Tablonun ardından bu kez tarihi madalyon: Sadece 4 adet nüshası bulunuyor! İBB Fatih Sultan Mehmet’in madalyonunu da satın aldı

Tablonun ardından bu kez tarihi madalyon: Sadece 4 adet nüshası bulunuyor! İBB Fatih Sultan Mehmet’in madalyonunu da satın aldı

İstanbul’u fethederek Orta Çağı kapatan ve Yeni Çağ'ı başlatan padişah olarak tarihe geçen Fatih Sultan Mehmet'in orijinal portresini Londra’daki müzayede evinde açık artırma sonucunda satın alan İBB bu kez de dünyada sadece 4 nüshası bulunan tarihi madalyonu satın aldığını açıkladı.

İstanbul’u fethederek Orta Çağı kapatan ve Yeni Çağ'ı başlatan padişah olarak tarihe geçen Fatih Sultan Mehmet'in orijinal portresi, Londra’daki müzayede evinde 25 Haziran 2020'de açık arttırmaya çıkarılmıştı. Orijinal tablo, düzenlenen müzayedede İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla 7 milyon 923 bin liraya satın alınmış ve böylece İBB ülkeyi bir utançtan kurtarmıştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet'in orijinal portresinin ardından bu kez de Fatih Sultan Mehmet’in resmedildiği ve dünyada sadece 4 adet nüshası bulunan tarihi madalyonu satın aldıklarını açıkladı.

Fatih’in tablosu torunlarıyla buluştu

İMAMOĞLU: FATİH SULTAN MEHMET HAN'IN NADİDE TABLOSU NİHAYET İSTANBUL'A GELDİ

Portre hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Fatih Sultan Mehmet Han'ın nadide tablosu nihayet İstanbul'a geldi. Şehrimizin tarihi açısından çok kıymetli bu eseri Saraçhane'deki Başkanlık Binamızda İstanbulluların görebilmesi için hazırlıyoruz. Ülkemize ve şehrimize hayırlı olsun." ifadelerini kullanmıştı.

770 BİN STERLİN ÖDENMİŞTİ

Tablo için 770 bin sterlin (6 milyon 500 bin lira) ödeneceği öğrenilmişti. Tablonun satın alınması sanat çevreleri tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Gentile Bellini’nin en önemli resimleri arasında sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış yapıtın eni 33,4; boyu ise 45,4 santimetre. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle not düşülen tarih ise 25 Kasım 1480. Ölüm tarihi 3 Mayıs 1481 olan Fatih Sultan Mehmet'in ressam Bellini’ye verdiği son pozlardan biri olduğu düşünülüyor.

Dünyada sadece 4 tane bulunuyor: İBB Fatih Sultan Mehmet’in madalyonunu satın aldı

ORJİNAL PORTRENİN ARDINDAN BU KEZ DE TARİHİ MADALYON

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet'in orijinal portresinin ardından bu kez de yine aynı yer tarafından (Londra’daki müzayede evi) açık artırma ile satışa sunulan, Fatih Sultan Mehmet’in resmedildiği ve dünyada sadece 4 tane bulunan tarihi madalyonu satın aldıklarını açıkladı.

TARİHİ MADALYONU İBB SATIN ALDI

Madalyonunun üzerinde “Bizans İmparatoru Osmanoğlu Sultan Muhammed" yazısı dikkat çekiyor. Dünyada sadece 4 nüshası olan antika madalyon, Londra’daki müzayede evi Christie’s'de bugün açık artırma ile satışa çıkarken tarihi madalyonu İBB satın aldı.

Sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulunan İBB Başkanı İmamoğlu, “Üzerinde ‘Bizans İmparatoru Muhammed’ yazan ve dünyada sadece 4 adet bulunan bu kıymetli madalyon evine dönüyor. İBB, bugün İngiltere’de müzayedeye çıkan eseri satın almıştır.” dedi.

unvan.jpg

FATİH'İN NADİR MADALYONU

Madalyon, Fatih Sultan Mehmet'in vefatından sonra Napoli’de yapıldı. Dünyada sadece 4 adet bulunan madalyonu özel kılan ise Fatih’in unvanının "Bizans İmparatoru" olarak yazılması olarak kayıtlara geçti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN