MCV nedir? MCV düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

MCV nedir? MCV düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

MCV, kan tahlillerinde karşılaştığımız bir terimdir. Ortalama Hücre Hacmi olarak da adlandırılan kan testi kırmızı kan hücrelerinizin boyutunu ve hacmini belirliyor. MCV yüksekliği ve düşüklüğü vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. İşte bilmeniz gerekenler…

 

MCV kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin büyüklüğünün hesaplanmasını sağlayan kan testidir. MCV değeri yaşa ve cinsiyete göre değişkenlik gösterir. Kan testinin sonucu kişide bazı hastalıklar ya da durumların işaretidir. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Ortalama Hücre Hacmi olarak da adlandırılan MCV, kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunu ya da hacmini belirler. Sağlıklı bir insanda bu değerler yaşa göre farklılık göstermektedir. Yetişkin bir bireyde ortalama değer 80-100 fL, yenidoğan bir bebekte ise 85-123 fL’dir.

MCV YÜKSEKLİĞİ

MCV değeri ortalama değerin üzerindeyse MCV yüksekliği söz konusudur. MCV yüksekliği kırmızı kan hücrelerinin ortalama hacimlerinin olması gerekenden büyük olmasıdır. Bu durumun birçok nedeni vardır. İşte bazıları;

Kemoterapi,
Kansızlık,
Vitamin eksikliği,
Folik asit eksikliği,
Aşırı alkol tüketimi,
Karaciğer hastalıkları,
Tümör,
Bağırsak hastalıkları.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

MCV DÜŞÜKLÜĞÜ

MCV değerinin ortalama değerden daha düşük olmasına MCV düşüklüğü denir. Bu durumda olan kişilerin kırmızı kan hücreleri ortalama hacimlerinin altında kalmıştır. Bu düşüklüğün birçok nedeni vardır. İşte bazıları;

Vitamin eksikliği,
Cerrahi operasyonlar,
Ülser,
Demir eksikliği,
Kurşun zehirlenmesi,
Kronik hastalıklar,
Talasemi.

19-12/07/mcv-nedir-mcv-dusuklugu-ve-yuksekligi-anlami.jpg

NASIL DÜZELİR?

Vitamin eksikliğinizi giderin: B12 ve B9 vitaminlerinin eksikliği MCV değerlerinin anormal çıkmasına neden olur. Bu vitamin eksikliklerinin giderilmesiyle değerler normale döner.

Karaciğerinize dikkat edin: Alkol tüketimi karaciğer sağlığını olumsuz etkiler. Karaciğerinizi güçlendirmek için yeşil çay içmeli ve sarımsak tüketmelisiniz.

Tiroid: MCV değerlerinin anormal çıkmasının bir başka nedeni ise tiroid bezi problemidir. Uygulayacağınız diyetlerle tiroid sağlığınıza dikkat edebilirsiniz.

Demir: Demir eksikliği MCV değerinizde anormalliklere neden olur. Demir içeren besinler tüketip demir emilimini arttırmanız demir seviyenizi yükseltecektir. Kırmızı et, deniz ürünleri ve kümes hayvanları tüketmeniz demir sağlığınıza iyi gelecektir. Bağırsaklarınızdaki demir emilimini arttırmak için C vitamini içeren besinleri tüketmelisiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN