Ömer Faruk Harman'ın vefatına tarih düşürdü

Ömer Faruk Harman'ın vefatına tarih düşürdü

İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Ömer Faruk Harman'ın vefatına tarih düşürdü.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden emekli, dinler tarihi hocası Prof. Dr. Ömer Faruk Harman, iki gün önce hayatını kaybetti.

İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Kara da Prof. Dr. Harman'ın vefatına tarih düşürdü.

Kara'ın tarih düşürmesini Prof. Dr. İlhan Kutluer ise Twitter'dan paylaştı: 

"Târih-i Edyân Müderrisi

Ömer Faruk Harman'ın Vefatına Tarih

Allah'tandır bu ferman beyim

Sabırdadır bu derman beyim

Dört kutub çıkarak vâh dedi

"RAHMETLİ FÂRÛK HARMAN BEY'İM"

2021

Mustafa Kara, Bursa"

EBCED (TARİH DÜŞÜRME) NEDİR?

Tarih düşürme; önem verilen ya da dikkat çeken bir olayın yılını veya tarihini göstermek üzere, ebced hesabıyla bir cümle, bir mısra ya da beyit söyleme sanatıdır. Diğer bir ifadeyle tarih düşürme, harflerinin toplamı belirli bir hicret yılını gösteren sözcük veya bir tamlama bulmak; tümce, mısra ya da beyit düzmek yoluyla herhangi bir olayın tarihini ebcedin sayı değerleriyle tespit etme işidir.

Bunun için bir olayın tarihini verecek ustalıklı bir kelime veya mısra söylenir ki; bu kelime veya mısrayı oluşturan harflerin ebced hesabına göre rakamsal değerleri hesaplandığında o olayın tarihi ortaya çıkar.

Tarih düşürme işinde esas alınan ebced hesabı aslında basit bir hesap olup Arap alfabesindeki harflere verilen rakamsal değerlerle ilgilidir. Diğer bir tarif ile bir hadiseyi tarihlendirme için kullanılan ve rakamları harften ibaret olan bir hesaptır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN