NEU nedir? NEU yüksekliği ve düşüklüğü anlamı

NEU nedir? NEU yüksekliği ve düşüklüğü anlamı

NEU, kan tahlillerinde gördüğümüz bir terimdir. NEU yüksekliği ve düşüklüğü vatandaşlarımızca merak ediliyor. Bağışıklık sistemimizle ilgili bilgiler veren bu testin düşüklüğü ve yüksekliği birçok anlam ifade ediyor. İşte bilmeniz gerekenler…

 

NEU bir diğer adı nötrofildir. NEU, bağışıklık sistemimizde saldıran bakterilere karşı savaşan hücrelerdir. Yüksekliği enfeksiyon olarak belirtilirken düşüklüğü ise bazı hastalıkların işareti olabilir. Kan tahlillerinde gördüğümüz bu terimle ilgili bilmeniz gerekenleri sıraladık. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Bir diğer adı nötrofil olan NEU, kemik iliği tarafından üretilir. Kanla birlikte iltihaplanma, yaralanma ya da enfeksiyon alanlarına giderek bakterileri öldürürler. Sağlıklı bir nötrofil sayısı 1500 ile 8000 aralığındadır. Bu sayının düşüklüğü ya da yüksekliği hastalıklara ve enfeksiyonlara işarettir. Asıl görevi mikrop öldürmek olan nötrofiller kemik iliği tarafından sürekli üretilmektedir. Kanser hastalarının bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için nötrofiller gerektiği gibi çalışamaz. Bu nedenle de enfeksiyon riski yükselir. Vücuttaki enfeksiyon riskini anlamak için nötrofil sayısına bakılır. Öte yandan nötrofil düşüklüğü kalp krizine neden olabilir.

NÖTROFİL DEĞERLERİ

Yetişkinlerde: 1500-8000
Çocuklarda: 1000-8000
Yeni doğan bebeklerde 6000-26000
1 haftalık bebekte: 1000-10000
6 aylık bebekte 1000-85000

YÜKSEK NÖTROFİL

Nötrofil yüksekliğini önlemek için kişi hayatından stresi çıkarmalıdır. Stres, nötrofil seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır. Nötrofil yüksekliği enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, gerekli tedaviler yapılmalıdır. İltihap gidericiler ile iltihap durumu önlenmelidir. Kişinin bağışıklık sistemini düzenleyici ilaçlar kullanılabilir. Nötrüfil seviyesinin yükselmesine kanser neden oluyorsa uygun tedavi yapılmalıdır.

Sigara içmek,
Enfeksiyon,
Kalp krizi,
Aşırı egzersiz,
Kan nakli,
Yaralanmalar,
Stres,
Lösemi.

SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

DÜŞÜK NÖTROFİL

Nötrofil düşüklüğünde vücut, enfeksiyonlarla savaşamaz ve kişinin enfeksiyon riski artar.

Lösemi,
Kemik iliği yetmezliği,
Aşırı kansızlık,
Hepatit hastalıkları,
Kan zehirlenmesi,
Kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar,
Hepatit A, B, C.

19-12/06/neu-nedir-neu-yuksekligi-ve-dusuklugu-anlamijpgg.jpg

UYARILAR

Nötrofil seviyenizi ortalama bir seviyeye getirmek için mutlaka egzersiz yapın ve stresten uzak durun.
Enfeksiyondan korunmak için kişisel temizliğinize dikkat edin.
Çocuk sıcak ya da soğuk, acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
Sütlü gıdalarınızın pastörize olmasına dikkat edin.
Sıcak duştan kaçının.
Bir yerinizde kesik meydana geldiğinde mutlaka temizleyip bandajlayın.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN