Mega şehrin yeni markası ‘İstanbul Havalimanı’

Mega şehrin yeni markası ‘İstanbul Havalimanı’

Cumhuriyet’in 95. yılında açılışı yapılan yeni havalimanının adı İstanbul oldu. İlk uçuşu gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Daha değerli markamız yok” dedi. ‘İstanbul’un dünyanın yeni kavşak noktası olacağını söyledi.

Yeni havalimanına ‘İstanbul’ ismini verdiklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “İlk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasitelidir. Bu, tüm etaplar bittiğinde 150 milyona yükselecek, gerekirse 200 milyona çıkartılabilecektir. Tüm etapların 2028’e kadar tamamlanması öngörülmektedir” dedi. Dün açılışı yapılan İstanbul Havalimanı’nın ilk fazı için toplamda 7.5 milyar euroluk yatırım yapıldı.

Haziran 2014’ten bu yana yapımına başlanan ‘İstanbul Havalimanı’ pek çok tartışmanın odağında yer aldı. Şu ana kadar 7 milyar euronun üzerinde yatırım yapılan havalimanın açılışını dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan yeni projenin ismini ise İstanbul Havalimanı olarak açıkladı. Erdoğan, İstanbul’un sadece Türkiye’nin en büyük şehri olmadığını, aynı zamanda ülkenin en değerli markası olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine bu büyük eser, işte bunun için adını ‘İstanbul’ verdik. Hayırlı olsun. Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak. Gerek havacılık fuarları gerekse başka birtakım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir. Atatürk Havalimanının bu faaliyetler dışındaki alanları ise söz verdiğimiz şekilde millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbul’umuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun.”  

Projenin ilk filizleri 2023 hedefleriyle birlikte ortaya çıktı. 13 Mayıs 2013 tarihinde yapılan ihale ile Yap-İşlet-Devret modeliyle başladı. Havalimanın 25 yıllık kira bedeli için en yüksek 26 milyar euroluk teklif verildi. 17 firmanın şartname aldığı ancak dört grubun teklif verdiği ihaleyi kazanan Cengiz-Kolin-Limak-MAPA-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nu oluşturan şirketler dün ilk fazın açılışını yaptı. İstanbul Havalimanı’nın özellikleri ise şöyle;

-Havalimanı toplamda 76.5 milyon metre karelik bir alana kuruldu.

-Diğer etaplar 2028’e kadar açılacak. 

-Yapımında yaklaşık 10 bin kişi çalıştı.

-6 bağımsız pistin yer alacağı alanda 500 uçak kapasitesi olacak. 

-70 bin araçlık açık ve kapalı otopark hizmeti verilecek.

-İlk etap toplamda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip. 

-Yıllık 200 milyonluk yolcu kapasitesi var. 

-250 havayolu şirketi iniş ve kalkış yapacak. 

-Günde 2 bin uçağa hizmet sağlanacak. 

-350’den fazla destinasyona uçulacak.  

-1.3 milyon metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyük termal binası olacak.  

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA FAALİYET SÜRECEK 

İstanbul’un üçüncü havalimanı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda hizmete girdi. Piste ilk olarak Cumhurbaşkanı’nın uçağı teker koydu. Konuk devlet ve hükümet başkanlarının da katıldığı dev açılışta konuşan Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nın aynı isimle hizmet vermeye devam edeceğini söyledi. Faaliyet dışındaki alanların millet bahçesi olarak kullanılacağını açıkladı. 

18-10/29/resimid_10764380.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile konuklar gaz pedalını iterek ilk uçuş için start verdi. 

‘PİST ÇÖKER’ DİYEN TEKNOLOJİDEN HABERSİZ

Erdoğan, yeni havalimanının zeminine ilişkin eleştirilere “Kendini beğenenler ‘burası çöker’ diyor. Teknolojinin imkanlarından haberleri yok” sözleriyle cevap verdi. Şöyle devam etti: Yatırım bedeli 10 milyar euro olan projenin finansmanında Hazine garantisi söz konusu değil. Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için kıtalararası uçuşların güzergahları büyük ölçüde değişecek.

18-10/29/resimid_10764385-1540830507.jpg

2028’E KADAR TAM KAPASİTE HAZIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “2013’te ihalesini gerçekleştirdiğimizde pek çok çevrenin, bu projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini biliyoruz. İlk etabı yılda 90 milyon yolcu kapasitelidir. Bu, tüm etaplar bittiğinde 150 milyona yükselecek, gerekirse 200 milyona çıkartılabilecektir. Tüm etapların 2028’e kadar tamamlanması öngörülmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıl boyunca bu havalimanımız büyümeye devam edecektir. Kendi enerjisini üreten, çevreci, tabiat dostu ve engelsiz bir proje olan havalimanımızdaki hizmetler için 120 bin kişi görev yapacaktır. Enerji ve su verimliliğinde yüzde 40 tasarruf sağlayacak özellikleri ve teknoloji ağırlıklı yönetimiyle burası geleceğin dünyasına hitap eden akıllı bir havalimanı olarak faaliyet gösterecektir.”

Erdoğan, yeni havalimanının zeminine ilişkin eleştirilere “Kendini beğenenler ‘burası çöker’ diyor. Teknolojinin imkanlarından haberleri yok” sözleriyle cevap vererek şöyle devam etti: Yatrım bedeli 10 milyar euro olan projenin finansmanında Hazine garantisi söz konusu değil. Havalimanının hizmete girmesiyle Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılması gerekecek.

18-10/29/resimid_10764436.jpg

AVRUPA’NIN EN ÖNEMLİ TRANSFER NOKTASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan “İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesiyle Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılması gerekecektir. Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için kıtalar arası uçuşların güzergahları da büyük ölçüde değişecektir. Konumu ve özellikleriyle tarihe damga vuracak bu eserin ülkemizde inşa edilmiş olması tesadüfi değildir” dedi. Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya kararlı olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Türkiye, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya, bölgesinde ve dünyada barışın, huzurun, güvenliğin, refahın sembolü haline gelmeye kararlıdır. Bölgemizdeki ve dünyadaki tüm dostlarımıza sesleniyorum; gelin hepimiz için huzurlu, güvenli ve müreffeh bir geleceği birlikte inşa edelim.”

18-10/29/20181029_2_33154695_38561098-1540829687.jpg
Açılışa yabancı devlet liderleri, bakanlar, milletvekilleri, iş adamlarının yanısıra çok sayıda sanatçı da katıldı. 

25 YILDA 22.1 MİLYAR KİRA ÖDENECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, projenin ilk etabında 2 tam bağımsız pist, 2 adet de yedek pist olmak üzere toplam 4 adet pisti, bağlantılı hızlı çıkış taksi yollarını ve apronları hizmete açtıklarının bilgisini verdi. Turhan, yap-işlet-devret yöntemi ile gerçekleştirdikleri bu projenin finansmanının yurt dışından sağlandığını ve hiçbir kamu kaynağının kullanılmadığını aktararak, 25 yıllık işletme süresi karşılığında üstlenici şirketin devlete 22 milyar 152 milyon euro kira ödeyeceğini söyledi. 

İLK FAZA 7.5 MİLYAR EURO HARCANDI

İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben şunları söyledi: “Sayenizde ülke olarak sürekli yeni hedeflere gidiyoruz, koşuyoruz. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettikleri gibi ‘Cumhuriyetimizin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkartma’ mücadelemizi zat-ı alinizin rehberliğinde azim ve heyecanla sürdürüyoruz Sayın Cumhurbaşkanım. Türkiye’nin dört bir köşesinden Türkiye aşığı 5 holding olarak bir araya geldik. Bugün açılışını yaptığımız ilk faza 7.5 milyar euro yatırdık. Cumhurbaşkanımızın sahiplenmesi sayesinde bütün engelleri aşarak 42 ayda tamamladık. Bu bir dünya rekorudur.”


18-10/29/resimid_10764281.jpg

İLK SEFER YARIN BAŞKENTE YAPILACAK

İlk sefer, THY tarafından Boeing 777 ile 31 Ekim’de Ankara’ya gerçekleştirilecek. İlk etabı hizmete açıldığında günlük 5’er kalkış ve inişin olacağı havalimanından, 1 Kasım’da Antalya, 2 Kasım’da da İzmir’e uçak seferi yapılacak. Yurtdışına ilk uçuşlar ise 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) ve 8 Kasım’da Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye olacak.

18-10/29/resimid_10764387.jpg
Açılış için hazırlanan simülasyonla, ilk uçak havalandı...

YATIRIMIN ÇOĞU ZEMİNE HARCANDI

Yeni havalimanının İstanbul’un Avrupa yakasının kuzeyinde yer alan Yeniköy, Akpınar ve Tayakadın köyleri arasında inşa edileceğinin açıklanmasıyla birlikte zeminle ilgili tartışmalar da başladı. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu’nun Aralık 2014 tarihli teknik raporunda, yaklaşık 7,65 kilometrekarelik alanın yüzde 80’lik bir bölümünü orman ve yüzde 15’lik bir kısmını da maden ile diğer kullanım alanları oluşturduğu belirtildi. İstanbul Yeni Havalimanı’nı inşa eden ve 25 yıl boyunca işletecek olan İstanbul Grand Airport’un (İGA) CEO’su Kadri Samsunlu, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, yapılan yatırımın “ciddi bir kısmının” yer hareketleri için harcandığını söyledi. Samsunlu “Toplam 800 milyon metreküp hafriyat yaptık, 350 milyon metreküp dolgu yaptık bugüne kadar. Yatırımın ciddi, yüzde 30’undan fazlasını yer hareketleri için harcadık” dedi.

18-10/29/resimid_10764381.jpg

90 METRELİK KOTUN 30 METRE İDDİASI

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, havalimanının inşaat süresini takiben, 25 yıllığına ihale edildiğini belirterek 3 Mayıs 2013’te ihalesi yapılan havalimanının yer tesliminin 2 yıl sonra gerçekleştiğini ifade etmişti. Yer teslimi yapılmadığı için hem inşaat hem işletme süresinin 2 yıl haksız olarak kamunun aleyhine, işletmecilerin lehine uzatıldığını anlatan Erdoğdu “İki yıl daha fazla işletilsin ki toplam ihale bedelinden bakarsanız, her yıla 1 milyar euro kamu adına kayıp yazsak 2 milyar euroyu halkın cebinden alıp bu müteahhitlerin cebine koymak için. Sayıştay raporuna göre Havalimanının denizden 90 metre yüksekte yapılması lazım. 4.5-5 milyar euro civarında hafriyat maliyeti var. İhale yapıldıktan sonra 90 metrelik kot 30 metre düşürüldü. Bu, 2.5 milyar euro inşaat maliyetlerinin düşmesi demek” açıklamalarını yapmıştı.

18-10/29/erdogan-ucak.jpg

ÇOK SAYIDA YABANCI DEVLET BAŞKANI KATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi’ye, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Gjorge Ivanov, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov’a, diğer ülkelerden gelen bakan ve heyet başkanlarına teşekkür etti. 

18-10/29/resimid_10764150.jpg

Dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğini taşıyan İstanbul Havalimanı’nda, ilk biniş kartı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a verildi. THY personeli de yeni üniformaları ilk kez giydi. 

18-10/29/resimid_10764465.jpg

- Cumhurbaşkanı Erdoğan THY bankosundan, sembolik olarak, ilk bileti aldı.

- Erdoğan, havaalanının içini dolaşmak için Emine Erdoğan ile birlikte özel taşıma aracına bindi. Direksiyonda kendisi var...

18-10/29/resimid_10764138.jpg

 

 

18-10/29/20181029_2_33152098_38554977.jpg
THY personeli yeni kıyafetleriyle yeni havaalanında ilk kez görev aldı. 

 

18-10/29/20181029_2_33151692_38553894.jpg
Türk Yıldızları açılış öncesi gösteri yaptı.

 

 

18-10/30/95.jpg

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN