NASA ölü bir galaksi gözlemledi

NASA ölü bir galaksi gözlemledi

Gökbilimciler, ölü durumda olan bir galaksi gözlemledi. Gaz ve toz bulutları tarafından boğulmuş galaksi, merkezindeki süper kütleli bir karadelik tarafından yok edilmek üzere.

Gökbilimciler, yok olma sürecinde olan bir galaksi görüntüledi. Dünya’dan 150 milyon ışık yılı uzaklıkta gaz ve toz bulutları tarafından boğulan dev galaksinin tuhaf ve karmakarışık şekline süper kütleli bir karadeliğin sebep olduğu belirtildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın kontrolündeki Hubble Uzay Teleskobu tarafından görüntülenen ‘NGC 4696’ adlı galaksi Centaurus (Erboğa) Takımyıldızı’nda yer alıyor. NGC 4696, ana gövdeden yıldızlar arası uzaya doğru kıvrımlanan iplik tel şeklindeki olağanüstü uzantılar toz ve iyonize hidrojenden oluşuyor.

Araştırmalar sonucu galaksinin çekirdeğinde bu görünüme sebep olan şeyin ölümcül bir karadelik olduğu bildirildi. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nden astronomlara göre, ölü durumundaki bu galaksinin merkezindeki parlak çekirdekte her biri yaklaşık 200 ışık yılı uzunluğunda toz ağırlıklı kollar birleşiyor ve çevrelerindeki gazı o noktaya taşıyor. Merkezdeki süper kütleli karadelik, yakındaki gazı ısıtarak dışarı doğru süper-sıcak materyal akışı açığa çıkarıyor ve galaksiyi yok olmaya mahkum ediyor. Karadelikler, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve hatta ışığın dahi kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük gök cisimleri olarak biliniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN