Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu büyük bir farkla kazandı

Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu büyük bir farkla kazandı

31 Mart’ta Millet İttifakı adayı İmamoğlu’nun kazandığı seçimin iptaline sandığın tepkisi büyük oldu. İlk seçimde rakibi Yıldırım’ı 13 bin oyla geçen İmamoğlu bu kez 800 bin oy farkıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

İstanbul tam 83 gün sonra yine sandık başına gitti, uzun süren gergin seçimin kazananı mazbatası 6 Mayıs’ta YSK’nın çok tartışılan kararıyla elinden alınan Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu oldu. 31 Mart seçimlerinde yüzde 48.8 oy alan İmamoğlu rakibine 13 bin oy fark atmıştı. Yenilenen seçimde ise fark tarihi bir yüksekliğe ulaştı. İstanbulluların yüzde 54’ünün oyunu alan İmamoğlu toplam oy sayısını da 4 milyon 651 bine çıkarmayı başardı. Rakibi Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım ise bir önceki seçimde aldığı oylardan geriye düştü. Yüzde 3 oy kaybeden Yıldırım, oyların sadece 3 milyon 837 binini alabildi. Böylece Yıldırım, 31 Mart seçimlerine göre yüzde 3 oy kaybetti.  

19-06/24/mans.png

YSK’nın AK Parti ve MHP’nin ‘sandık kurullarının hatalı kurulmasını’ gerekçe göstererek yaptıkları itirazı kabul edip 6 Mayıs’ta seçimlerin yenilenmesine karar vermesiyle başlayan gergilimli sürecin kazananı CHP adayı Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu bir önceki seçimde 13 bin olan farkı bu seçimde 800 bin bandına taşıyarak tarihi bir galibiyete imza attı. Seçimlere 48 saat kala Türkiye’nin dört bir yanında büyük bir seçmen akınına sahne olan İstabul 23 Haziran sabahına oldukça heyecanlı başladı. Tatil dönemindeki megakent alışık olmadığı bir kalabalık ve trafik yaşadı. Sabah 08:00’da sandıkların açılmasıyla vatandaşlar erkenden seçim merkezlerine akmaya başladı. Saat 17:00’a gelindiğinde sokaklardaki hareketlilik hâlâ sürüyordu. Sandıkların kapanmasından yaklaşık 2 saat 15 dakika sonra YSK yasağı kalkar kalkmaz sonuçlar da büyük oranda belli olmuştu. 

YSK’nın 31 Mart’ta geçersiz oyların düşülmesinin ardından açıkladığı birleştirme tutanaklarına göre rakibi Yıldırım ile arasındaki fark 13 bin 729’du. Resmi olmayan sonuçlara göre; rakibinden 777 bin 581 oy ile seçimi önde tamamlayan İmamoğlu, Binali Yıldırım’la yarışta elde ettiği farkı 31 Mart’a göre yaklaşık 57 kat (56,6) arttırdı.   

AA ve Anka’nın kısa sürede resmi olmayan sonuçları vermesinin ardından yarışın iki rakibi de ardı ardına kameralar karşısına geçti. İlk konuşan da AK Parti adayı Binali Yıldırım oldu. Yıldırım, rakibini tebrik ederek bundan sonraki dönemde çalışmalara yardım edeceklerini söyledi. 

YİNE MÜHÜR VE ZARF TARTIŞMASI

Seçimler yine pusula ve hatalı mühür basılmış zarf tartışması ile başladı. İstanbul’da sandıkların kurulmasının ardından kısa süre sonra bazı zarflarda milletvekili seçimleri ibareli mühürlerin basılması küçük çaplı gerilime neden oldu. CHP ve AK Partili vekiller  bazı zarflara yanlış mühür basıldığı, bazılarının da mühürsüz olduğunu belirterek, bu oyların yine de geçerli sayılması için YSK’ya başvurdu. YSK acil koduyla gündemine aldığı başvuruyu kısa sürede karara bağladı. İki başvuruyu birleştirerek görüşen YSK, talepleri kabul etti ve bu şekildeki oy zarflarıyla kullanılan oyların geçerli sayılmasına karar verdi. Bazı ilçe seçim kurullarınca oy zarfları mühürlenirken ilçe seçim kurulu mührü ile milletvekili seçiminde kullanılan sandık kurulu mühürlerinin ilçe seçim kurulu mührü yerine kullanıldığı ve bu mühürleme işleminin geçersizlik sebebi olmadığı yolunda ilçe seçim kurullarınca karar alındığı hatırlatıldı. Gerekçede, başka ilçe seçim kurullarından temin edilen ilçe seçim kurulu mührü ile mühürlenmiş oy zarflarının, aynı mührün birden fazla basıldığı oy zarflarının, hem arka hem ön yüzü mühürlenmiş oy zarflarının, “seçimin genel yönetim ve denetiminin YSK tarafından yapılacağına” ilişkin Anayasa’nın 79. maddesi ile 298 sayılı Seçim Kanunu’nun “sandığın açılması ve zarfların sayımı”nı düzenleyen 98. maddesi hükümlerine göre geçersiz sayılamayacağına karar verilmesi gerektiği kaydedildi.  

YENİ BİR SAYFA AÇMA ZAMANI

23 Haziran yenilenen seçimlerinin kazananı CHP adayı Ekrem İmamoğlu, resmi olmayan sonuçların belli olmasından sonra yaptığı ilk açıklamada kendisine destek veren herkese teşekkür etti. Türkiye’de demokrasi saatinin her zaman tıkır tıkır çalışmasından yana olduklarını vurgulayan İmamoğlu, şöyle konuştu: “Maalesef demokrasinin saati 31 Mart akşamı çalışmadı, yaşanan her şeyi tüm milletimiz biliyor. Ama saatleri durdurarak zamanın akışını asla ve asla önleyemezsiniz. Bugün sandıklardan oy pusulalarının yanı sıra aynı zamanda hesap pusulası da çıktı. Vatandaş 31 Mart’tan bugüne bu ülkeye yaşatılanların, yapılan haksızlığın hesabını o bir avuç insana kesmiştir. Bu İstanbul’da bir sayfa kapandı yeni sayfa açıldı anlamına gelmiyor.” Bu seçimin İstanbul’da herkesin yeni ve ortak sayfa açması anlamına geldiğine işaret eden İmamoğlu, bu yeni sayfada İstanbul’da artık adalet, eşitlik, sevgi, hoşgörü olacağını kaydetti.

İmamoğlu “Bugün 16 milyon İstanbullu demokrasiye olan inancımızı, adalete olan güvenimizi tazelemiştir. Bunu yalnız bana oy verenler değil, seçimleri büyük olgunluk ve sükunet içinde geçiren bütün vatandaşlarımız  sağlamıştır. Sizler Türkiye’nin demokrasi itibarını tüm dünyanın gözleri önünde korudunuz ve Türkiye’yi yakın coğrafyadaki bazı ülkelere benzetme gayretinde olan dünya ülkelerine de işin aslını öğrettiniz” diye konuştu. Bu seçimin, oluşturdukları İstanbul ittifakının var olan pek çok ön yargıyı da yok ettiğini kaydeden İmamoğlu şöyle devam etti: “Artık önyargı ve ayrıştırma dönemi bitmiştir. Ben bu kenti tek başıma yönetecek değilim. Partiler bir amaç değildir, hizmette araçtır. Partiler gibi liderleri de kutsal değildir. Bir parti başkanı, bir belediye başkanı ya da bir cumhurbaşkanını kutsallaştırmak, milletin üzerinde bir yere konumlandırmak doğru değildir.” Seçim döneminde kendisine, ailesine, çalışma arkadaşlarına ve partisine yönelik yapılan sistematik saldırıları unutmak istediğini vurgulayan İmamoğlu, şunları kaydetti: “O dil bitsin. Artık asıl yeni sayfayı, olması gereken ilişkileri, üslup düzeyinde yeni bir döneme açmak ve başlatmak istiyoruz. Ve bu süreçte bu tür davranışta bulunanların bence zaman içinde hak ettiği cevabı milletimizden alacağını düşünüyorum. Bu vesileyle devletin başı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslenmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, İstanbul’un acil sorunlarında merkezi ve yerel yönetimin uyumlu ve iş birliği içinde çalışmasını sağlamanın önemi ortadadır. Ben seçim öncesinde vatandaşa anlattığım ve onay aldığım yol haritasına ve ilkelere uygun olarak sizinle uyum içinde çalışmaya hazırım ve buna talibim. Bu ülkenin buna ihtiyacının olduğunun da altını çiziyorum. Vatandaş siyasetçi kavgalarından, atışmalarından bıkmıştır, yılmıştır. Hizmet, üretim ve çözüm beklemektedir. Bu akşam sevineceklerini, mutlu olacaklarını belirten İmamoğlu, “Sevinmek bir başka kimsenin kalbini kırmak anlamına asla gelmez. Bu konuda bütün vatandaşlarımızı en hassas bir şekilde davranmaya davet ediyorum. Bu bir zafer değildir, yeni bir başlangıçtır. Yarın birbirimizin yüzüne bakacağımızı ve yarından itibaren bir belediye başkanı olarak 16 milyon insana eşit davranacağımızı buradan duyurmak istiyorum” dedi. 

19-06/24/binali.jpg

YILDIRIM: TEBRİK EDİYORUM

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin, “Şu an itibariyle seçimleri rakibim Ekrem İmamoğlu önde götürmektedir. Kendisini tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum.” dedi.

83 gün sonra yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yarışan AK Parti adayı Binali Yıldırım sandıklar kapandıktan yaklaşık iki buçuk saat sonra henüz oyların tamamı sayılmadan kameraların karşısına geçti ve rakibinin galibiyetini tebrik etti.
Yıldırım, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimlerin sonuçları ile ilgili yasağını kaldırdığını hatırlattı. “Şu an itibariyle seçimleri rakibim Ekrem İmamoğlu önde götürmektedir. Kendisini tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum.” diyen Yıldırım, şunları kaydetti: “Bu seçim kampanyası boyunca bizimle beraber yoğun bir çalışma içine giren, elinden gelen bütün gayreti gösteren yakın çalışma arkadaşlarıma, teşkilat mensuplarına, bizi dinleyen, projelerimizi, vaatlerimizi anlatma fırsatı veren İstanbulumuzun güzel insanlarına teşekkür ediyorum. Aynı zamanda büyük fedakarlık gösteren aileme de bu vesileyle teşekkür ediyorum. Seçim demek, demokrasi demektir. Bu seçimler de Türkiye’de demokrasinin en iyi şekilde, kusursuz işlediğini bir kez daha ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar tabii ki kesin olarak daha sonra açıklanacaktır.”

Bu sonuçların İstanbul’a, İstanbul’un geleceğine hayırlar getirmesini dileyen Yıldırım, “Bundan sonra Ekrem İmamoğlu arkadaşımızın İstanbul’a güzel hizmetler yapmasını da temenni ediyorum. Yapacağı çalışmalarda İstanbulluların yararına yapacağı her türlü işte de kendisine yardımcı olmaya gayret edeceğiz. Bunun da bilinmesini istiyorum. Bir kez daha İstanbulluların verdiği kararın gelecek 5 yıl için kadınlarımız, çocuklarımız ve bütün İstanbul’da yaşayan 15 milyon için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

19-06/24/tab2.png19-06/24/tab.png

35 YILLIK REKORU KIRDI

Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu, katılım oranının yüzde 84 olduğu İstanbul seçimlerinde, kullanılan oyların yüzde 54.3’ünü almayı başardı. İmamoğlu, bu sonuçla 35 yıldır kırılamayan Bedrettin Dalan’ın rekorunu da kırdı. 1980 sonrası İstanbul Belediye Başkanlığı seçim sonuçları şu şekilde:

2019 – Ekrem İmamoğlu: Yüzde 54.2
2014 – Kadir Topbaş: Yüzde 47.9
2009 – Kadir Topbaş: Yüzde 44.7
2004 – Kadir Topbaş: Yüzde 45.3
1999 – Ali Müfit Gürtuna: Yüzde 27.5
1994 – Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 25.2
1989 – Nurettin Sözen: Yüzde 35.6
1984 – Bedrettin Dalan: Yüzde 49.7

ANKA AJANSI YENİDEN 'MERHABA' DEDİ

Geçen yıl Kasım ayında kapanan ANKA Haber Ajansı, 23 Haziran İstanbul seçimlerinin verilerini aktarmak için yeniden faaliyete geçti. ‘Tüm siyasi partilerin açıklamaları sansürsüz verilecek’, ‘halkın gündemi’, ‘tarafsız yayıncılık’ ve ‘alternatif haber’ sloganlarıyla yeniden yayın hayatına geçen ANKA Haber ajansı, tanıtım videosu da yayımladı. ANKA, 23 Haziran’da dileyen basın kuruluşlarına seçim sonuçlarına ilişkin veri akışı hizmeti sağlayacaklarını açıkladı. Ajans ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçim sonuçlarının canlı olarak paylaşılacağı duyurdu. 1972 yılında gazeteci CHP eski Genel Başkanı ve milletvekili Mehmet Altan Öymen tarafından kurulan Ankara merkezli ANKA 46 yıllık yayın hayatına geçen yıl 6 Kasım akşamı son vermişti. 

GÖZLEMCİLERDEN SEÇİME TAM NOT

Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimlerini izlemek üzere İstanbul’da bulunan gözlemciler, seçim sürecinin genel itibarıyla sorunsuz bir biçimde geçtiğini söyledi. Sandık başında gözlemci olarak hazır bulunan Alman Yeşiller partili milletvekili Margit Stumpp, Alman haber ajansı dpa’ya açıklamalarda bulundu. Stumpp, “Bize seçim listeleri ve süreçle ilgili her şeyin yolunda olduğu bildirildi. Herhangi bir usulsuzlük kulağımıza gelmedi” diye konuştu. Daha önce birçok kez Türkiye’ye gözlemci olarak giden Stumpp, bu sefer seçim merkezlerini ziyaret etme ve insanlarla diyaloğa girme noktasında hiçbir sorun yaşamadıklarını kaydetti. Vekil, “tatile rağmen dikkate değer bir seçime katılım oranının” sözkonusu olduğunu belirtti. Avrupa Konseyi’nin 14 kişiden oluşan gözlemci misyonunun lideri Renate Zikmund ise “genele bakıldığında” seçimin şu ana kadar usule uygun bir biçimde gerçekleştiğini kaydetti. Zikmund, “Organizasyon açısından yapılabilecek her şey yapıldı” ifadesini kullandı. 

SP'DE 70 BİN OY AZALDI

Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar 47 bin 540 oy alarak oyların yüzde 0,55’ini aldı. Gökçınar 31 Mart seçimlerinde 103 bin 300 oyla yüzde 1,21 oy almıştı. 23 Haziran’da SP ve adayının oylarının 70 bin civarında düşmesi dikkat çekti. 2 Haziran’ın dördüncü parti adayı ise Vatan Partisi’nden  adayı Mustafa İlker Yücel’di. Yücel 15 bin 710 oy ile yüzde 0.17 oy oranına ulaştı. Yücel 31 Mart’ta 17 bin 377 oy alarak yüzde 0,2 oy oranına ulaşmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN