The New York Times'dan, kapanan Güneştekin sergisi üzerine: Kutuplaşmanın bir yansıması

The New York Times'dan, kapanan Güneştekin sergisi üzerine: Kutuplaşmanın bir yansıması

The New York Times, sanatçı Ahmet Güneştekin'in Diyarbakır'da açtığı, ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın isteği üzerine kapanan 'Hafıza Odası' sergisiyle ilgili bir yazı yayımladı. Güneştekin'in "Kürt bir sanatçı olarak seyircilerin gelip ağır gerçekleri görmesini ve yüzleşmesini istedim" ifadelerine yer veren yazıda, sergiye bu kadar tepki gösterilmesinin Türkiye'deki kutuplaşmanın bir yansıması olduğu belirtildi.

Sanatçı Ahmet Güneştekin'in Diyarbakır'da açtığı ama Kültür Bakanlığı tarafından erken kapatılmaya zorlanan sergisi, The New York Times'a haber oldu. Gazete, "Serginin başına gelenler, Türkiye'de Kürt sorunun ne kadar zehirleyici bir konu olduğunu bir kez daha hatırlattı" diye yazdı.

Carlota Gall'un kaleme aldığı yazıda; Ahmet Güneştekin'in sergisinin yarattığı etkinin, ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde nasıl kutuplaştığının bir yansıması olduğu belirtildi.

Gall, yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Öldürülen Kürt sivillerin baş harfleriyle işaretlenmiş, parlak renklere boyanmış düzinelerce tabut, eski bir kalenin üst siperlerine yerleştirildi. Diğer kurbanların isimlerini taşıyan bir sokak tabelası ve yükselen bir lastik ayakkabı yığını, onlarca yıl süren çatışmalar sırasında öldürülen veya hapsedilen binlerce kişiyi hatırlattı.

'KÜRT SORUNUNUN TÜRKİYE'DE NE KADAR KESKİN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'

Türkiye'nin Kürt nüfusunun en yoğun olduğu şehri Diyarbakır'da düzenlenen sergi, organizatörlerin yıllarca ezilen bir bölgeyi ayağa kaldıracağını umduğu bir etkinlikti. Bunun yerine sergi, hem Türklerin hem de Kürtlerin şiddetli saldırısına uğradı ve hükümet onu erkenden kapattı. Bu adım, Kürt sorununun Türkiye'de ne kadar keskin olduğunu anımsatıyor."

Kargaşanın ortasında kalan sanatçı Ahmet Güneştekin'in "Kürt bir sanatçı olarak seyircinin acı gerçekleri görmesini ve yüzleşmesini istedim" açıklamasına da yer verilen yazıda, hükümetin Kürt politikacıları ve aktivistleri hapse atıp şehirde sıkı polis kontrolü uyguladığı ifade edildi.

gunestekin.jpgThe New York Times, yazıya birinci sayfasında yer verdi

NE OLMUŞTU?

Ahmet Güneştekin'in 'Hafıza Odası' adlı sergisi ekim ayında açılmıştı ve 31 Aralık'a kadar da açık kalacaktı. Fakat hem Türk hem Kürt kesimlerince farklı noktalardan eleştirilen sergi, mekanı kiralayan Kültür Bakanlığı'nın kira sözleşmesini iptal etmesiyle erkenden sonlandırıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN