Maskesiz sokağa çıkmak yasak mı? İçişleri Bakanlığı'ndan 81 il için maske yasağı!

Maskesiz sokağa çıkmak yasak mı? İçişleri Bakanlığı'ndan 81 il için maske yasağı!

Haziran ayından itibaren düşüş eğilimine giren corona virüsü (koronavirüs) salgın hastalığı vakalarının yeniden yükselişe geçmesinin ardından, gevşetilen tedbirler yeniden sıkılaştırılmaya başlandı. İçişleri Bakanlığı, 81 ilin tamamında vatandaşların ikamet ettikleri evleri hariç her yerde maske takılmasının zorunlu olmasına karar verdi. Daha önce il valiliklerinin inisiyatifine bırakılan maske zorunluluğu, bundan böyle tüm Türkiye'de uygulanmaya başlandı ve maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. İşte, 'İçişleri Bakanlığı maske genelgesi detayları'...

'Maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı mı?', 'Hangi illerde maske takma zorunluğu var?', 'Maske takma zorunluluğu olan şehirler hangisi?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun tavsiyesi üzerine İçişleri Bakanlığı yurt genelinde maske takmanın zorunlu olduğunu açıkladı. İkinci bir karara kadar 81 ilde maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. Maske takmamanın cezası da belli oldu. Detaylar haberimizde...

MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMAK YASAK MI?

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'Covid-19 Tedbirleri' konulu ek genelge gönderdi. Genelgede, içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için ayrı ayrı belirlenen tedbirlere uyum ve etkin denetim mekanizmalarının büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Genelgede, farklı tarihlerde yayımlanan genelgeler ile belirli dezavantajlı gruplara yönelik veya kamuya açık bazı alanlarda herkese maske takma zorunluluğu getirildiği, şehirler arası ve şehir içi yolcu taşımacılığına ilişkin düzenlemeler yapılarak hangi durum ve şartlarda şehir içi toplu taşıma araçlarının ayakta yolcu alabileceğinin belirlenmesinin il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarına verildiği hatırlatıldı. Yine lokanta restoran, kafe ve benzeri işletmelerin müzik faaliyetlerine kısıtlama getirildiği anımsatıldı.

Gelinen aşamada başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere alınan tedbirlere yeterince riayet edilmemesinin, hastalığın yayılım hızının artırması ve toplum sağlığını riske atması nedeniyle; dün gerçekleştirilen Bakanlar Toplantısı'nda 81 ili kapsayacak şu karar alındı:

"Ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, iş yerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirildi."

MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMANIN CEZASI NE KADAR?

Denetimlerin artırıldığı maske kullanımı konusunda, uyarıları dikkate almayanlara para cezası kesiliyor. Daha önce, belirtilen önlemleri ihlal edenler hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi uyarınca idari para cezası verilirken, kanunun il valiliklerinde farklı yorumlanması ve uygulanması üzerine İçişleri Bakanlığı harekete geçti.

Buna göre, İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği talimat doğrultusunda, maske takma zorunluluğuna uymayanlara vatandaşlara 900 TL para cezası kesilecek.

Öte yandan Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesinde, "Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadeleri yer almaktadır.

DOĞRU MASKE KULLANIMI NASIL OLMALI?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

EVDE CORONA VİRÜSÜ MASKESİ NASIL YAPILIR?

MASKE ALIRKEN/YAPARKEN HANGİ KUMAŞLAR TERCİH EDİLMELİ?

KORONAVİRÜSTE İKİNCİ DALGA OLUR MU?

TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

KORONAVİRÜS İHBARINDA BULUNMAK İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN