‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri' neden söylenmiştir? 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri' dediği savaş hangisidir?

‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri' neden söylenmiştir? 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri' dediği savaş hangisidir?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos 1922 tarihinde başarıyla sonlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi harekatının ardından 1 Eylül 1922 yılında Büyük Taarruz için tüm ulusun kaderini değiştirecek olan ‘Ordular! İlk Hedefiniz Akdeniz’dir, ileri’ emrini vermiştir. Peki ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri' neden söylenmiştir? İşte detaylar…

Mustafa Kemal Paşa bu emri verirken yalnızca Akdeniz'i değil, Adalar Denizini de kastetmiştir. Bugün önemini daha iyi anlayabildiğimiz bu komut, 95 sene öncesinde çok önemli bir amaç için verilmiştir. Peki, ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri' neden söylenmiştir? 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri' dediği savaş hangisidir? Tüm bilgiler haberimizde…

‘ORDULAR İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ’DİR, İLERİ’ NEDEN SÖYLENMİŞTİR?

Bu emir Türk ordusunun çok hızlı ilerlemesine, yaklaşık olarak 350-400 km olan Afyon İzmir yolunu 9 gün kadar kısa bir sürede aşmasına sebep olmuştur. Tarihçi Isaiah Friadman, Yunan Küçük Asya Ordusu'nun son günlerini dört gün içinde bütün Yunan Küçük Asya Ordusu ya yok edildi yada denize döküldü olarak açıklamıştır.

LEVANT'IN LİMAN KENTİ

Mustafa Kemal Atatürk, Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nden sonra, 1 Eylül 1922 senesinde Büyük Taarruz için Türk ulusunun kaderini değiştiren o emre Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri emrini vermiştir. Bugün haritalara baktığımızda Akdeniz neresi İzmir neresi? sormadan geçemediğinizi biliyoruz. Mustafa Kemal Paşa, 1 Eylül'de Akdeniz'i hedef göstermiştir, Türk ordusu ise elinden geleni yapmıştır.

Peki neden ilk hedefiniz İzmir yada Adalar Deniz'i dememiştir? Çünkü o yıllarda İzmir, Adalar Deniz'inin ve Levant'ın en önemli liman kanadıydı ve Yunan askeri İngiltere, Fransa ve Amerika'dan aldığı destek ile 15 Mayıs 1919 senesinde şehre çıkmış, işgali gün geçtikçe büyüterek Batı Anadolu'nun içlerine doğru ilerletmişti. Ankara'ya kadar uzanacak hale gelmişti.

NEDEN ADALAR DENİZİ?

Atatürk 1930 senesine kadar adı Adalar Deniz'i olan Ege Denizi'ni de Akdeniz'in bir parçası olmasından dolayı, hedefi daha büyük göstermek için söylemiştir. Hedefin İzmir olduğu halde Atatürk'ün neden Akdeniz'i işaret ettiği ise O tarihte Ege Denizi'nin olmaması. Mustafa Kemal Atatürk Ege Denizi'nin Osmanlı coğrafyasında bulunun ismi öz Türkçe olan Adalar Denizi idi. Osmanlı Cumhuriyeti'nin 1930'lu yıllara kadar olan tüm haritalarında ve coğrafya kitaplarında Adalar Deniz'i görülmekte.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN