Odyoloji nedir? Odyoloji bölümü mezunları ne iş yapar?

Odyoloji nedir? Odyoloji bölümü mezunları ne iş yapar?

Kulakta ve işitmede yaşanan problemler ile ilgilenen odyoloji bölümünü bitirenlere odyolog deniliyor. Bir odyolog, kulak problemleriyle ilgili testleri yaparken, rehabilitasyon süreçlerini de sürdürür. Odyoloji bölümü mezunlarının yaptığı işler, bunlarla da sınırlı kalmıyor.

Uzman hekimlerin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesine göre iş yapan odyologların, hastalığın teşhisi konusunda bir sorumluluk taşımazlar. Odyologların mesleki yükümlülükleri arasında tanı verilerinin yorumlanması, işitme bozukluluğun türü ve derecesini belirleme gibi alanlar yer alır.

ODYOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

Odyoloji bölümü mezunları odyolog olur. Odyolog; işitme, denge ya da kulakla alakalı sorunları bulunan hastalarla çalışan kulak uzmanlarına denir. Uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesi içerisinde hastalara birçok test uygular.

ODYOLOJİ NEDİR?

Odyologların hastalığı teşhis sorumluluğu yoktur. Kulak sorunlarıyla alakalı gerekli testleri yaparak, kulak rehabilitasyon süreçlerini sürdürmekle sorumlu olan odyologların mesleki yükümlülükleri şöyledir;

Hastaya tanı koyan doktor ile görüş alışverişi yaparak hangi işitme testinin yapılacağını seçip uygular,
Odyometrik tanı verilerini yorumlar,
İşitme bozukluğunun türü ve derecesini belirler,
Kulak kanalını temizleyerek, işitme cihazı ve diğer yardımcı cihazların yerleştirilmesini sağlar,
Yazılı teşhis raporları hazırlar,
İşitme rehabilitasyon programını yürütür,
İşitme kaybı tarama programlarını yürütür,
Değişiklik, ilerleme ve tedavileri kaydedip güncelleyerek, hasta kayıtlarını oluşturur,
Kulak ve işitme sağlığının muhafaza edilmesine yönelik bilgilendirmelerde bulunur,
Araştırma programlarına dâhil olarak; yeni ekipman, cihaz ve teknikleri değerlendirir.

ODYOLOG OLMAK İÇİN HANGİ BÖLÜMLER OKUNUR?

Odyolog olmak için üniversitelerin dört senelik odyoloji bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekiyor. Aynı anda, Hemşirelik, Tıp Fakültesi, Psikoloji, Fizik, Biyofizik, Biyomedikal, Akustik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve İşitme Engelliler bölümleri lisans mezunları da odyoloji alanında yüksek lisans yaparak odyolog unvanını alabiliyor.

ODYOLOGLARDA ARANILAN ÖZELLİKLER

Birçok tedavi seçeneklerini karşı karşıya getirme ve hangisinin en iyi sonucu vereceği yönünde tahminde bulunmaya yarayan eleştirel ve çok yönlü düşünme kabiliyeti gösterir.
Hastalara, tedavi yöntemi, test sonucu ve kullanılacak ekipman ile ilgili bilgi verebilecek iletişim becerisine sahip olur.
Uzun zamanlı rehabilitasyon ve kulak tedavisi dönemlerinde hastalara karşı sabırlı bir yaklaşım sergiler.
Hastalarla uyumlu bir iletişim sağlayabilecek ve hastaların kendilerini rahat hissetmelerini sağlayabilecek bir yaklaşıma sahip olur.
İşitme cihazı ve kulak implantı gibi küçük cihazların kullanabilecek pratikliği taşır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN