulunması, Filistin’deki can ve kültür mirası kayıplarından İsrail’in sorumlu olduğunu belirten bir açıklama yapmasını istedi. Açık mektup yayınlayan çalışanlar, “Dünyanın en büyük sanat müzesinin bir sorumluluğu var” dedi.

New York Metropolitan Sanat Müzesi’ndeki (MET) 150’den fazla çalışan, akademisyen ve gönüllü, müzeye Gazze’de ateşkes çağrısında bulunmaya, Filistin’deki can ve kültür mirası kayıplarından İsrail’in sorumlu olduğunu belirten bir açıklama yapma çağrısında bulundu. Kendilerini ‘Filistin İçin Met İşçileri’ olarak tanımlayan grup, taleplerini açık bir mektupla dile getirdi.

Açık mektup 11 Mart’ta müzenin Direktörü ve İcra Kurulu Başkanı Max Hollein’e sunuldu. Grup mektupta, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’deki saldırılarında 30 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü vurgulayarak, Filistin kültürel mirasına ait aralarında müzeler, dini merkezler ve kamusal alanların da bulunduğu 200’den mekanın da yok edildiğine dikkat çekti.

MET çalışanları, müzeye geçmişte Taliban’ın Afganistan’daki Budist Bamiyan Heykellerini yok etmeyi planladığı 2001’de, Başkan Donald Trump’ın İran’ın kültürel öneme sahip alanlarını yok etme tehdidinde bulunduğu 2020’de ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 2022’de yaptığı kültürel mirasın korunması çağrılarını hatırlatarak, aynı duruşu Filistin’in kültür mirası için de göstermesi gerektiğini belirtti.

Müze çalışanları ayrıca MET’ten, geleneksel Filistin elbise koleksiyonu gibi çoğu sergilenmeyen Filistin sanat koleksiyonunu sergilemesini ve mektuba imza atan müze çalışanlarını da olası misillemelerden korumasını talep etti.

Mektubun sonunda ise şu ifadeler kullanıldı:

“Filistin’in müzelerine, camilerine, kiliselerine ve diğer kültür merkezlerine saldırmak, Filistin halkının kendi topraklarıyla olan bağına saldırmaktır. Ancak Filistin’in tarihteki eşsiz konumu nedeniyle, kültürel miraslarını yok etmek aynı zamanda ortak küresel mirasımızın merkezi bir parçasını da yok etmek demektir. Dünyanın en büyük sanat müzesi olarak MET’in burada bir sorumluluğu vardır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN