Meclis Başkanının görev süresi kaç yıl? TBMM Başkanlığı oylaması nasıl yapılır?

Meclis Başkanının görev süresi kaç yıl? TBMM Başkanlığı oylaması nasıl yapılır?

2019'dan beri TBMM Başkanlığı yapan Mustafa Şentop'un görev süresinin dolması nedeniyle Meclis Başkanlığı seçini bugün yapıldı. Sosyal medya kullanıcıları, 'TBMM Başkanlığı oylamasının nasıl yapıldığını' ve 'Meclis başkanının görev süresinin kaç yıl' olduğunu araştırıyor. İşte TBMM Başkanının yetkileri ve görev süresi...

'Meclis başkanının görev süresi kaç yıl?', 'TBMM Başkanlığı oylaması nasıl yapılır?', 'Şu an Meclis Başkanı kim, en son kim seçildi, görev süresi ne kadar?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bugün başkanlık için oylama yapıldı. 5 adayın yarıştığı seçimde, AK Parti'nin adayı ve mevcut başkan Mustafa Şentop, bir kez daha seçildi. Detaylar haberimizde...

MECLİS BAŞKANININ GÖREV SÜRESİ KAÇ YILDIR?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin başkanlık divanı için, bir yasama döneminde iki seçim yapılır. İlk seçilenlerin görev süresi iki, ikinci devre seçilenlerin görev süresi üç yıldır.

TBMM BAŞKANI NASIL SEÇİLİR?

Meclis başkanlığı seçimi 4 turda ve gizli oy ile yapılır.

1. ve 2. turda üye tam sayısının 2/3 çoğunluğu (yani 400 oy) ile, 3. turda salt çoğunluk (yani 301 oy) ile, 4. turda ise en çok oy alan iki aday arasında yapılan seçimle en fazla oyu alan adayın kazanması yolu ile yapılır.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday, Başkan seçilmiş olacak.

2001 Anayasa değişikliği ile seçimlerin 5 gün içerisinde bitirileceği hükmü getirilmiştir.

ŞU AN MECLİS BAŞKANI KİM, EN SON KİM SEÇİLDİ?

7 Temmuz 2020 Salı günü yapılan seçimin ardından AK Parti'nin adayı Mustafa Şentop, TBMM Başkanı seçildi.

2020 TBMM BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNE KİMLER ADAYDI?

TBMM Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop'un yeniden aday olduğu seçimde, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İyi Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş da yarışacak.

İLK TUR SONUCU

TBMM Genel Kurulunda yapılan birinci tur oylamada 556 milletvekili oy kullandı.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 324, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç 131, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu 50, İyi Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 34, TİP Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Erkan Baş 9 oy aldı. 8 oy da geçersiz sayıldı. Erkan Baş, ilk tur oylamanın ardından adaylıktan çekildi.

Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuna, yani 400 oya ulaşamadı. Meclis Başkanı seçimi için ikinci tur oylamaya geçildi.

İKİNCİ TUR SONUÇLARI

TBMM Başkanlığı seçiminin ikinci turunda 4 aday da çoğunluğu sağlayamadı. Mustafa Şentop 329, Haluk Koç 133, Erol Katırcıoğlu 53, Hüseyin Filiz 36 oy aldı.

ÜÇÜNCÜ TUR SONUCU

AK Partili Mustafa Şentop, Meclis Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda aldığı 328 oyla yeniden başkan seçildi.

MUSTAFA ŞENTOP KİMDİR?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN