Özlem Bozkurt Gevrek kimdir, kaç yaşında, nereli? Özlem Bozkurt Gevrek İstanbul Vali Yardımcısı oldu

Özlem Bozkurt Gevrek kimdir, kaç yaşında, nereli? Özlem Bozkurt Gevrek İstanbul Vali Yardımcısı oldu

Türkiye'nin ilk kadın kaymakamı olarak tarihe geçen Özlem Bozkurt Gevrek, İstanbul Vali Yardımcılığına atandı. Sosyal medyada gündem olan atama sonrasında Özlem Bozkurt Gevrek'in biyografisi internette araştırılıyor. İlerleyen zamanlarda, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın valisi olan Lale Aytaman'dan sonra ikinci kadın valinin Özlem Bozkurt Gevrek olup olmayacağı merak ediliyor. İşte detaylar...

'Özlem Bozkurt Gevrek kimdir, kaç yaşında, nereli?', 'İlk kadın kaymakam kim?', 'İlk kadın vali kim?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. 1992'de görevine başlayarak Türkiye'nin ilk kadın kaymakamı olan Özlem Bozkurt Gevrek, İstanbul Vali Yardımcılığına getirildi. Cumhuriyet tarihinin ilk kadın valisi olan 'Lale Aytaman'ın biyografisi'ni sayfamızın devamında okuyabilirsiniz. Detaylar haberimizde...

ÖZLEM BOZKURT GEVREK KİMDİR?

1967 yılında Bursa'da dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Bursa'da tamamlayan Özlem Bozkurt, İstanbul Erenköy Kız Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi. Daha sonra İngiltere'de idare sistemi eğitimi aldı. Türkiye'nin ilk iki kadın kaymakamından biri olarak tarihe geçti.

Özlem Bozkurt Gevrek, 1991 yılında kadınlara ilk kez kaymakamlık hakkı tanınmasıyla İçişleri Bakanlığı'nın açtığı sınavı kazanarak 1992 yılında Elif Aslan ile birlikte Türkiye'nin ilk iki kadın kaymakam adayından biri olarak göreve başladı. Üç yıllık kaymakamlık adaylığının ardından İngiltere'ye gitti ve İngiliz idari sistemi üstüne eğitim aldı.

ÖZLEM BOZKURT GEVREK'İN KAYMAKAMLIK KARİYERİ

1995 yılında Çankırı'nın Orta ilçesi kaymakamlığına başladı. İki yıl burada görev yapan Bozkurt, Kayseri'nin bir ilçesinde kendisi gibi kaymakam olan Cengiz Gevrek ile evlendi. Balayına giden çiftin on beş gün sonra Ağrı'ya tayinleri çıktı. Özlem Gevrek, Ağrı'nın Hamur ilçesine atanırken eşi de Tutak ilçesinde göreve başladı. Erzurum'un Ilıca ilçesinde ve Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde de kaymakamlık yapan Gevrek, daha sonra Ankara'da Ayaş kaymakamı oldu. Eşi ise İçişleri Bakanlığı'nda müfettiş olarak görev yapmaktadır. Birbirlerini az gördüklerini dile getiren çiftin Ece Naz adında bir kız çocukları vardır.

İZMİR VALİ YARDIMCISI OLARAK GÖREV YAPTI

Daha önceki görev yerlerinde olduğu gibi Ayaş'ta da, köyler dahil olmak üzere, sürekli gezen Özlem Gevrek, kahvehanelerde dert dinledi ve tarımı geliştirmektir için çareler aradı. Kadınların okuma yazma kurslarına gönderilmesine, ilköğretime giden çocuk sayısının arttırılmasına, kadınlara yeni Medeni Kanun'un öğretilmesine, doğum kontrolü, spor ve kültürel eğitime verdiği destekle tanındı.

Özlem Bozkurt Gevrek, Türkiye'nin 2006 başı itibariyle görev yapan 22 kadın kaymakamından biriydi. Daha sonra, İzmir'e kadından sorumlu vali yardımcısı olarak atandı. Bu görevi çok uzun olmamakla birlikte, 2011 genel seçimlerinden sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yanında çalışmaya başladı.

MÜŞAVİRLİK GÖREVİ SONA ERDİ

2013'te İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği görevine atanan Gevrek, aynı zamanda UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkan Vekilliği görevini de yürütüyor.

Müşavirlik görevi sona eren Gevrek, 14 Temmuz 2020 itibariyle İstanbul Vali Yardımcılığı'na atandı.

Özlem Bozkurt Gevrek, iyi derecede İngilizce ve sınırlı düzeyde Fransızca bilmektedir.

ÖZLEM BOZKURT GEVREK KAÇ YAŞINDA?

1967 doğumlu olan yeni İstanbul Vali Yardımcısı, 2020 yılı itibariyle 53 yaşındadır.

İLK KADIN VALİ LALE AYTAMAN KİMDİR?

1991-1995 Muğla Valisi olarak görev yapan Lale Aytaman, Türkiye'nin ilk kadın valisi olarak kayıtlara geçmiştir.

İstanbul'da 1944'te doğan Lale Aytaman, İstanbul Avusturya Kız Lisesi'inden mezun olduktan sonra 1962 Phoenix, Arizona'da AFS öğrenci değişimi programına katıldı. İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde okurken bursla Hamburg Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümüne geçiş yaptı.

Hamburg Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan Aytaman, doktorasını da burada tamamladı.

Aytaman, Ankara Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak Almanca dersler verdi. 6 Temmuz 1991'de Muğla Valiliği görevine getirilen Aytaman, bu görevi 1995'e kadar sürdürdü. 1994-1995 yılları arasında Muğla Valisi olarak Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Planlamalar Kongresi Türk Milli Heyeti Başkanlığı yapan Aytaman, "Avrupa Planlamaları Çalışma Grubu" başkan yardımcısı oldu.

Aytaman, Muğla'da kadının el emeğinin değerlendirilmesi ve tütüne alternatif projeler geliştirilmesi kapsamında, geleneksel dokumacılığın korunması için Yeşilyurt Modelini oluşturarak, Muğla El Sanatları'nı (MELSA) kurdu.

Muğla Üniversitesinin kurulması, çevreye yönelik faaliyetleri ile öne çıkan Aytaman, 1995'de ANAP'tan Muğla milletvekili seçildi. TBMM Kadının Statüsünü Araştırma Komisyonu Başkanlığı yapan Aytaman, TBMM ANAP Grup Yönetim Kurulu üyeliği ve ANAP Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliklerine seçildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği Milli Heyet Üyeliği yapan Aytaman, AKPM'de bir Komisyon Başkanlığına seçilen ilk Türk Milletvekili olarak "Çevre, Yerel ve Bölgesel Yönetimler Komisyonu" Başkanlığı yaptı. Aytaman, Tayland Kraliçesi tarafından Tayland Kızılhaçı hizmet madalyası ile taltif edildi.

Eski başbakanlardan Nihat Erim'in yeğeni olan Aytman'ın babası Dr. Abdullah Köseoğlu ise 1975-1980 yılları arasında Kocaeli senatörlüğü yaptı. Emekli Büyükelçi Reha Aytaman ile evli olan Lale Aytaman bir çocuk annesi.

Aytaman, valilik döneminde yaşadığı anılarını, 'İğneli Koltukta Dört Buçuk Yıl' adlı kitapta topladı.

LALE AYTAMAN KAÇ YAŞINDA?

1944 doğumlu olan emekli vali Aytaman, 2020 yılı itibariyle 76 yaşındadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN