Okullarda hibrit eğitim nedir, nasıl uygulanacak? Uzaktan eğitim kalıcı oluyor!

Okullarda hibrit eğitim nedir, nasıl uygulanacak? Uzaktan eğitim kalıcı oluyor!

"Salgın bitse de uzaktan eğitim artık kalıcı olacak" açıklamasında bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, hangi derslerin yüz yüze hangi derslerin uzaktan yapılabileceğine ilişkin çalışmalardan sonra yeni yol haritası belirleyip 'hibrit eğitim modeli'ne geçeceklerini duyurdu. İşte, hibrit eğitim hakkında bilgiler...

23 Mart 2020 tarihinde Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve TRT EBA TV aracılığıyla okullarda uygulanan uzaktan eğitimin, koronavirüs salgını bittikten sonra sürdürmeyi planladıklarını dile getiren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'hibrit eğitim modeli'ni hayata geçirmek istediklerini söyledi.

HİBRİT EĞİTİM NE DEMEK?

'Karma öğrenme', 'hibrit eğitim', 'karışık öğrenme' olarak da bilinen 'harmanlanmış öğrenme', en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun online (çevrimiçi) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi olarak tanımlanabilir.

Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme metotlarıyla birlikte kullanılması da 'hibrit eğitim' olarak ifade edilebilir.

Hibrit eğitim, geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik materyallerin kullanılması anlamına gelmez. Harmanlanmış öğrenmedeki denge, online ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla uzaktan eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir.

20210302-2-47114750-62974694.jpg

HİBRİT EĞİTİM NASIL YAPILACAK?

Hibrit eğitimde her gün okula gitme zorunluluğu yoktur. Mesela matematik, Türkçe, fen gibi temel dersler okulda, yüz yüze verilecek. Coğrafya, beden eğitimi, tarih, hayat bilgisi, sanat gibi dersler ise uzaktan eğitim olacak. Bir grup pazartesi, çarşamba, cuma bir diğer grup ise salı, perşembe, cumartesi günleri okula gidecek.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'hibrit eğitim modeli'ne ilişkin şunları söyledi:

* Uzaktan eğitim dönemi, oluşturduğu güçlüklerin yanında büyük fırsatlar da getirdi. Bakanlığımız tarafından yıllardır gerçekleştirilmeye çalışılan eğitim-öğretim ortamlarının teknolojiyle bütünleştirilmesi çalışmaları için bir kaldıraç görevi gördü.

* Bakanlığımızın halihazırda var olan altyapısı, uzaktan eğitimin başlaması ile daha da güçlendirilerek öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz tarafından daha sık kullanıldı. EBA platformu dünyanın en çok ziyaret edilen eğitim sitesi haline geldi.

EBA UZAK EĞİTİMİN BİLANÇOSU

* Uzaktan eğitimde küçük yaş grubundaki öğrencilerimizde, gelişim düzeyinin getirdiği faktörlere bağlı olarak bazı zorluklar yaşandı. Ortaokul öğrencileri ise uzaktan eğitime daha kolay adapte oldu. Süreci daha kolay yönettik.

* Eğitim yılı 1. dönemi itibarıyla, canlı ders düzenleyen öğretmen sayısı toplamı 884 bin 804 oldu. Öğrencilerin bu derslere katılım yüzdesi, ilkokul seviyesinde yüzde 66, ortaokul seviyesinde yüzde 73, lise seviyesinde yüzde 77 olarak gerçekleşti.

* Erken çocukluk eğitiminde ailenin katılımı önemli. Salgın sürecinde bu noktada önemli ilerleme kaydettik. Aileler, çocuk gelişimi ve eğitiminde aktif rol aldılar ve bu konudaki bilinç düzeyi ve çocukların aileleriyle geçirdikleri nitelikli zaman önemli ölçüde arttı.

aw106502-03.jpg

HİBRİT EĞİTİM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

* Bu süreç bize bazı dersleri uzaktan eğitimle verebileceğimizi gösterdi. Bu durumun devam ettirilebileceğini düşünüyoruz. Eğer salgın olmasaydı yıllar alacak bir deneme sürecini aşmış olduk.

* Türkiye, 184 ülkede 1.5 milyarın üzerinde öğrencinin yüz yüze eğitimden mahrum kalmasına da yol açan koronavirüs salgını nedeniyle milyonlarca öğrenciye ulusal çapta uzaktan eğitim başlatan dünyanın öncü ülkelerinden biri oldu.

EBA DÜNYAYA ÖRNEK GÖSTERİLDİ

* Eğitim uygulamalarımız uluslararası düzeyde ilgi gördü. Bunlardan birisi kovid-19 salgınının ilk günlerinde özel eğitim öğrencilerinin uzaktan eğitimlerine destek olmak üzere erişime açtığımız 'Özelim Eğitimdeyim' mobil uygulamasına olan ilgiydi.

* OECD tarafından yayımlanan ve Quentin Vidal tarafından hazırlanan 'Turkey: I Am Special, I Am in Education' başlıklı raporda, geliştirmiş olduğumuz uygulama tanıtıldı ve diğer ülkelere örnek gösterildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN