Özel efektlerle kaplı ölçüsüz bir aksiyon

Özel efektlerle kaplı ölçüsüz bir aksiyon

Bu yılın en çok beklenen yapımlarından ‘Hızlı ve Öfkeli 8’de dört sene önce hayatını kaybeden oyuncu Paul Walker’ın yokluğu fena halde hissediliyor. Serinin yarış ruhundan arınan filmde Charlize Theron gibi ünlü oyuncular üzerinden yeni bir konu üretilmeye çalışılsa da abartılı aksiyon her şeyin önüne geçiyor.

ERKUT TEZERDİ

İlk kez 2001 yılında izleyiciyle buluşan ‘Hızlı ve Öfkeli’ zaman içinde o kadar çok beğenildi ki gerek seyircinin gerekse de yapımcıların göz bebeği haline geldi. Dünyada çok ciddi bir hayran kitlesine sahip seride yer alan yapımların senaryo çatısı neredeyse aynı. Bunu altı aşamada şöyle özetlemek mümkün: 1- Her filmin açılışında karizmatik otomobiller yarışır; vıs vıs sesleri eşliğinde nitro kullanılır. 2- Yakın dövüşte usta havalı tavırlara sahip bir düşman ortaya çıkar. 3- Düşman, ‘Hızlı ve Öfkeli’ ekibine ‘size gününüzü göstereceğim’ gibi iddialı söylemlerde bulunur. 3- Ekibin işleri ters gider çünkü zeki düşmanın planları her nedense hiç bozulmaz. 4- Ekipteki herkes dibi gördüğü esnada atmosfere hüzün hakim olur. Flashback’ler girer; geçmişteki başarılar hızlıca anlatılır. Tabii aile birliği ve kardeşlik bağı gibi ulvi meseleler asla es geçilmez. 5- Herkes maço tavırlarla bir anda ‘ne oluyor ya, biz sokaklarda büyüdük, ah be felek isyan!’ diyerek silkinir ve kendine gelir. Eller direksiyonu sıkıca kavrar, gaz köklenir. 6- Kötü adam hiç kuşkusuz kaybeder. Ekip yemek masasında bir araya gelir. Çekilecek yeni filmin sinyalleri verilir. Bu hafta gösterime giren ‘Hızlı ve Öfkeli 8’ (The Fate of the Furious) de aynen bu sıralama üzerinden devam ediyor. Paul Walker’ın yokluğu ise eklenen yeni kötü karakterlerle tamamlanmaya çalışılıyor. Fakat yoğun aksiyon sahneleri buna izin vermiyor.

ASLINDA BİR SÜRPRİZ DEĞİL

Serinin ana karakteri Dominic Toretto, sevgilisi Letty ile Küba’da tatil yaparken, Cipher adlı kötü kadın ortaya çıkıyor ve Dom’u tehdit ediyor. "Ekibini bırakmaz ve benim adıma çalışmazsan sonuçlarına katlanırsın" diyor. Dom teklifi zaruri sebeplerden dolayı kabul ediyor: Eğer ‘hayır’ derse Cipher’ın elindeki oğlu ve eski kız arkadaşı öldürülecek! Bu, filmin bir sürprizi değil! Ancak seyirci asıl nedeni ilk etapta uzaklara giden Brian ve Mia ikilisi zannedebilir.

TAKVİYE ŞART OLDU

Dom arkadaşlarına ikili oynayarak Almanya’dan EMP cihazını kaçırıp Cipher’a teslim edince ekipteki herkes şoke oluyor. Ajan Hobbs bunun üzerine ekiple birlikte hareket ederek Cipher’ın planlarını bozmaya Dom’u da alt etmeye çalışıyor. Yalnız takviye şart. Sağ olsun ulusal güvenlik şefi Mr. Nobody’nin ricasını kırmayan katil Deckard ekibe katılıyor. Ardından nükleer denizaltı durdurmaya varan olaylar silsilesi yaşanıyor. Kadrosuna Charlize Theron’un katıldığı, Jason Statham’ın tekrar rol aldığı ‘Hızlı ve Öfkeli 8’ özel efektlerle ölçüsüz aksiyon sunan bir film.

DECKARD, HAN'I ÖLDÜRDÜ

250 milyon dolar bütçeli ‘Hızlı ve Öfkeli 8’in yönetmen koltuğunda F. Gary Gray oturuyor. 2003 yılında İtalyan İşi’ni çeken Gray, aynı dinamik yarış & kaçış mantığını bu filmde de oturtmuş. Özellikle New York’ta yaşanan kovalamaca filme damgasını vuruyor. Gökten otomobil yağıyor! Film kesinlikle kötü değil, eğlenceli ve akıcı. Ancak senaryosu fena halde sorunlu. Bir de tıpkı Cehennem Melekleri gibi sırf yıldızlar kadrosu oluşturmak adına psikopat Deckard karakterinin ekipte ne işi var? Deckard altıncı filmin sonu, yedinci filmin de başında ekibin sempatik karakteri Han’ı öldürüp, evi de havaya uçurmadı mı? Senaryo tutarsızlıklarla dolu.

HIZLI VE ÖFKELI SERİSİ NE KADAR KAZANDI?

Hızlı ve Öfkeli 9, 2019’da serinin 10’uncu filmi ise 2021’de gösterime girecek. Her ikisinin de hazırlık çalışmaları devam ediyor.

Furious 7 (2015) Bütçe: 190 milyon dolar Hasılat: 1 milyar 500 milyon dolar

Fast & Furious 6 (2013) Bütçe: 160 milyon dolar Hasılat: 788 milyon dolar

Fast Five (2011) Bütçe: 125 milyon dolar Hasılat: 626 milyon dolar

Fast & Furious (2009) Bütçe: 85 milyon dolar Hasılat: 363 milyon dolar

Tokyo Drift (2006) Bütçe: 85 milyon dolar Hasılat: 158 milyon dolar

2 Fast 2 Furious (2003) Bütçe: 76 milyon dolar Hasılat: 236 milyon dolar

The Fast and the Furious (2001) Bütçe: 38 milyon dolar Hasılat: 207 milyon dolar

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN